Javascript is required

Overaanbod zet olie onder druk in 2025

De olieprijzen blijven beweeglijk in 2025. De vraag heeft het moeilijk vanwege de handelsspanningen en de afgenomen groei van de vraag in China. Tegelijkertijd heeft OPEC+, de uitgebreide groep van olie-exporterende landen, de productie verhoogd waardoor de vrees voor overaanbod ontstaat. Bijgevolg zullen de prijzen naar verwachting dalen, wat de onzekere marktomstandigheden weerspiegelt.

Zorgen over de groei van de vraag

De vooruitzichten voor de vraag naar olie in 2025 staan onder druk door een combinatie van geopolitieke en economische factoren. Na een vertraging in 2024 was de verwachting dat de groei van de vraag licht zal verbeteren, maar met het ontstaan van de handelsoorlog wankelen deze prognoses. Aanvankelijk werd voor 2025 voorspeld dat de vraag toenam tot 1,0 miljoen vaten per dag (mb/d), maar door de handelsoorlog zou dit cijfer kunnen dalen tot 0,7 mb/d.

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de dalende vraag is de afgenomen rol van China op de wereldwijde oliemarkt. China was ooit een belangrijke aanjager van de groei van de vraag, maar de bijdrage van het land aan deze groei is aanzienlijk gedaald - van 70% naar slechts 20%.

Deze daling wordt grotendeels veroorzaakt door een economische vertraging en structurele verschuivingen in het land. Zo heeft de toenemende elektrificatie van het vervoer het land minder afhankelijkheid gemaakt van olie - elektrische voertuigen zijn inmiddels goed voor 50% van de verkoop. Ook de uitbreiding van het hogesnelheidsnetwerk over het spoor, dat concurreert met vliegreizen, draagt bij aan de verminderde vraag naar olie. Daarnaast domineert China de zonnepanelenproductie, goed voor 95% van de wereldproductie, en de productie van windmolens, goed voor 60%, wat de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen nog eens onderstreept. Bovendien kan een mogelijk nucleair akkoord tussen de VS en Iran resulteren in een verhoging van de Iraanse export, waardoor verdere neerwaartse druk zou ontstaan op de olieprijzen in de tweede helft van het jaar.

Angst voor aanbodoverschot

Verrassend genoeg heeft OPEC+ besloten om de productie te verhogen. Dat ondanks dalende prijzen, verwachtingen van een zwakkere vraag en de Amerikaanse handelsoorlog wat de olieprijzen schaadt. De stap van OPEC+ heeft voor onzekerheid in de markt gezorgd, waardoor beleggers bang zijn dat de markten het komende jaar worden overspoeld met olie. In de VS vinden schalieolieproducenten het daarentegen moeilijk om hun productie te verhogen bij de huidige prijsniveaus. Ondanks de steun van de Amerikaanse regering voor boringen is de prijs de belangrijkste factor in productieverhogingen. Studies geven aan dat schalieproducenten van plan zijn om hun investeringen iets terug te schroeven tenzij de olieprijzen stijgen tot USD 89 per vat (USD/b), wat het uitbreidingspotentieel beperkt.

Conclusie

De combinatie van verhoogde productie van OPEC+-landen en een verzwakte groei van de vraag zorgt voor een neerwaartse trend in de olieprijzen. Om die reden is de voorspelling voor de prijs van ruwe Brent-olie aan het einde van 2025 bijgesteld naar USD 60 per vat, met de verwachting dat deze begin 2026 zou kunnen dalen tot USD 58 per vat. Daarna verwachten we dat de prijs blijft schommelen tussen USD 60 en USD 70 per vat.

Jan Wirken
Senior Aandelen Expert

Lees ook