Beleggingsstrategie

Wat meer risico in de portefeuille

Publicatiedatum: 12 februari 2020

 

De uitbraak van het coronavirus heeft op de aandelenmarkten voor een lichte correctie gezorgd. Echt verrassend was die correctie niet, net als het snelle herstel op de markten dat daarop volgde. Nog even los van het verwoestende spoor dat de ziekte door het bestaan van de slachtoffers en hun families heeft getrokken; opvallend is dat de markt zo goed herstelde van de correctie in verband met het coronavirus. De vraag is: wat maakt de markten zo veerkrachtig?

Er zijn verschillende krachten aan het werk die de internationale financiële markten ondersteunen, en in het bijzonder de aandelenmarkten. Dat zijn onder andere het lage renteniveau, waardoor beleggers op zoek zijn naar alternatieven voor de zeer laag (of zelfs negatief) renderende obligaties. Daarnaast vormt de voortgaande soepele opstelling van de centrale banken een sterke steun voor de aandelenmarkten.

Dat de markt ook na eerdere incidenten weer zo snel opveerde (na de Brexit bijvoorbeeld, het conflict tussen de VS en Iran en nu dan de uitbraak van het coronavirus) bewijst dat die onderliggende krachten sterk genoeg zijn om relatief kortdurende ongunstige ontwikkelingen de baas te blijven.

Wat positiever over risico

Tegen deze achtergrond is ABN AMRO wat positiever geworden over risico in de portefeuille. Tot de wijzigingen behoort onder meer een wat sterkere voorkeur voor aandelen, van neutraal naar licht positief.

Ook wordt in de obligatieportefeuilles cash aan het werk gezet. We zijn bijvoorbeeld wat terughoudender geworden over Europese staatsleningen van hoge kwaliteit maar met een lage rente. De (contante) opbrengst daarvan kan worden belegd in hoogwaardige bedrijfsobligaties en EMD (schulden uit de opkomende landen). Al met al hebben we in de portefeuille als geheel nu een licht sterkere voorkeur voor aandelen (licht positief). Over obligaties zijn we nog altijd terughoudend.

Onze licht positievere visie op aandelen heeft niet geleid tot wijzigingen in de regio- of sectorpositionering. Op basis van de relatief sterke vooruitzichten voor de economische groei en de bedrijfswinsten geven we nog altijd de voorkeur aan de VS (lichte voorkeur boven Europa). Binnen de obligatieportefeuille fungeren bedrijfsobligaties met kwaliteitsbeoordeling investment-grade nog altijd als de hoeksteen van de portefeuille. Wij geven daaraan de voorkeur boven papier van een hogere kwaliteit maar met een lagere rente. Een hogere rente (en ook hoger risico) vindt de belegger in EMD (schulden uit de opkomende landen). Staatsobligaties uit die markten lopen bijvoorbeeld geen belangrijk risico op wanbetaling, aangezien er geen sprake is van enorme tekorten op de begroting of de lopende rekening. Voor sommige beleggers kan cash ook een goed alternatief zijn voor de lage of negatieve rente op obligaties.

Macrovooruitzichten onveranderd

De verwachtingen van ABN AMRO voor de wereldeconomie zijn niet veranderd. Wij voorzien nog altijd een zwak eerste halfjaar, gevolgd door een iets sterkere tweede helft. De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus werken daarentegen waarschijnlijk nog het hele jaar door. De economische groei in de eerste jaarhelft kan lager uitpakken dan eerder werd voorzien, waarbij we in de tweede helft een iets sterker herstel verwachten vanwege de mogelijke inhaalvraag.

Op regioniveau wordt de Chinese economie volgens ons het hardst getroffen: door de quarantaine, reisbeperkingen en de gevolgen daarvan op de arbeidsmarkten en de keten. Behalve de belangrijke gezondheidseffecten van het virus is het negatieve effect op de wereldeconomie volgens de algemene verwachting van voorbijgaande aard. De Chinese beleidsmakers ondernemen inmiddels al stappen om de stimuleringsmaatregelen uit te breiden en het banksysteem van voldoende cash te voorzien.

Voorzichtige zonnestralen

In onze Beleggingsstrategie voor 2020 ‘Voorzichtige zonnestralen’ hebben we aangegeven dat we hier en daar de zon door de wolken zien schijnen in de vorm van een aantal potentieel positieve ontwikkelingen. Hoewel het huidige macro-economische plaatje gemengd blijft, zijn er steeds meer tekenen die erop wijzen dat we structureel het ergste achter de rug hebben. Deze bescheiden positievere visie op risicobeleggingen geeft dat gematigde optimisme goed weer.

Global Investment Centre
Richard de Groot
Voorzitter ABN AMRO Beleggingscomité

Beleggen brengt risico's met zich mee

Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn. Beleg daarom met geld dat u overheeft naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. We hebben de meest voorkomende risico's van beleggen voor u op een rij gezet.

Beleggen bij ABN AMRO MeesPierson?

Beleggen met Private Banking betekent: oplossingen speciaal voor uw situatie. De diensten die we u bieden maken we passend bij uw beleggingswensen. Wij nemen u alle zorgen uit handen met vermogensbeheer, of u kunt via ons handelen in opties, aandelen of obligaties. Met advies of zonder. Waar u ook voor kiest: beleggen met Private Banking is aandacht voor u en uw vermogen.

Neem contact met ons op

Kalender

Maak een afspraak

Heeft u interesse in bankieren bij ABN AMRO MeesPierson? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Callcenter

Private Assistance

Onze collega's van Private Assistance zijn op werkdagen tot 21.00 uur en op zaterdag tot 17.30 uur bereikbaar.

+31 (0)20 343 43 43
WhatsApp

WhatsApp

Ongevraagd een WhatsApp van ons gekregen? Reageer dan niet om phishing te voorkomen. Lees meer over het gebruik van WhatsApp.

Neem contact met ons op

Kalender

Maak een afspraak

Interesse in bankieren bij ABN AMRO MeesPierson? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Als u wilt, kunnen we u ook direct terugbellen.

Callcenter

Private Assistance

Onze collega's van Private Assistance zijn op werkdagen van 08.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 17.30 uur bereikbaar.

+31 (0)20 343 43 43
WhatsApp

WhatsApp

Ongevraagd een WhatsApp van ons gekregen? Reageer dan niet om phishing te voorkomen. Lees meer over het gebruik van WhatsApp.