Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Beheerbulletin: ESG Fondsen Mandaat

Februari 2025

In het Beheerbulletin kijken wij terug op de belangrijkste ontwikkelingen van vorige maand over het Vermogensbeheermandaat.

Lees hier het maandelijkse bulletin over het ESG Fondsen Mandaat. Bijbehorende grafieken gaan over risicoprofiel 4 (matig offensief).

Dit gaat niet over uw persoonlijke portefeuille, maar wel over de modelportefeuille op basis waarvan wij uw portefeuille inrichten.

Voor een gedetailleerd overzicht van uw portefeuille verwijzen wij naar de vermogensrapportage (online).

In onderstaande pdf is het Beheerbulletin ook te lezen, inclusief bijbehorende grafieken.

Ontwikkelingen in het mandaat

Belangrijke macro-economische en financiële ontwikkelingen van 2025:

  • Amerika blijft de kar van de wereldeconomie trekken. Hoewel de groei in het vierde kwartaal van vorig jaar afnam, blijft deze solide. Het land kreeg in januari met Donald Trump een onvoorspelbare nieuwe president die de financiële markt onder druk zet met een dreigende handelsoorlog.
  • De economische groei in de eurozone stagneerde in het vierde kwartaal, terwijl in China de groei eindelijk weer toenam. Het inflatiebeeld is minder positief. Zowel in de VS als in de eurozone neemt de inflatie weer toe, terwijl de kerninflatie stabiliseert. We verwachten dat importtarieven van Trump de Amerikaanse inflatie later in het jaar verder laten stijgen, waardoor de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) dit jaar geen renteverlagingen meer doorvoert.
  • Aandelenmarkten laten een gemengd beeld zien, waarbij Europa het erg goed doet, maar Amerikaanse aandelen sinds de inauguratie van Trump zijn gedaald. De VS heeft te maken met angst voor een handelsoorlog terwijl Europa juist profiteert van een afnemend pessimisme. Bovendien kreeg de Amerikaanse AI-sector een gevoelige knauw door DeepSeek. Het Chinese AI-model is veel goedkoper dan zijn Amerikaanse concurrenten, terwijl de prestaties (even)goed zijn. 
  • Het vierdekwartaalcijferseizoen loopt tegen het einde en bedrijven rapporteren beter dan verwachte groeicijfers. De verwachtingen voor de winstgroei dit jaar zijn hoog en een groot deel daarvan moet komen door margeverbetering.
  • Op de grondstoffenmarkt daalden de olie- en gasprijzen. Goud en andere edelmetalen zetten hun opmars voort, terwijl de prijs van koffie nog harder steeg door slecht weer en een hoge vraag.
  • Terwijl de Europese centrale bank (ECB) de rente opnieuw verlaagde, hield de Fed de rente in januari ongewijzigd. De stemming op de Europese obligatiemarkten werd in de eerste maanden van 2025 vooral bepaald door het vooruitzicht van forse defensie-uitgaven door Europese landen. Die moeten vooral worden gefinancierd door nieuwe obligaties. De dreiging van Amerikaanse importtarieven verdween even naar de achtergrond, terwijl de Amerikaanse rente snel daalde als gevolg van tegenvallende economische groeicijfers.
  • Risicopremies liepen over de hele linie weer wat op, na een aanvankelijke daling in januari. Dat was het gevolg van zwakke groeicijfers voor de economie en een toenemende onzekerheid over het overheidsbeleid in de VS.
  • De waarde van de portefeuille (risicoprofiel gematigd offensief) steeg in februari met 0,4% en zette hiermee de stijging van januari voort. Deze winst is kleiner dan de plus van 1% van de benchmark (de referentie-index waarmee wij het rendement van de portefeuille vergelijken). De waarde van het aandelengedeelte steeg met 0,2% en het obligatiegedeelte nam met 0,7% toe. De alternatieve beleggingen stegen ook in waarde.
  • Het lagere relatieve rendement van de portefeuille afgelopen maand kwam omdat zowel de aandelen- als obligatiebeleggingen een lager rendement noteerden dan hun benchmark. De lichte overweging van aandelen in de portefeuille leverde deze maand rendement op door de stijging van de aandelenmarkten.
  • Vanuit regioperspectief hadden de Europese beurzen ook in februari met 3,5% de grootste koersstijging. De beurzen uit opkomende markten stegen met 0,4% licht in koers en de Amerikaanse beurzen daalden met 1,7%.
  • Bij de Europese aandelenfondsen steeg de waarde van het EdenTree fonds met 3,6% het meest. Dit was duidelijk hoger dan de koersstijgingen van het Amundi indexfonds en het Pictet fonds. Het fonds belegt in bedrijven met een lage beurswaardering, waaronder financiële instellingen. Die stegen afgelopen maand sterk.
  • De Amerikaanse aandelenfondsen daalden afgelopen maand in waarde, met het Putnam fonds als grootste daler met -5,6%. Dit fonds belegt merendeels in Amerikaanse bedrijven in de sector informatietechnologie. Bij aandelen uit opkomende markten steeg de waarde van het Celsius-fonds met 2,1%. Dat was ook in februari beter dan de stijging van 0,4% van de benchmark.
  • Van de sectoren bij de aandelenbeleggingen had de sector financiële instellingen ook in februari met een koersstijging van 4,6% het hoogste rendement. De slechtst presterende sector was wederom informatietechnologie met een koersdaling van 2,3%, gevolgd door de sector luxegoederen en diensten met een koersdaling van 1,7%. De sectorverdeling had afgelopen maand een neutrale invloed op het aandelenrendement.
  • De aandelenkeuze van de fondsbeheerders in de sectoren had ook deze maand een negatieve invloed op het aandelenrendement, vooral in de sectoren industrie en informatietechnologie. Het kostte rendement dat er om duurzaamheidsredenen niet werd belegd in wapenfabrikanten en minder in chipfabrikanten als Infineon en Samsung (in vergelijking met de benchmark).
  • De stemming op de Europese obligatiemarkten werd in februari vooral bepaald door het vooruitzicht van forse defensie-uitgaven door Europese landen. Die worden vooral gefinancierd door nieuwe obligaties. De dreiging van Amerikaanse importtarieven verdween even naar de achtergrond, terwijl de Amerikaanse rente snel daalde als gevolg van tegenvallende economische groeicijfers. De Europese rente daalde nauwelijks en minder sterk dan de eerdere stijging in januari, waardoor de stijging niet helemaal teniet werd gedaan. Risicopremies liepen over de hele linie weer wat op, na de daling in januari. Het rendement van de HQ-portefeuille was afgelopen maand per saldo positief, in lijn met de benchmark (de referentie-index waarmee wij het rendement van de portefeuille vergelijken). De waarde van de meer risicovolle high yield-obligaties en obligaties uit opkomende markten steeg harder, vooral omdat de Amerikaanse rente doorslaggevend is voor deze veelal in Amerikaanse dollar genoteerde obligaties. De positie in Europese bund futures - gehedged door de verkoop van Amerikaanse Treasury futures - liep in februari averij op.
  • Het Global Investment Centre besloot om de regioweging van Amerikaanse aandelen te verlagen van overwogen naar neutraal en die van Europese aandelen te verhogen van onderwogen naar neutraal. Daarnaast is bij de obligaties het fonds met inflatiegerelateerde obligaties verkocht en is de opbrengst herbelegd in de Franse, Italiaanse en Spaanse staatsobligatiefondsen.
  • Voor aanpassing van de regioweging is bij de aandelenfondsen het Amundi MSCI USA SRI Climate Net Zero Ambition PAB ETF verkocht en de opbrengst herbelegd in het Amundi Index MSCI Europe SRI PAB fonds.
  • In het vastrentende deel van de portefeuille is het iShares Euro Inflation Linked Government Bond ETF verkocht en de opbrengst herbelegd in een drietal staatsobligatiefondsen, iShares Italy Government Bonds ETF, iShares France Government Bonds ETF en iShares Spain Government Bonds ETF. Wij verwachten een lagere inflatie dan de markt. Daarom verruilen we obligaties met een inflatiegerelateerde opbrengst naar de obligaties met een nominale vergoeding. In ons inflatiescenario hebben deze obligaties een hoger verwacht rendement.

Disclaimers

Deze publicatie is gemaakt door ABN AMRO Bank N.V.. ABN AMRO staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Voor meer informatie over de waardering en/of methodologie, zie de volgende website: www.abnamro.nl/nl/privatebanking/beleggen/beleggingstools/beleggen-bij-abnamro-meespierson/index.html. Daar vindt u ‘Het beleggingsbeleid van ABN AMRO’.

De in dit document aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en is niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. De informatie mag daarom nadrukkelijk niet beschouwd worden als een voorstel of aanbod tot 1) het kopen of verhandelen van beleggingsproducten en/of 2) het afnemen van beleggingsdiensten noch als een beleggingsadvies. Beslissingen op basis van de informatie uit dit document zijn voor uw eigen rekening en risico. De informatie en de voorwaarden die van toepassing zijn op door ABN AMRO aangeboden beleggingsproducten en beleggingsdiensten verleend door ABN AMRO kunt u vinden in de Voorwaarden Beleggen ABN AMRO die verkrijgbaar zijn via www.abnamro.nl/beleggen.

Hoewel ABN AMRO tracht juiste, volledige en actuele informatie uit betrouwbaar geachte bronnen aan te bieden, verstrekt ABN AMRO expliciet noch impliciet enige garantie dat de aangeboden informatie in dit document juist, volledig of actueel is. ABN AMRO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor druk- en zetfouten. De in dit document opgenomen informatie kan worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht. ABN AMRO is niet verplicht de hierin opgenomen informatie te actualiseren of te wijzigen.

ABN AMRO en/of haar agenten of onderaannemers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van enige schade (met inbegrip van gederfde winst), die op enigerlei wijze voortvloeit uit de informatie die u in dit document wordt aangeboden of het gebruik daarvan.

ABN AMRO, of de rechthebbende, behoudt alle rechten (waaronder auteursrechten, merkrechten, octrooien en andere intellectuele eigendomsrechten) met betrekking tot alle in dit document aangeboden informatie (waaronder alle teksten, grafisch materiaal en logo’s). Het is niet toegestaan de informatie uit dit document te kopiëren of op enigerlei wijze openbaar te maken, te verspreiden of te vermenigvuldigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ABN AMRO of rechtmatige toestemming van de rechthebbende. U mag de informatie in dit document wel afdrukken voor uw eigen persoonlijk gebruik.

ABN AMRO Bank N.V. (“ABN AMRO”) is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in respectievelijk de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934 en de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, noch in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Tenzij zich op grond van de hiervoor genoemde wetten een uitzondering voordoet, is de beleggingsdienstverlening van ABN AMRO inclusief (maar niet beperkt tot) de hierin omschreven beleggingsproducten en beleggingsdiensten, alsmede de advisering daaromtrent niet bestemd voor Amerikaanse ingezetenen [“US Persons” in de zin van vorenbedoelde wet- en regelgeving]. Dit document of kopieën daarvan mogen niet worden verzonden of meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan Amerikaanse ingezetenen.

Onverminderd het voorgaande is het niet de intentie de in dit document beschreven beleggingsdiensten en/of beleggingsproducten te verkopen of te distribueren of aan te bieden aan personen in landen waar dat ABN AMRO op grond van enig wettelijk voorschrift niet is toegestaan. Een ieder die beschikt over dit document of kopieën daarvan dient zelf na te gaan of er wettelijke beperkingen bestaan tegen de openbaarmaking en verspreiding van dit document en/of het afnemen van de in dit document beschreven beleggingsdiensten en/of beleggingsproducten en zodanige beperkingen in acht te nemen. ABN AMRO is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van beleggingsdiensten en/of beleggingsproducten die in strijd met de hiervoor bedoelde beperkingen zijn afgenomen.

ABN AMRO Bank N.V. heeft alle redelijkerwijs vereiste zorgvuldigheid betracht om te waarborgen dat de indicatoren betrouwbaar zijn. De informatie is echter niet door een accountant gecontroleerd en is aan wijziging onderhevig. ABN AMRO is niet aansprakelijk voor enige schade die een gevolg is van het (directe of indirecte) gebruik van de indicatoren. De indicatoren op zich zijn niet bedoeld als een aanbeveling met betrekking tot individuele bedrijven, en evenmin als een aanbod tot het kopen of verkopen van beleggingen. Hierbij dient te worden aangetekend dat de indicatoren een opinie op een bepaald moment weergeven, waarbij een aantal verschillende duurzaamheidsaspecten in aanmerking is genomen. De duurzaamheidsindicator geeft slechts een indicatie van de duurzaamheid van een bedrijf binnen zijn sector.