Lagere groei, hogere koersen?

Amerikaanse aandelenbeurzen tikten vorige week nieuwe recordniveaus aan. Op economisch vlak doet de VS het dan ook beter dan Europa, waar de eurozone-economie kwakkelt. Al met al passen de recente ontwikkelingen in het beeld van een zachte landing. In dit macroklimaat blijven aandelen interessant. Kansen zien we ook in obligaties, die profiteren van dalende rentes.
- Groei vertraagt, geen recessie
- Kansen in aandelen
- Obligaties profiteren van dalende rente
- Gunstig beleggingsklimaat
Hoewel de reële inkomens al geruime tijd groeien, neemt de consumptie door Europese huishoudens slechts mondjesmaat toe. De belangrijkste boosdoener: de hoge rente. De Europese Centrale Bank (ECB) is in juni gestart met het verlagen van de rente. Maar de huidige rente is nog behoorlijk hoog. Een hoge rentestand moedigt consumenten aan om meer te sparen en minder te lenen. En dus geven zij ook minder uit. Een voorbeeld daarvan zien we in Duitsland, waar de auto-industrie worstelt met dalende verkopen.
Naar aanleiding van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en de mogelijke invloed daarvan op de markten, passen we onze aandelenposities aan op zowel regio- als sectorniveau. Lees onderaan deze pagina bij het kopje 'Wijziging regio- en sectorposities aandelen na Amerikaanse verkiezingen' waarom we dit doen.
Groei vertraagt, geen recessie
Toch zijn er ook lichtpuntjes in Europa. Zo is het aantal nieuwe hypotheekleningen in de afgelopen maanden fors gestegen. Historisch gezien is dat een goed teken voor de ontwikkeling van de detailhandelsverkopen. Hypotheken zijn immers leningen – en wanneer consumenten meer lenen geven ze doorgaans ook meer uit, wat gunstig is voor de economische groei. Al met al verwachten we dat de groei in de eurozone laag blijft dit jaar, om in 2025 uiteindelijk weer wat te versnellen.
In tegenstelling tot de Europeanen consumeren de Amerikanen er nog lustig op los. En hoewel de arbeidsmarkt wat afkoelt, groeit de Amerikaanse economie sterker dan de Europese. Wel ligt het groeitempo in de VS dit jaar beduidend lager dan vorig jaar. Ondertussen daalt de inflatie ook, wat de Federal Reserve (Fed) in staat stelt om de rente verder te verlagen. Een zachte landing van de Amerikaanse economie lijkt daarmee binnen handbereik. In dat scenario nemen de inflatie en de groei geleidelijk af, zonder dat de economie in een recessie belandt.
Per saldo denken we dat de wereldeconomie in de loop van 2025 een groeitempo kan bereiken dat rond het trendniveau ligt. Tegen deze achtergrond blijven we licht overwogen in zowel aandelen als obligaties.
Kansen in aandelen
Ondanks onzekerheid over de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen en de spanningen in het Midden-Oosten is het sentiment op de aandelenmarkten nog altijd positief. In de VS bereikten de S&P 500 en de Dow Jones vorige week zelfs nieuwe recordhoogten.
Het cijferseizoen over het derde kwartaal is net begonnen. Op dit moment is het nog te vroeg om vast te stellen of de bedrijfswinsten over het afgelopen kwartaal beantwoorden aan de verwachtingen van de markt. Maar als we iets uitzoomen, dan zien we dat de bedrijfswinsten sinds begin 2023 weer toenemen, zowel in de VS, Europa als in de opkomende markten. Ook voor de komende 12 maanden voorzien marktanalisten een krachtig winstherstel. Tegelijkertijd zien we dat analisten hun positieve winstverwachtingen ook meer neerwaarts bijstellen, nu de economie afkoelt.
Al met al vinden we het macro-economische klimaat gunstig genoeg om licht overwogen te blijven in aandelen. Gezien de veerkracht van de Amerikaanse economie geven we de voorkeur aan aandelen in de VS boven Europese aandelen. We staan neutraal tegenover opkomende markten.
Op sectorniveau zijn we positief over informatietechnologie (licht overwogen). We denken dat deze sector de vruchten zal blijven plukken van langetermijntrends zoals digitalisering en de opkomst van generatieve AI. Ook in de sector gezondheidszorg zijn we licht overwogen. Deze sector is minder gevoelig voor het verloop van de economie, wat we als een pluspunt zien nu de groei wat vertraagt. In de sector basismaterialen zijn we juist licht onderwogen: een afnemende vraag kan nadelig uitpakken voor de winstgevendheid van bedrijven in deze sector. In de sector consumptiegoederen zijn we eveneens licht onderwogen. Onze visie op de overige sectoren is neutraal.
Obligaties profiteren van dalende rente
De hoge rente, die Europese consumenten nu nog parten speelt, zal naar onze verwachting verder omlaag gaan. Vorige week heeft de ECB op dat vlak een volgende stap gezet, door haar beleidsrente nogmaals met 0,25% te verlagen. Lagere rentes zijn niet alleen goed nieuws voor consumenten maar ook voor obligatiebeleggers. We blijven daarom licht overwogen in obligaties. We geven de voorkeur aan obligaties van hoge kwaliteit, zoals staatsobligaties en investment-grade bedrijfsobligaties. We staan terughoudend tegenover risicovolle obligaties (obligaties die relatief veel kredietrisico dragen), zoals high yield en schulden uit opkomende markten.
Omdat we denken dat de rente verder gaat dalen, hanteren we een hoge duratie (rentegevoeligheid) in de portefeuille. Wanneer de rente daalt, dan gaan de koersen van langlopende obligaties – obligaties met een hogere duratie – harder omhoog dan de koersen van kortlopende obligaties.
Gunstig beleggingsklimaat
Op korte termijn kunnen de Amerikaanse presidentsverkiezingen leiden tot meer beweeglijkheid in de financiële markten. Geopolitieke spanningen kunnen ook voor marktonrust zorgen. Maar op de wat langere termijn is het marktklimaat gunstig. Dat biedt kansen voor risicovolle beleggingen, zoals aandelen. En nu centrale banken hun voet van de monetaire rem hebben gehaald, kunnen obligaties eveneens aantrekkelijke rendementen opleveren. Kortom, de groei mag dan wat omlaag gaan, de markten kunnen blijven stijgen.
Wijziging regio- en sectorposities aandelen na Amerikaanse verkiezingen
Naar aanleiding van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en de mogelijke invloed daarvan op de markten, passen we onze aandelenposities aan op zowel regio- als sectorniveau.
Op regionaal niveau vergroten we onze aandelenpositie in de VS van een lichte overweging naar een overweging. Tegelijkertijd verlagen we onze positie in Europese aandelen van een lichte onderweging naar een onderweging.
Op sectorniveau verhogen we onze positie in financiële instellingen van neutraal naar licht overwogen. Dit gaat ten koste van de sector consumptiegoederen waar we al terughoudend op waren. Dit betekent dat onze nieuwe sectorpositionering zal bestaan uit overwogen posities in IT, financiële instellingen en gezondheidszorg, en uit onderwogen posities in consumptiegoederen en basismaterialen.
Waarom deze aanpassingen?
De belangrijkste reden voor de aanpassingen hangt samen met de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Wij denken dat de verwachte ‘red sweep' van de Republikeinse partij op de korte termijn een positief effect zal hebben op het sentiment op de Amerikaanse aandelenmarkten. (Bij een ‘red sweep’ wint Trump niet alleen het Witte Huis, maar krijgen de Republikeinen ook de controle over het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.) Beleggers anticiperen daarbij op lagere belastingen, de invoering van importtarieven en deregulering. Voor de Europese markten zou de verkiezingsuitslag negatieve gevolgen kunnen hebben, vooral vanwege de mogelijkheid dat er importtarieven komen op specifieke Europese productgroepen. Dit komt nog eens boven op de toch al vrij zwakke economische groei in Europa.
Vanuit sectorperspectief denken wij dat de sector financiële instellingen, vooral in de VS, zal profiteren van de verwachte beleidsmaatregelen van de regering-Trump. Tegelijkertijd verwachten we dat de sector consumptiegoederen het moeilijk zal blijven houden.
Richard de Groot
Voorzitter ABN AMRO Beleggingscomité