Bouwsector heeft sleutelrol in verduurzaming

De gebouwen waarin we wonen en werken zijn van grote invloed op het klimaat. Het verduurzamen van al die panden is een uitdaging voor de bouwsector en vastgoedontwikkelaars. Een uitdaging die leidt tot innovatie en kansen voor beleggers, ziet Judith Sanders, beleggingsstrateeg van ABN AMRO MeesPierson.
Voor mussen en vleermuizen is er ook er wat te halen in het grote winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam. Een van de duurzame keuzes bij de bouw is de groene gevelbedekking met vogelhuisjes voor de dieren in het gebied. Vastgoedontwikkelaar Unibail-Rodamco-Westfield laat met het winkelcentrum de duurzame innovatie in de vastgoedportefeuille zien. Het pand is door ondergrondse warmte- en koude-opslag zeer zuinig met energie. Zo worden de winkelruimtes in de zomer gekoeld met water uit de rivier de Maas voordat het waterleidingbedrijf er drinkwater van maakt.
Duurzaam bouwen
Wereldwijd zijn vastgoedontwikkelaars en bouwbedrijven bezig om nieuwe en bestaande panden energiezuiniger te maken en ook op andere manieren te verduurzamen. Niet voor niets, de panden waar we in werken en wonen dragen substantieel bij aan de CO2-uitstoot. Om aan de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs te voldoen moeten we niet alleen duurzaam bouwen, maar ook het bestaande vastgoed verduurzamen. Van de huidige gebouwen staat 80% er in 2050 nog. In dat jaar moeten volgens het klimaatakkoord alle panden CO2-neutraal zijn.
Slimme groene daken
Wereldwijd zijn gebouwen verantwoordelijk voor ruim 37% van de totale CO2-uitstoot, blijkt uit data van de Verenigde Naties. De noodzaak van verduurzaming zorgt voor een stroom aan innovaties. Er valt steeds meer te kiezen voor vastgoedontwikkelaars. Van slimme verwarmingssystemen die gebruik maken van de warmte en kou in de aarde tot geavanceerde dakbedekking. Een dak met groene planten haalt niet alleen CO2 uit de lucht, maar bespaart door de isolerende eigenschappen ook energie. Owens Corning is een van de bedrijven die hier op inspeelt, met de productie van keramische dakpannen. Die hebben een extra lange levensduur, zijn bestand tegen weersinvloeden en slaan gemakkelijk warmte op. Hierdoor is er veel minder energie nodig om een woning of bedrijfspand in verschillende jaargetijden te koelen of te verwarmen.
Boost voor innovatie
De gestegen energieprijzen maken het extra aantrekkelijk om te kiezen voor energiezuinige panden, dat geeft duurzame innovatie een boost. De Europese wetgeving helpt ook. Zo wordt gewerkt aan wetgeving die het verhuren van zakelijk vastgoed met energielabel C of een minder zuinig niveau lastig of onmogelijk maakt. Ook moeten bedrijven transparanter rapporteren over hun duurzame keuzes. Bijvoorbeeld over de CO2-uitstoot die gepaard gaat met productie en transport van de gebruikte bouwmaterialen. Duidelijk moet ook zijn welke invloed de klimaatverandering naar verwachting heeft op een gebouw, denk aan de bestendigheid tegen overstroming.
Materialenpaspoort
Meer transparantie vergemakkelijkt het maken van duurzamere keuzes door bedrijven, investeerders en consumenten. Bouwbedrijf BAM gaat een stapje verder en past bij steeds meer projecten circulaire principes toe om efficiënter met grondstoffen om te gaan. Bouwwerken krijgen een materialenpaspoort waarin materiaalgebruik wordt vastgelegd. Dat stimuleert en maakt hergebruik eenvoudiger. Belangrijk want van de CO2 die gebouwen veroorzaken komt een flink deel uit het energieverbruik van de gebruikte materialen en (bouw)processen. Op bouwplaatsen werd traditioneel veel CO2 en stikstofdioxide uitgestoten, maar de elektrificatie is daar in volle gang. Machines op diesel en benzine worden in rap tempo vervangen door materieel op accu’s zonder uitstoot. Ook de ‘Lego-lisering’ – het modulair bouwen – draagt bij aan de verduurzaming van de bouw. Onderdelen worden niet op de bouwplaats maar in de fabriek in elkaar gezet.
Leefbare steden
Slim bouwen en verbouwen zorgt voor minder CO2-uitstoot. De impact van duurzaam bouwen gaat veel verder. Zo kunnen smart city’s de nadelen van de urbanisatie wegnemen. In 2050 woont naar verwachting twee derde van de wereldbevolking in een stad. Om dichtbevolkte steden leefbaar te houden zijn investeringen in energiezuinige gebouwen nodig. In een stad is het gemiddeld 4-8% warmer dan op het platteland; innovatieve oplossingen kunnen hittestress in steden voorkomen. Trane Technologies is een van de bedrijven die hier op inspeelt door het ontwikkelen van energie-efficiënte koeltechnieken voor gebouwen met lage emissies.
Waarde behouden
De vastgoed- en de bouwsector staan voor grote uitdagingen door steeds strengere regelgeving. Maar iedereen wil werken en wonen in panden die energiezuinig en comfortabel zijn én die bestand zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Ontwikkelaars, bouwers en toeleveranciers die voorop lopen hebben kans om extra marktaandeel te verwerven. Ook de eigenaren van het vastgoed profiteren: duurzaam en energiezuinig vastgoed dat is bestand tegen klimaatverandering behoudt op lange termijn beter zijn waarde.
Judith Sanders is beleggingsstrateeg bij ABN AMRO MeesPierson. Ze is een ervaren specialist op beleggingsgebied, met als speciaal aandachtsgebied duurzaam beleggen.