Vraag naar veilige havens verbetert vooruitzichten goud

Gedreven door een steeds onrustigere wereldeconomie is de goudprijs begin dit jaar tot recordhoogte gestegen. Zodanig dat wij onze prognoses hebben herzien en nog hogere pieken verwachten. Onze verwachting is dat goud toppen zal bereiken boven de USD 3.500, ons koersdoel voor het einde van het jaar. Wij verwachten dat de rally doorgaat tot in 2026 en dat de prijzen zich op hogere niveaus stabiliseren. In dit artikel onderzoeken we de belangrijkste factoren achter de goudrally.
Waarom goud duurder wordt
Ook al is de goudprijs dit jaar al ongeveer 30% gestegen, toch zijn er verschillende sterke aanwijzingen dat de opwaartse trend zal aanhouden. Ten eerste is het positieve sentiment voor goud fundamenteel verbonden met de status van veilige haven in tijden van macro-economische onzekerheid. Goud schittert in een dergelijke omgeving aangezien bezorgdheid over inflatie en economische vertraging beleggers naar goud drijft, om zich in te dekken tegen potentiële verliezen.
Een andere belangrijke factor is de sterker dan verwachte vraag van centrale banken. Groeiende zorgen over de verzwakkende dollar hebben ertoe geleid dat centrale banken minder afhankelijk van de Amerikaanse munt willen worden en willen de-dollariseren. Door goudreserves op te bouwen, verlagen centrale banken hun blootstelling aan schommelingen in de dollar en creëren zo een buffer tegen politieke en economische risico's. Bovendien kunnen goudprijzen profiteren van een gebrek aan positionering door beleggers. Veel beleggers hebben hun portefeuille nog niet volledig gealloceerd naar goud. Dit betekent dat er meer geld naar goud kan stromen, wat op zijn beurt de goudprijs zou moeten opdrijven.
Ten slotte staat een recent proefprogramma van de Chinese overheid bepaalde verzekeraars toe om in goud te beleggen, aangezien dit diversificatie- en liquiditeitsvoordelen biedt. Het programma beperkt de blootstelling aan goud tot 1% van de totale activa, wat wijst op een potentiële instroom van ongeveer RMB 200 miljard in de goudmarkt. Dat is iets meer dan 10% van de dagelijkse gemiddelde handelsvolumes in goud. Dit initiatief zou een algehele positieve langetermijnontwikkeling kunnen zijn, die inspeelt op de groeiende interesse van institutionele beleggers om in goud te investeren.
Conclusie
Vooruitkijkend blijven de prognoses voor goud veelbelovend. Goud blijft aantrekkelijk voor beleggers die zich zorgen maken over inflatie en onzekerheid in de markt. Er is sprake van een potentiële opwaartse trend, maar er zijn neerwaartse risico's als de markten stabiliseren en de vraag naar veilige havens afneemt. Toch is de verwachting dat aanhoudende aankopen door centrale banken en de vraag van particuliere beleggers stabiliteit en steun zullen bieden aan de goudmarkt. Hoewel de goudprijs al aanzienlijk is gestegen, verwachten we dit jaar een verdere stijging. Daarom hebben we goud aan onze portefeuille toegevoegd.
Jan Wirken
Senior Aandelen Expert