Beleggingsstrategie

Licht positievere aandelenvisie

Publicatiedatum: 6 november

Een paar weken geleden signaleerde ABN AMRO lichtpuntjes in de macro-economische en marktcijfers. Deze worden nu realiteit in de vorm van een stabilisering, en misschien zelfs een verbetering. 

Tijdens de meest recente beleggingsstrategievergadering heeft ABN AMRO besloten om de positie in aandelen te verhogen, ten koste van liquiditeiten. Op regioniveau ligt de voorkeur nog bij Amerikaanse aandelen (boven Europese). Wel is die voorkeur inmiddels iets minder uitgesproken. De neutrale regiovisie op aandelen uit opkomende markten is ongewijzigd. Ook in de sectorvoorkeuren is het een en ander veranderd. Het totaalresultaat is een defensievere sectoropstelling, die meer op de ontwikkelingen op de langere termijn is toegespitst. 

Onze vermogensverdeling (assetallocatie) is nu neutraal ten aanzien van aandelen terwijl obligaties uit de gratie blijven. We handhaven een tactische overwogen positie in hedge funds.

Amerikaanse consument weerbaar

Dankzij de lage werkloosheid en geringe inflatie zit de stemming er bij de Amerikaanse consument nog goed in. Uit de meest recente cijfers over de Amerikaanse maakindustrie blijkt dat het ergste mogelijk achter de rug is voor dit segment. Bovendien heeft de belangrijke dienstensector relatief weinig last van de vertraging in de maakindustrie. Bedrijven zijn daarentegen minder geneigd te investeren in kapitaalgoederen. Het recente goede nieuws: de in september begonnen staking bij autofabrikant GM is voorbij.

De Federal Reserve biedt nog ruggensteun. Wel heeft de Amerikaanse centrale bank aangegeven dat de lat voor een verdere renteverlaging hoger is komen te liggen doordat de economische groei in het derde kwartaal (1,9%) de consensusverwachtingen overtrof. Wij denken nu dat de Fed niet in december de rente zal verlagen maar in het eerste kwartaal van 2020. De rente blijft laag en de Amerikaanse economie geeft blijk van enige veerkracht. De lage rente in de VS legt niet alleen een bodem onder de huizen- en hypotheekmarkt; Amerikaanse huiseigenaren die overstappen op een hypotheek met een lagere rente houden ook meer geld over. 

Lichte stabilisatie zichtbaar in Europa

In Europa worstelt de economie met een recessie in de maakindustrie. Een belangrijke oorzaak is de auto-industrie. De problemen begonnen in september 2018 met een wijziging van de uitstootnormen. De productiedaling wordt verergerd door de vertraging van de handel. In Duitsland zijn auto’s en auto-onderdelen goed voor 25% van de totale export. 

Stabilisering autoproductie Duitsland

Er gloort wat licht aan de horizon. De Duitse autoproductie is in september gestabiliseerd en trekt nu licht aan. Voor de markten zou het een enorme opluchting zijn als er een einde kwam aan het handelsconflict tussen de VS en China, maar het blijft een kwestie van twee stappen vooruit, één achteruit. Wel denken we dat de Amerikaanse president Donald Trump, voordat het land in november 2020 naar de stembus gaat, een vorm van handelsovereenkomst met de Chinezen wil regelen. Een ‘wapenstilstand’ is mogelijk. Dat zou mogelijk betekenen dat bestaande importheffingen gehandhaafd worden zonder dat er nieuwe tarieven worden geïntroduceerd. Maar zekerheid hebben we daarover in het geheel nog niet, gezien de onvoorspelbaarheid van de onderhandelende partijen. De ontwikkelingen rond de Brexit blijven lastig te volgen, maar de kans op een schadelijke no-deal Brexit lijkt veel kleiner dan voorheen. De verkiezingen in december zullen wellicht meer duidelijkheid brengen.

Ook hoopvol in Europa is de stabilisering van het ondernemersvertrouwen. De totale index voor de Europese maakindustrie bleef in oktober onveranderd ten opzichte van september, maar steeg voor de grote economieën (Duitsland, Frankrijk). De verwante dienstencomponent voor de eurozone ging eveneens licht omhoog. Tot slot is ook de gezaghebbende Duitse Ifo-index (die de economische bedrijvigheid meet) gestabiliseerd. De Europese economie, die meer blootstaat aan de mondiale handel dan de Amerikaanse, zal zeker profiteren van een beter economisch beeld. Daarom doen we beleggers de suggestie om de sterke onderweging van Europese aandelen in hun portefeuille aan te passen naar een minder sterk onderwogen positie.

Licht positiever ten aanzien van aandelen

We zijn iets positiever over aandelen. We doen beleggers de suggestie om hun onderwogen aandelenpositie te veranderen in een neutrale positie. Dat we iets positiever zijn over aandelen is deels gebaseerd op een gebrek aan alternatieven voor beleggers. Maar onze licht positievere visie is minstens even sterk gestoeld op de combinatie van lage maar positieve economische groei, lage rentestanden, zwakke inflatie en ondersteunende centrale banken. Verder voorzien wij voor 2019 en 2020 geen wereldwijde recessie. Het resultatenseizoen heeft tot dusver beter uitgepakt dan verwacht, maar blijft wel achter bij vorig jaar (de verwachtingen zijn in de loop van het jaar naar beneden bijgesteld). Onze voorkeur gaat nog altijd uit naar Amerikaanse boven Europese aandelen, op basis van de economische groei en de winstvooruitzichten. Onze neutrale positie ten aanzien van aandelen uit de opkomende markten is ongewijzigd.

Onze positievere visie (neutraal nu) op aandelen is gebaseerd op de volgende afwegingen:

  • Relatief interessant ten opzichte van andere beleggingscategorieën. Hoewel we ons in een late fase van de economische cyclus bevinden en de winstgroei matigt, zijn aandelen redelijk gewaardeerd en relatief aantrekkelijk in vergelijking met obligaties of liquiditeiten. 
  • Hardnekkig lage rente. Een rente die ‘langer lager’ blijft, kan de aandelenwaarderingen ten goede komen. De combinatie van soepel monetair beleid en lage groei kan een positief rendement op aandelen opleveren. 
  • Naar verwachting bescheiden maar positieve winstgroei op basis van stabiliserende economische groei en sterke monetaire ondersteuning en begrotingsstimulering.

Sectorverschuivingen met het oog op de langere termijn

In de loop van 2019 hebben we beleggers geleidelijk suggesties gedaan om een actievere sectorpositionering in te nemen die gericht is op groeitrends op de langere termijn. Onze meest recente wijzigingssuggesties:

  • Nutsbedrijven omlaag van neutraal naar onderwogen 
  • Communicatiediensten omlaag van overwogen naar neutraal 
  • Industrie omhoog van onderwogen naar neutraal 
  • Financiële instellingen omhoog van onderwogen naar neutraal 

In figuur 1 wordt een overzicht gegeven van onze sectorposities na de wijzigingen. 

Kortom, onze voorkeur ligt bij gezondheidszorg en informatietechnologie. Deze sectoren kunnen profiteren van groeitrends die minder van de economische ontwikkelingen afhangen en die hoge waarderingen kunnen compenseren.

We zijn niet enthousiast over nutsbedrijven en consumptiegoederen (beide onderwogen). Deze sectoren zijn zeer gevoelig voor rentestijgingen. Met het oog op hun groeipotentieel vinden we de aandelen in deze sectoren bovendien duur.

Richard de Groot, voorzitter ABN AMRO Beleggingscomité

Figuur 1: sectorvisie ABN AMRO

Sector

Visie

Communicatiediensten

Neutraal

Luxegoederen & diensten

Neutraal

Consumptiegoederen

Onderwogen

Energie

Neutraal

Financiële instellingen

Neutraal

Gezondheidszorg

Overwogen

Industrie

Neutraal

Informatietechnologie

Overwogen

Basismaterialen

Neutraal

Vastgoed

Neutraal

Nutsbedrijven

Onderwogen

Bron: ABN AMRO Private Banking

Beleggen brengt risico's met zich mee

Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn. Beleg daarom met geld dat u overheeft naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. We hebben de meest voorkomende risico's van beleggen voor u op een rij gezet.

Beleggen bij ABN AMRO MeesPierson?

Beleggen met Private Banking betekent: oplossingen speciaal voor uw situatie. De diensten die we u bieden maken we passend bij uw beleggingswensen. Wij nemen u alle zorgen uit handen met vermogensbeheer, of u kunt via ons handelen in opties, aandelen of obligaties. Met advies of zonder. Waar u ook voor kiest: beleggen met Private Banking is aandacht voor u en uw vermogen.

Neem contact met ons op

Kalender

Maak een afspraak

Heeft u interesse in bankieren bij ABN AMRO MeesPierson? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Callcenter

Private Assistance

Onze collega's van Private Assistance zijn op werkdagen tot 21.00 uur en op zaterdag tot 17.30 uur bereikbaar.

+31 (0)20 343 43 43
WhatsApp

WhatsApp

Ongevraagd een WhatsApp van ons gekregen? Reageer dan niet om phishing te voorkomen. Lees meer over het gebruik van WhatsApp.

Neem contact met ons op

Kalender

Maak een afspraak

Interesse in bankieren bij ABN AMRO MeesPierson? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Als u wilt, kunnen we u ook direct terugbellen.

Callcenter

Private Assistance

Onze collega's van Private Assistance zijn op werkdagen van 08.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 17.30 uur bereikbaar.

+31 (0)20 343 43 43
WhatsApp

WhatsApp

Ongevraagd een WhatsApp van ons gekregen? Reageer dan niet om phishing te voorkomen. Lees meer over het gebruik van WhatsApp.