Beheerbulletin: ESG Fondsen Mandaat
Mei 2025
In het Beheerbulletin kijken wij terug op de belangrijkste ontwikkelingen van vorige maand over het Vermogensbeheermandaat.
Lees hier het maandelijkse bulletin over het ESG Fondsen Mandaat. Bijbehorende grafieken gaan over risicoprofiel 4 (matig offensief).
Dit gaat niet over uw persoonlijke portefeuille, maar wel over de modelportefeuille op basis waarvan wij uw portefeuille inrichten.
Voor een gedetailleerd overzicht van uw portefeuille verwijzen wij naar de vermogensrapportage (online).
In onderstaande pdf is het Beheerbulletin ook te lezen, inclusief bijbehorende grafieken.
Ontwikkelingen in het mandaat
Macro
Belangrijke macro-economische en financiële ontwikkelingen van 2025:
De wereldeconomie startte het jaar met de Amerikaanse economie die de kar trok. Toen de Amerikaanse president Trump zijn handelsoorlog echter begon door te drukken, zorgde voorraadopbouw in de VS voor negatieve economische groei in het eerste kwartaal. Hiervan profiteerde de economie van Europa en China, aangezien exporten stegen. Dat neemt niet weg, dat in China de aanbodzijde van de economie het beter blijft doen dan de vraagzijde.
Ondanks dat veel sentimentsindicatoren als gevolg van de ontketende handelsoorlog op een enorme verslechtering van de economie duiden, is dat nog niet in de harde cijfers te zien. Daarbij lijkt de Amerikaanse consument zich vooralsnog staande te houden.
Dat neemt niet weg dat inflatie in de VS toe kan nemen als gevolg van de hogere importtarieven. Hierdoor is de centrale bank van de VS, de Federal Reserve (Fed), dit jaar gestopt met het verlagen van de beleidsrente. De Europese Centrale Bank (ECB) doet dit wel. Die heeft namelijk de ruimte om de economie te stimuleren, omdat inflatie afneemt.
Markten
Aandelenmarkten laten een zeer gemengd beeld zien (in eigen valuta gemeten). De beurzen in Europa en Hongkong doen het goed. Daarentegen staan Amerikaanse aandelenmarkten rond de beginstand van het jaar. Dit heeft alles te maken met de onzekerheid die de Trump-regering teweegbrengt, wat vooral in maart en begin april voor een grote verkoopgolf zorgde. Pas toen Trump de importtarieven tijdelijk uitstelde, begonnen markten te herstellen. Omdat de dollar dit jaar mede door toedoen van Trump is verzwakt, staan Amerikaanse indices in eurotermen echter nog ruim in de min.
Het eerstekwartaalcijferseizoen verliep beter dan verwacht en winstmarges van bedrijven houden stand. Maar veel bedrijven onthielden zich wel van vooruitzichten of waren conservatief in hun verwachtingen. Wat betreft waarderingen zijn aandelen niet goedkoop, terwijl de verwachte winstgroei nog behoorlijk is. Daarentegen verlagen analisten hun winstverwachtingen over een brede linie.
De grondstoffenmarkt blijft dit jaar vooralsnog zeer bewegelijk zonder éénduidig beeld. De olieprijs is fors gedaald, terwijl edelmetalen zoals goud en zilver forse winsten tonen. Verder staan koffie en koper ook stevig in de plus.
Ook de rentemarkten zijn dit jaar erg bewegelijk. De initiële reactie op de importtarieven van Trump zorgde voor lagere rentes als gevolg van een vlucht naar veiligheid en de toenemende kans op een recessie. Dit beeld draaide en rentes in de VS liepen weer op, doordat het vertrouwen in de VS begon af te nemen. In Europa bleven rentes wel lager, omdat onder andere Duits en Nederlands staatspapier wel als veilige haven werd gezien. Echter, per saldo staan marktrentes voor zowel Europa als de VS rond de stand van begin dit jaar.
De risicopremies op bedrijfsobligaties en op staatsobligaties van de zuidelijke Europese landen zagen een piek in april, maar zijn sindsdien weer gedaald.
Resultaat modelportefeuille
De ontwikkeling van het rendement van de modelportefeuille was in mei, in tegenstelling tot de twee vorige maanden, positief. De brutowinst was met 3,6% wel iets lager dan het resultaat van de benchmark die 4% in koers steeg (de referentie-index waarmee wij het rendement van de portefeuille vergelijken).
Let op: we spreken hier over het rendement van de modelportefeuille in risicoprofiel 4, matig offensief. Ontwikkelingen in uw eigen portefeuille kunt u inzien in uw vermogensdashboard. Dit geldt voor het hele beheerbulletin.
Aandelen – allocatie en rendement
De portefeuille is sinds begin mei neutraal in aandelen. Er is geen regionale voorkeur voor aandelen uit Europa, de VS en opkomende markten. Voor de sectoren financiële instellingen en informatietechnologie is de portefeuille overwogen. Daarnaast is minder dan de benchmark belegd (onderwogen positie) in de sectoren consumptiegoederen en communicatiediensten. Voor de overige sectoren geldt een neutraal gewicht dus gelijk aan dat van de benchmark. In zowel de ontwikkelde als de opkomende markten steeg de waarde van de aandelen.
Het aandelengedeelte van de portefeuille steeg afgelopen maand 6,3% en deze stijging was iets kleiner dan die van de aandelenbenchmark die 6,9% in waarde toenam. De obligatieportefeuille steeg met 0,4% en dat was iets minder dan de winst van 0,5% van de obligatiebenchmark.
Aandelenmarkten wereldwijd vervolgden in mei het herstel dat in april was ingezet. Zowel de aandelenmarkten in Amerika als Europa lieten mooie koersstijgingen zien. De Amerikaanse dollar veranderde de afgelopen maand per saldo niet zoveel ten opzichte van de euro, en had hierdoor nauwelijks invloed op het resultaat. De aandelenmarkten in de opkomende markten en de regio Pacific-Japan boekten ook een mooie plus.
In Europa had het aandelenfonds dat belegt in relatief laag gewaardeerde bedrijven de grootste waardestijging. Dit was het fonds van Edentree dat 7,7% in koers steeg. Het indexfonds had met 3,8% een iets lagere stijging dan de benchmark voor Europese aandelen die 4% in waarde toenam.
In de VS steeg het Putnam fonds met liefst 8,7% in koers toe. Dit fonds belegt in aandelen van duurzame bedrijven met een hoge winst- en omzetgroei, vooral in de sector informatietechnologie. Deze aandelen stegen in mei relatief sterk in koers. De aandelenfondsen van Walden en Boston Common stegen afgelopen maand het minst met respectievelijk 2,5% en 3,4%. Deze fondsen beleggen in aandelen van bedrijven met een relatief lage beurswaardering en met een sterke concurrentiepositie. Het fonds van Parnassus steeg met ruim 5% en dit was slechter dan de koersstijging van 8,3% van de benchmark voor Amerikaanse aandelen. Het indexfonds steeg met 8,2% iets minder hard dan de benchmark.
Bij de wereldwijde beleggende aandelenfondsen steeg het AAF BNP Paribas Disruptive Technologie fonds met 9,9% ook flink in waarde. Dit fonds belegt relatief veel in de VS en in technologieaandelen die sterk in koers zijn gestegen. Het Janus Henderson Global Sustainable Equity fund presteerde relatief goed met een winst van 7,7% en het Threadneedle fonds was met ruim 6% koersstijging de hekkensluiter.
Het Celsius ESG Emerging Markets fonds voor opkomende markten presteerde met een koersstijging van 6,8% wederom duidelijk beter dan de benchmark. Het fonds belegt relatief weinig in Chinese aandelen en die presteerden ook afgelopen maand zwak.
Obligaties – allocatie en rendement
De tarievenoorlog van de Amerikaanse president Trump bleef ook in mei de gemoederen stevig bezighouden. Daarbovenop kwamen de zorgen over het Amerikaanse begrotingstekort voor de langere termijn. En over de verlaging van de kredietwaardigheid van het land wat daarvan het gevolg was. Met name de langere rentes liepen hierdoor op, wat als indicatie van een vertraging van de economische groei en dreigende recessie kan worden opgevat. Het gekke van deze maand was, dat juist risicopremies terugliepen. Het rendement van de kwalitatief hoogwaardige portefeuille was licht positief en was hiermee iets hoger dan de benchmark. De relatief hogere rentegevoeligheid (duration) heeft deze maand noch schade, noch iets toegevoegd aan de portefeuille.
De waarde van de meer risicovolle high yield-obligaties en obligatie uit opkomende markten steeg. Ondanks dat de Amerikaanse rente steeg, die doorslaggevend is voor deze veelal in Amerikaanse dollar genoteerde obligaties. Een daling van de risicopremie zorgde ervoor dat het Flexible ESG Bonds een waardestijging van 0,6% boekte.
Alternatieven – allocatie en rendement
Bij de alternatieve beleggingen steeg het Privium fonds in mei net als in de voorgaande maand in waarde. Dat kwam door de sterke koersstijging van de Britse duurzame energiefondsen. De financiële inclusiefondsen boekten ook een mooi rendement.
Transacties
Wij hebben begin mei na een besluit van het Global Investment Committee (GIC) de aandelenweging verlaagd van licht overwogen naar neutraal. Dit hebben we gedaan door een deel van de Northern Trust indexfondsen voor Europa en Noord-Amerika te verkopen. En voor opkomende markten een deel van het Celsius fonds te verkopen.
Eind mei is een gedeelte van het Celsius fonds verkocht en dit is herbelegd in het AAF Boston Common Emerging Markets ESG Equities fonds. Hiermee is het segment opkomende markten in de aandelenportefeuille nu gespreid over twee fondsen.
Wij hebben begin mei een deel van onze bedrijfsobligaties geruild naar meer veilige leningen met onderpand en semi-overheidsleningen. Hierdoor komt de blootstelling aan kredietrisico in de HQ-portefeuille meer in de lijn met onze benchmark.
Disclaimers
Algemeen
Deze publicatie is gemaakt door ABN AMRO Bank N.V.. ABN AMRO staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
Voor meer informatie over de waardering en/of methodologie, zie de volgende website: www.abnamro.nl/nl/privatebanking/beleggen/beleggingstools/beleggen-bij-abnamro-meespierson/index.html. Daar vindt u ‘Het beleggingsbeleid van ABN AMRO’.
De in dit document aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en is niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. De informatie mag daarom nadrukkelijk niet beschouwd worden als een voorstel of aanbod tot 1) het kopen of verhandelen van beleggingsproducten en/of 2) het afnemen van beleggingsdiensten noch als een beleggingsadvies. Beslissingen op basis van de informatie uit dit document zijn voor uw eigen rekening en risico. De informatie en de voorwaarden die van toepassing zijn op door ABN AMRO aangeboden beleggingsproducten en beleggingsdiensten verleend door ABN AMRO kunt u vinden in de Voorwaarden Beleggen ABN AMRO die verkrijgbaar zijn via www.abnamro.nl/beleggen.
Hoewel ABN AMRO tracht juiste, volledige en actuele informatie uit betrouwbaar geachte bronnen aan te bieden, verstrekt ABN AMRO expliciet noch impliciet enige garantie dat de aangeboden informatie in dit document juist, volledig of actueel is. ABN AMRO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor druk- en zetfouten. De in dit document opgenomen informatie kan worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht. ABN AMRO is niet verplicht de hierin opgenomen informatie te actualiseren of te wijzigen.
Aansprakelijkheid
ABN AMRO en/of haar agenten of onderaannemers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van enige schade (met inbegrip van gederfde winst), die op enigerlei wijze voortvloeit uit de informatie die u in dit document wordt aangeboden of het gebruik daarvan.
Auteursrecht en verspreiding
ABN AMRO, of de rechthebbende, behoudt alle rechten (waaronder auteursrechten, merkrechten, octrooien en andere intellectuele eigendomsrechten) met betrekking tot alle in dit document aangeboden informatie (waaronder alle teksten, grafisch materiaal en logo’s). Het is niet toegestaan de informatie uit dit document te kopiëren of op enigerlei wijze openbaar te maken, te verspreiden of te vermenigvuldigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ABN AMRO of rechtmatige toestemming van de rechthebbende. U mag de informatie in dit document wel afdrukken voor uw eigen persoonlijk gebruik.
US Person Disclaimer Beleggen
ABN AMRO Bank N.V. (“ABN AMRO”) is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in respectievelijk de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934 en de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, noch in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Tenzij zich op grond van de hiervoor genoemde wetten een uitzondering voordoet, is de beleggingsdienstverlening van ABN AMRO inclusief (maar niet beperkt tot) de hierin omschreven beleggingsproducten en beleggingsdiensten, alsmede de advisering daaromtrent niet bestemd voor Amerikaanse ingezetenen [“US Persons” in de zin van vorenbedoelde wet- en regelgeving]. Dit document of kopieën daarvan mogen niet worden verzonden of meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan Amerikaanse ingezetenen.
Andere rechtsgebieden
Onverminderd het voorgaande is het niet de intentie de in dit document beschreven beleggingsdiensten en/of beleggingsproducten te verkopen of te distribueren of aan te bieden aan personen in landen waar dat ABN AMRO op grond van enig wettelijk voorschrift niet is toegestaan. Een ieder die beschikt over dit document of kopieën daarvan dient zelf na te gaan of er wettelijke beperkingen bestaan tegen de openbaarmaking en verspreiding van dit document en/of het afnemen van de in dit document beschreven beleggingsdiensten en/of beleggingsproducten en zodanige beperkingen in acht te nemen. ABN AMRO is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van beleggingsdiensten en/of beleggingsproducten die in strijd met de hiervoor bedoelde beperkingen zijn afgenomen.
Duurzaamheidsindicator
ABN AMRO Bank N.V. heeft alle redelijkerwijs vereiste zorgvuldigheid betracht om te waarborgen dat de indicatoren betrouwbaar zijn. De informatie is echter niet door een accountant gecontroleerd en is aan wijziging onderhevig. ABN AMRO is niet aansprakelijk voor enige schade die een gevolg is van het (directe of indirecte) gebruik van de indicatoren. De indicatoren op zich zijn niet bedoeld als een aanbeveling met betrekking tot individuele bedrijven, en evenmin als een aanbod tot het kopen of verkopen van beleggingen. Hierbij dient te worden aangetekend dat de indicatoren een opinie op een bepaald moment weergeven, waarbij een aantal verschillende duurzaamheidsaspecten in aanmerking is genomen. De duurzaamheidsindicator geeft slechts een indicatie van de duurzaamheid van een bedrijf binnen zijn sector.