Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Een goede voorbereiding bij bedrijfsoverdracht

Expert aan het woord - Erwin van Elst

Erwin van Elst begeleidt veel klanten als Vermogensplanner. Hij vertelt over de fase van bedrijfsoverdracht binnen de familie.

 

Begin op tijd

Een goede voorbereiding is cruciaal bij een bedrijfsoverdracht. Is uw bedrijf klaar om overgedragen te worden, of is het nog te afhankelijk van u? Wat moet u nog regelen voordat uw bedrijf zonder u verder kan? De overdracht aan de volgende generatie duurt gemiddeld 5 jaar. Zorg dat het soepel verloopt door op tijd te beginnen. Veel klanten realiseren zich van tevoren vaak niet dat dit traject lang kan duren.

Gesprekken en verwachtingen

Weet u al wanneer u uw bedrijf wilt overdragen en hoe u naar de toekomst kijkt? Willen uw kinderen u opvolgen of hebben ze andere plannen? U kunt deze vragen alleen beantwoorden door in gesprek te gaan met uw familie.

In de praktijk zie ik regelmatig dat ondernemers hun oudste zoon als opvolger zien. Maar in gesprek met de kinderen blijkt bijvoorbeeld dat de jongste dochter ook een rol wil en kan spelen. Het is daarom van groot belang om het gesprek aan te gaan, om verwachtingen uit te spreken en te toetsen.

Verschillende belangen vastgelegd in een familiestatuut

Binnen de familie kunnen verschillende belangen ontstaan bij de overname van uw bedrijf. Wie kunnen er bijvoorbeeld aandelen verkrijgen? Zijn dit alleen de kinderen met een rol in het bedrijf? Of kan elk kind aandelen verwerven, ongeacht of het in de onderneming gaat werken? En wat wilt u regelen voor kinderen die geen rol in het bedrijf willen?

Beantwoord deze vragen als familie. Doe dit gestructureerd en met begeleiding van een gespecialiseerde adviseur. Zo voorkomt u verslechterde familierelaties. De afspraken kunt u vervolgens vast laten leggen in een familiestatuut. Ik ervaar dat een familiestatuut en de weg ernaartoe, ondernemers helpen om draagvlak te krijgen voor de overname. Elk familielid kan zijn mening geven en krijgt duidelijkheid over de rol binnen het bedrijf.

De ideale kandidaat

Als duidelijk is welke van uw kinderen u willen opvolgen, moeten zij zich kunnen voorbereiden op hun rol. Een zogeheten ontwikkelassessment kan u en uw opvolgers helpen te zien welke vaardigheden de opvolger al heeft. Het kan ook laten zien welke vaardigheden nog verder ontwikkeld kunnen worden met de juiste kennis, talenten en vaardigheden. Zo kunt u samen een opleidingsplan maken en ontstaat een realistisch tijdspad voor de opvolging.

Afstand nemen

Niet alleen de opvolger moet zich kunnen voorbereiden op de bedrijfsopvolging; ook u moet zich mentaal voorbereiden. Recent sprak ik een ondernemer die had besloten drie maanden te reizen. ‘De beste beslissing die ik kon nemen,’ zei hij. ‘Door letterlijk afstand te nemen, kreeg mijn dochter ruimte om haar rol te pakken.’

Uw wensen en doelen

Denk al voor de bedrijfsoverdracht na over uw wensen en doelen. Kunt u bijvoorbeeld uw gewenste leven leiden en met genoeg middelen, als u het bedrijf overdraagt? Hoeveel moet uw onderneming opbrengen om dit mogelijk te maken? Als uw onderneming een bedrijfspand heeft, wilt u dit samen met het bedrijf verkopen, of wilt u het verhuren? In een Vermogensplan kunnen wij verschillende scenario’s doorrekenen. Zo krijgt u een duidelijk beeld van de minimale verkoopopbrengst die nodig is om uw gewenste levensstijl te behouden.

Weten hoeveel de verkoop moet opbrengen voor een financieel onbezorgde toekomst, geeft rust bij het bepalen van de verkoopprijs. Zo weet u of u uw kinderen kunt helpen, doordat u niet de hoofdprijs voor uw onderneming hoeft te vragen. Ondernemers laten mij vaak weten blij te zijn met hun persoonlijk Vermogensplan. Het geeft hen rust en maakt duidelijk waar ze financieel aan toe zijn.

 

Wilt u meer weten over uw Vermogensplan?

Wij helpen u graag vooruit en kijken uit naar een kennismaking.