Assetallocatie

Reinhard Pfingsten

Hoofd Asset Allocation Services

Lessen uit de geschiedenis

4 juni 2020 - Elke economische en financiële crisis is anders. Dat geldt zeker voor de coronacrisis. We hebben nog nooit zo'n wereldwijde lockdown van economische activiteiten meegemaakt. En niet eerder hebben we overheden en centrale banken zulke enorme steunmaatregelen zien nemen. Laten we eens terugkijken naar eerdere forse marktcorrecties, om te zien hoe dalende markten zich gedragen en uit te vinden wat er voor en na een dieptepunt op de markten gebeurt.

 

In de zeven ‘bear markets’ (perioden van forse marktdalingen) sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we een gemiddelde marktcorrectie van 34,5% gezien (gemeten aan de hand van de S&P 500 Index). Meestal vinden deze correcties plaats over een periode van 14 maanden – niet 1 maand, zoals we in 2020 hebben gezien. Zogenoemde ‘relief rallies’, zoals die in april plaatsvonden, zijn ook niet ongewoon. Maar na zulke opluchtingsreacties worden eerdere dieptepunten vaak opnieuw door de markt getest. Wij denken dat dit ‘dubbele -dip’-scenario dit keer ook werkelijkheid kan worden. Landen zijn weer begonnen met het openen van hun economieën na een periode van lockdowns. Maar de stijgende schulden van overheden en bedrijven vormen een zware last.

Op langere termijn zal de economische activiteit weer terugkeren naar het oude niveau. En de financiële markten zullen die economische groei in een eerder stadium al inprijzen. Laten we eens kijken naar hoe verschillende beleggingscategorieën zich ontwikkelen in dergelijke periodes, op basis van gegevens van de zeven zwaarste correcties sinds 2000.

Prestaties beleggingscategorieën voor, tijdens en na zware marktcorrecties

Tabel

Na het dieptepunt is er een voorkeur voor Amerikaanse aandelen. Ook wij geven hier een voorkeur aan. Opkomende markten laten ook wel wat kracht zien. Maar de resultaten daar lopen per crisis en per land sterk uiteen.

Wat grondstoffen betreft zien we dat beleggers daar op korte termijn geen uitgesproken voorkeur voor hebben. Maar op de langere termijn zorgt de economische groei voor een opleving van de vraag naar grondstoffen.

Het bijgaande overzicht laat geen prestaties per aandelensector zien. Interessant om te weten is dat er na het dieptepunt van een correctie een voorkeur is voor de sectoren informatietechnologie en communicatiediensten. Deze sectoren hebben ook recent veerkracht getoond en we denken dat zij als structurele winnaars uit de huidige crisis tevoorschijn zullen komen. In het verleden waren gezondheidszorg, energie en nutsbedrijven achterblijvende sectoren. Misschien zal de situatie ditmaal anders uitpakken voor de sector gezondheidszorg, vanwege de aard van de crisis.

Ook vanuit het oogpunt van factorbeleggen tonen data uit het verleden een interessant beeld. Bij factorbeleggen bekijken we de aandelenprestaties aan de hand van factoren zoals groei, waarde, momentum en kwaliteit. Met name door te focussen op de factor winstkwaliteit kon een duidelijke outperformance gerealiseerd worden ten opzichte van andere factoren.

Als we de gegevens van de obligatiemarkten analyseren, dan zien we een voorkeur voor Amerikaanse high-yield obligaties. Hierbij is het wel zo dat Amerikaanse energiebedrijven sterk vertegenwoordigd zijn in het high-yield segment. Dat zorgt voor onzekerheid. Een voorkeur voor investment-grade bedrijfsobligaties (bedrijfsobligaties met hoogwaardige kredietkwaliteit) resulteerde in sterke prestaties en bood veel meer stabiliteit. In de periode na een zware marktcorrectie vormden Amerikaanse staatsobligaties een achterblijvend segment.

De huidige crisis is anders dan voorgaande crises. Maar marktgedrag dat we in het verleden waarnamen, kunnen we nu wellicht opnieuw te zien krijgen. Of, zoals Mark Twain (Samuel Clemens) zei: “History doesn't repeat itself, but it often rhymes” (de geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt vaak).

Reinhard Pfingsten – Hoofd Asset Allocation Services

Beleggen brengt risico's met zich mee

Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn. Beleg daarom met geld dat u overheeft naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. We hebben de meest voorkomende risico's van beleggen voor u op een rij gezet.

Beleggen bij ABN AMRO MeesPierson?

Beleggen met Private Banking betekent: oplossingen speciaal voor uw situatie. De diensten die we u bieden maken we passend bij uw beleggingswensen. Wij nemen u alle zorgen uit handen met vermogensbeheer, of u kunt via ons handelen in opties, aandelen of obligaties. Met advies of zonder. Waar u ook voor kiest: beleggen met Private Banking is aandacht voor u en uw vermogen.

Neem contact met ons op

Kalender

Maak een afspraak

Heeft u interesse in bankieren bij ABN AMRO MeesPierson? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Callcenter

Private Assistance

Onze collega's van Private Assistance zijn op werkdagen tot 21.00 uur en op zaterdag tot 17.30 uur bereikbaar.

+31 (0)20 343 43 43
WhatsApp

WhatsApp

Ongevraagd een WhatsApp van ons gekregen? Reageer dan niet om phishing te voorkomen. Lees meer over het gebruik van WhatsApp.

Neem contact met ons op

Kalender

Maak een afspraak

Interesse in bankieren bij ABN AMRO MeesPierson? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Als u wilt, kunnen we u ook direct terugbellen.

Callcenter

Private Assistance

Onze collega's van Private Assistance zijn op werkdagen van 08.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 17.30 uur bereikbaar.

+31 (0)20 343 43 43
WhatsApp

WhatsApp

Ongevraagd een WhatsApp van ons gekregen? Reageer dan niet om phishing te voorkomen. Lees meer over het gebruik van WhatsApp.