Chinees model doorbreekt alleenheerschappij VS

Het beursjaar 2025 kent een turbulente start door de onverwachte doorbraak het Chinese AI-bedrijf DeepSeek. Ondanks de initiële schok op de financiële markten, blijven we gematigd positief over de IT-sector. Thomas legt uit waarom de verhoogde concurrentie en efficiëntie in AI mogelijk doorslaggevend zijn voor beleggingsresultaten dit jaar.
Het Chinese bedrijf Deepseek zorgde eind januari voor onrust op financiële markten. Met een minimale investering bouwden zij een AI-model dat zich kan meten met de grootste spelers uit de VS. Beleggers zagen daarmee de hegemonie van de grote Amerikaanse AI-bedrijven in gevaar komen. Toch handhaven wij een positieve visie op de IT-sector.
De financiële markten zijn de afgelopen weken volop in beweging. Beleggers werden eind januari door DeepSeek, en begin februari, doordat Trump een handelsoorlog heeft afgetrapt, negatief verrast. De tarieven voor Canada, Mexico en China kwamen sneller en zijn extremer dan wij hadden verwacht. Dit pakt negatief uit voor economische groei, inflatie en het sentiment op de beurs. Momenteel kijken wij opnieuw naar onze scenario’s en daarom wil ik toch even op DeepSeek terugkomen.
Volgens DeepSeek is het nieuwe model efficiënter, goedkoper en maakt het gebruik van minder geavanceerde chips. Noodzaak is de moeder van de uitvinding! Exportrestricties op de beste chips dwongen China tot innoveren. En nu hebben ze dus een grote doorbraak. Beleggers, die in de veronderstelling waren dat Amerikaanse techbedrijven een niet in te halen voorsprong hadden, schrokken van het nieuws. Techbedrijven daalden flink en chipmaker Nvidia verloor in één dag zelfs bijna 600 miljard dollar aan beurswaarde.
De ontwikkelaars hebben daarnaast het model voor de hele wereld beschikbaar gemaakt, waardoor ieder bedrijf het model kan namaken. Dit verlaagt de instapdrempel enorm voor deze markt, wat bijdraagt aan de schok onder beleggers. Waar lang gedacht werd dat de grote Amerikaanse techbedrijven een zogenaamde slotgracht hadden, bleek hun positie aan de top van de AI-wereld minder sterk verdedigd dan gedacht.
Later herstelden IT-aandelen weer wat toen beleggers ook de voordelen begonnen te zien. Ondanks de verhoogde efficiëntie zal een toestroom van nieuwe spelers in de AI-markt de vraag voor chips en datacenters hoog houden. Daarnaast hoeven grote techbedrijven door dit efficiëntere model mogelijk minder kosten te maken aan rekenkracht in hun datacenters. Dat kan de winsten stutten. Toch zou het zomaar kunnen dat Big Tech bedrijven liever deze hoge kosten blijven betalen dan het risico te lopen dat hun alleenheerschappij wordt doorbroken.
Veel blijft dus onzeker over wat DeepSeek echt gaat betekenen voor de toekomst van de IT-sector, dus voorzichtigheid is geboden. Hoewel we nog steeds enthousiast zijn over de IT-sector, zien we het niet als een uitgelezen koopmoment. In de komende maanden moet duidelijk worden of DeepSeek de markt structureel heeft veranderd of dat dit gewoon de volgende stap in AI-ontwikkelingen is. Wordt ongetwijfeld vervolgd.