
Bouwen aan een duurzame toekomst
Innovatie en slimme oplossingen
Er zal veel moeten veranderen de komende periode om de bouw- en renovatiesector te verduurzamen. Tegelijkertijd liggen er kansen voor bedrijven die hierin vooroplopen. Wat betekent dit en wat zijn de gevolgen hiervan? We vertellen u graag meer.

Grote uitdaging voor de bouw- en renovatiesector
Ondanks de sterk verbeterde energieprestatie van nieuwbouwwoningen, staat de bouw- en renovatiesector voor een grote uitdaging. Want in de strijd tegen klimaatverandering moeten veel bestaande woningen worden verduurzaamd. Ook moeten er veel nieuwe woningen bijkomen, vanwege de bevolkingsgroei en de toegenomen welvaart. En dat terwijl de bouw- en renovatiesector een van de vervuilendste ter wereld is. Een sector bovendien die achterloopt op de doelstellingen in het Akkoord van Parijs voor 2030.

Kansen voor koplopers in duurzaamheid
Er zal veel moeten veranderen de komende periode om de bouw- en renovatiesector te verduurzamen. Dit vraagt om innovatie en slimme oplossingen. Tegelijkertijd liggen er kansen voor bedrijven die hierin vooroplopen. In deze online editie van het ESG Magazine kijken we onder andere naar de rol van de bouw- en renovatiesector in verduurzaming. We bespreken impactbeleggen en de dilemma’s rond ESG-beleggen en duurzame woningbouw. Ook kijken we vooruit naar de aandelenmarkten en bieden we zicht op de verduurzaming van onze eigen bankkantoren.
Lees de artikelen

Feiten & Cijfers
- In 2030 moeten alle woningen in Europa minstens energielabel F hebben en in 2033 minimaal E. In 2050 moeten alle gebouwen energielabel A hebben.
- Cement zorgt voor 7% van alle CO2-uitstoot. Minder dan 1% van alle cement wordt gemaakt van gerecyclede materialen.
- Renovaties zorgen voor ongeveer 50-75% minder uitstoot dan nieuwbouw.
- In de EU moeten ongeveer 60 miljoen woningen en kantoren voor 2033 gerenoveerd worden.
- Van alle materialen die we uit de natuur halen, wordt ongeveer de helft gebruikt als bouwmateriaal. Denk aan cement, beton, staal en hout.
- 15% van alle broeikasgassenuitstoot komt van de productie van al deze bouwmaterialen.
Meer over impactbeleggen en duurzame gebouwen

Impactbeleggen in de bouwsector
Zowel de bouw zelf als het energieverbruik van gebouwen leggen een zware druk op het milieu. Lees meer in het artikel op Financial Focus, hierin nemen we twee benaderingen onder de loep die nodig zijn om de bouwsector te verduurzamen: circulariteit en energie-efficiëntie.

Hoe zorgen we voor duurzamere gebouwen?
De Sustainable Development Goals (SDG’s of duurzame ontwikkelingsdoelen) vormen een routekaart van duurzaamheidsprioriteiten die tegen 2030 moeten worden bereikt. Hoewel op sommige gebieden vooruitgang is geboekt, zijn andere doelen nog lang niet bereikt. Het verduurzamen van gebouwen is daar één van.
In gesprek over ESG Beleggen?
Heeft u een vraag over beleggen of wilt u vrijblijvend met ons kennismaken? Neem dan contact met ons op. Wij zien uit naar een kennismaking met u.

Bel ons direct
We staan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.