Turbulentie over tarieven Trump creëert kansen

Op “Bevrijdingsdag” kondigde de Amerikaanse president Donald Trump een groot pakket importtarieven aan die de financiële markten schokten. De daaropvolgende volatiliteit op de aandelen- en obligatiemarkten zorgde ervoor dat Trump iets terugdeinsde. Voor de meeste landen kondigde Trump een onderhandelingstermijn van 90 dagen aan. De handelsoorlog tussen de VS en China escaleerde echter. In deze markt hebben we besloten om onze cashpositie aan te vullen door wat obligaties te verkopen: een strategische stap die ons in staat stelt om te profiteren wanneer zich kansen voordoen. We blijven licht overwogen in zowel aandelen als obligaties. Eveneens passen we de sectorpositionering licht aan.
- Aandelen: historische volatiliteit
- Sectorpositionering: strategische rotatie
- Obligaties: risicopremies stijgen
Aandelen: historische volatiliteit
Trump zei al dat hij het serieus meende met de hoge importtarieven, maar de omvang van de tarieven verraste economen desalniettemin. ABN AMRO schat daarom de kans op een recessie nu hoger in. Echter, ons basisscenario blijft een vertraging van de wereldeconomie, en geen recessie. De Amerikaanse beursindices doken op “Bevrijdingsdag” omlaag en trokken de rest van de wereld met zich mee. Binnen een week bereikte de Amerikaanse aandelenmarkt het terrein van een berenmarkt (intraday). Ondertussen steeg de volatiliteitsindex (VIX) tot het op drie na hoogste niveau van deze eeuw. De VIX wordt vaak de “angstindex” genoemd: het meet de marktverwachtingen voor volatiliteit op korte termijn en weerspiegelt de onzekerheid in de markt.
In onze ogen rechtvaardigen deze verslechterende economische en marktomstandigheden een correctie van de aandelenkoersen, maar we zien ook kansen. Markten hebben de neiging om tijdens perioden met een hoge volatiliteit door te schieten, maar kunnen ook razendsnel terugkeren naar normale niveaus. Een goed voorbeeld daarvan is het ééndaagse rendement van 12% van de technologie-index Nasdaq nadat Trump een onderhandelingsperiode aankondigde. We verwachten voor de nabije toekomst ook hoge volatiliteitsniveaus, wat betekent dat we een aantal aantrekkelijke instapmomenten op de aandelenmarkten kunnen verwachten. Om deze kansen te kunnen benutten, hebben we wat cash in de portefeuille vrijgemaakt.
Sectorpositionering: strategische rotatie
Als gevolg van de recente ontwikkelingen, zowel van de economische vooruitzichten als van het marktgedrag, passen we onze sectorpositionering licht aan. Hoewel we enthousiast blijven over financiële instellingen, verlagen we onze overwogen positionering naar een lichte overweging. Reden hiervoor is ten eerste dat de sector de laatste tijd goed heeft gepresteerd en we willen wat winst nemen. Ten tweede willen we het risico iets verlagen vanwege de verslechterende economische vooruitzichten.
Verder hebben we onze onderwogen positionering ten opzichte van consumptiegoederen verhoogd naar licht onderwogen. Belangrijkste reden is dat deze sector de neiging heeft om te fungeren als veilige haven in tijden van onzekerheid. Bedrijven in consumptiegoederen produceren goederen en diensten die essentieel zijn voor het dagelijks leven, ongeacht de economische omstandigheden. Gezien de huidige marktvolatiliteit is de sector consumptiegoederen daarmee aantrekkelijker geworden.
Obligaties: risicopremies stijgen
Ook de volatiliteit op de obligatiemarkten was de afgelopen weken verhoogd en dwong Trump om deels op zijn schreden terug te keren. De volatiliteit in combinatie met een verzwakkende Amerikaanse dollar wijst op kleine barstjes in het vertrouwen dat beleggers in de VS hebben. Ondertussen steeg de risicopremie (kredietopslag) op de meer risicovolle obligaties snel door een toenemende recessievrees. De markt voor deze obligaties is minder liquide markten dan die van hoogwaardige (HQ) staats- of bedrijfsobligaties, en dat maakt ze moeilijker verhandelbaar. Dit geldt vooral in een neerwaartse markt.
We hebben al geruime tijd een voorzichtige positionering op deze obligaties van lagere kwaliteit of met een hoog rendement, en dat betaalt zich nu uit. Omdat we wat cash willen vrijmaken en omdat de verhandelbaarheid van obligaties van hoge kwaliteit (zoals staatsobligaties) aanzienlijk beter is, hebben we besloten om een klein deel van onze positie daarin te verkopen. Bovendien brengt deze transactie de vastrentende portefeuille weer in evenwicht.
Conclusie
Zowel de obligatiemarkten als de aandelenmarkten over de hele wereld zijn de afgelopen weken erg onrustig geweest. Wij willen flexibel zijn en kunnen inspelen op kansen. Daarom hebben we een klein deel van onze overwogen positie in obligaties van hoge kwaliteit verkocht. We handhaven echter onze licht overwogen positionering in obligaties en onze voorkeur voor obligaties van hoge kwaliteit boven hoogrentende obligaties zoals high yield-obligaties. De extra cash in onze portefeuille kan dan gebruikt worden om snel te handelen wanneer dat nodig is.
Richard de Groot
Hoofd Beleggingscomité