Javascript is required

Twee op de drie grote gevers zien doneren als maatschappelijke plicht

  • Meerderheid grote gevers wil met donatie vooral dichtbij huis impact maken
  • Grote geefbereidheid komt vooral voort uit behoefte bijdrage te leveren aan samenleving
  • Fiscale prikkels bij donatiegedrag ondergeschikt aan wil om bij te dragen aan maatschappij

Meeste donaties bestemd voor goede doelen dichtbij huis

Grote gevers in Nederland staan bekend om hun vrijgevigheid als het gaat om goede doelen. Maar liefst 83 procent van deze groep heeft dit jaar gedoneerd, met een gemiddeld bedrag van bijna 9.500 euro. Dit laat zien dat ze zich diep verbonden voelen met het werk van goede doelen, vooral die in hun directe omgeving. Deze donateurs steunen voornamelijk lokale (39 procent) en landelijke initiatieven (45 procent), met een sterke focus op gezondheid, zorg en welzijn. Bijna acht op de tien van deze gulle gevers beschouwen maatschappelijke organisaties als onmisbaar. Daarnaast benadrukt meer dan twee derde dat ze doneren vanwege hun bevoorrechte positie in de samenleving. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO MeesPierson onder bijna 400 vermogende klanten over hun geefgedrag.

Meeste grote gevers willen met donatie iets teruggeven aan de samenleving

Bijna acht op de tien grote gevers hechten veel waarde aan het schenken aan goede doelen waarmee ze een sterke band voelen. Dit geldt vooral voor jongere donateurs onder de 65 jaar (88 procent), maar ook oudere gevers (76 procent) delen deze betrokkenheid. Jongere gevers steunen vaker natuur- en milieuorganisaties, vanuit het verlangen bij te dragen aan een betere wereld. Grote gevers van 65 jaar en ouder schenken vaker aan kunst, cultuur, onderwijs en wetenschap. “Uit ons onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de grote gevers filantropie ziet als een manier om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Maar liefst 67 procent voelt zich hiertoe geroepen door hun bevoorrechte positie,” vertelt Frank Aalderinks, Hoofd Filantropie Advies van ABN AMRO. “Daarnaast blijkt dat persoonlijke affiniteit met het goede doel een belangrijke drijfveer is, wat de sterke verbondenheid met maatschappelijke organisaties benadrukt.”

Giftenaftrek als stimulans voor mogelijke verhoging donatiebedrag

In 2024 was de bereidheid om te doneren onder de respondenten onverminderd groot. Zelfs de mogelijkheid van minder fiscale voordelen weerhield 57 procent er niet van om te blijven schenken aan goede doelen. Hoewel belastingvoordelen niet de belangrijkste reden zijn om te geven, spelen ze wel een rol bij de hoogte van het gedoneerde bedrag. Daarom is het positief dat het kabinet heeft besloten de particuliere giftenaftrek vanaf 1 januari 2025 niet in te perken. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat grote gevers bij fiscale veranderingen hun donatiebedrag waarschijnlijk zouden verlagen. Ruim een derde van de groep die meer dan 5.000 euro doneert, geeft aan in dat geval minder te zullen geven. Naast het behoud van fiscale prikkels pleit de helft van deze donateurs voor betere samenwerking tussen goede doelen, omdat zij vinden dat het landschap versnipperd is. “Uit eerder onderzoek bleek dat driekwart van alle Nederlanders goede doelen als onmisbaar beschouwt. Ook de grote gevers in Nederland delen deze opvatting; bijna acht op de tien van deze donateurs zijn het hiermee eens,” aldus Aalderinks. “De giftenaftrek is een stimulans voor grote gevers die actief zijn op terreinen waar nu de subsidiekraan wordt dichtgedraaid, zoals onderwijs, kunst en cultuur, en ontwikkelingshulp. Zij zien het als hun maatschappelijke plicht om bij te dragen. Door de fiscale voordelen voor particuliere gevers in stand te houden, kiest het kabinet ervoor om filantropie en maatschappelijke betrokkenheid te stimuleren.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:


ABN AMRO MeesPierson

Frank Aalderinks, Hoofd Filantropie Advies

06 83 69 94 93

frank.aalderinks@nl.abnamro.com

*Bovengenoemde uitkomsten zijn vanwege de opzet van het onderzoek en de steekproef niet representatief voor de gehele populatie. Niettemin bieden de resultaten een goede indruk van het geefgedrag van bijna 400 vermogende klanten van ABN AMRO MeesPierson.

Tags

Lees ook

Fraude goede doelen: hoe komt uw geld goed terecht?

Schenken aan goede doelen wordt minder gunstig?

Drie manieren om anoniem te schenken aan goede doelen

Met filantropie bijdragen aan een betere wereld

Bij filantropie draait het om aandacht of zorg voor de mensheid en de wereld. Uitdelen van wat u heeft, zodat een ander er beter van wordt. Goed doen met uw vermogen en het verschil willen maken, is een prachtig streven. Maar hoe pakt u dat aan?

Filantropie bij leven en als nalatenschap

Filantropie moet leiden tot resultaat en voldoening. Door effectieve filantropie en de keuze voor goede doelen met een bewezen staat van dienst maakt u impact met uw donatie. Lees er alles over in onze filantropie whitepaper.