Javascript is required

Hoe zacht is een zachte landing?

Wie wel eens in het vliegtuig zit, die weet het: ook een zachte landing voel je. Met een lichte schok raken eerst de achterste wielen de landingsbaan. Vervolgens tikt ook het neuswiel het asfalt aan. Iets vergelijkbaars geldt voor de economie. Afnemende groei betekent niet per se een recessie. Maar zelfs een zachte economische landing kan wat schokkerig verlopen.

  • Tegenvallers passen in het plaatje
  • Genoeg reden om aandelen te overwegen
  • Minder cyclisch sectorbeleid
  • Obligaties: kies voor kwaliteit

Het was even schrikken, begin augustus: mede vanwege een tegenvallend banenrapport groeide de vrees onder beleggers dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevende. Maar de angst was van korte duur. Al gauw kregen beleggers er weer vertrouwen in dat de VS een zachte landing tegemoet gaat. In dat scenario nemen de inflatie en de groei af, zonder dat de economie in een recessie belandt.

Tegenvallers passen in het plaatje

Tegenvallende macrodata, zoals de genoemde banencijfers, passen in het beeld van een economie die wat afkoelt. Inderdaad: ook een zachte landing kan wat schokkerig aanvoelen. Voor wat betreft de Amerikaanse economie blijft zo’n zachte landing ons basisscenario. We verwachten een wat lager groeitempo in de VS gedurende het derde en vierde kwartaal van dit jaar – maar geen recessie. De Amerikaanse economie blijft veerkrachtig.

De eurozone-economie herstelt mondjesmaat. De Europese dienstensector groeit fractioneel, terwijl de productiezijde van de economie juist wat tegenvalt. Al met al verwachten we dat het herstel in de komende maanden doorzet, al is het groeitempo bescheiden. We denken dan ook dat de groei de rest van 2024 onder het trendniveau zal blijven.

Recente cijfers lieten zien dat de economische activiteit in China gedurende augustus sterker vertraagde dan werd aangenomen. Detailhandelsverkopen daalden op jaarbasis meer dan verwacht. En een verdere daling van de huizenprijzen onderstreepte dat China tegenwind blijft ondervinden van de veelgeplaagde vastgoedsector. We verwachten nu dat de Chinese economie in 2024 met 4,9% zal groeien, waar we eerdere rekenden op 5,1%.

Per saldo denken we dat de wereldeconomie geleidelijk onderweg is naar een groeitempo dat rond het trendniveau ligt. En de inflatie neemt af, wat centrale banken in de gelegenheid stelt om de economie te ondersteunen met renteverlagingen. Tegen deze achtergrond handhaven we onze lichte overweging van zowel aandelen als obligaties. Wel voeren we een paar wijzigingen door in ons aandelensectorpositionering. Daarnaast kiezen we ervoor om wat meer te beleggen in kwaliteitsobligaties, ten koste van risicovolle obligaties.

Genoeg reden om aandelen te overwegen

Aandelen hebben, na de kortstondige marktonrust van begin augustus, de weg naar boven weer gevonden. De Amerikaanse markt loopt daarbij voorop. Amerikaanse consumenten blijven geld uitgeven, wat ten goede komt aan de winstgroei van bedrijven. Dalende rentes geven de aandelenmarkten nog wat meer wind in de zeilen. De Federal Reserve (Fed) heeft genoeg ruimte om de rente te verlagen. Daarmee lijkt de zogenoemde ‘Fed put’ weer terug van weggeweest. (De term ‘Fed put’ is ontleend aan de optiemarkt; de uitdrukking verwijst naar de mogelijkheid en de bereidheid van de Fed om de markten te ondersteunen als dat nodig is.)

Aandelen zijn niet goedkoop, al zien we regionaal behoorlijke verschillen. Amerikaanse aandelen zijn relatief duur, terwijl de aandelenwaarderingen in Europa en in de opkomende markten rond hun gemiddelde niveaus liggen. In het licht van de bescheiden maar positieve economische groei die we verwachten, vinden we een lichte overweging van aandelen nog altijd gerechtvaardigd.

Minder cyclisch sectorbeleid

Hoewel onze economische verwachtingen nog altijd positief zijn, is de economie duidelijk aan het vertragen. Daarom kiezen we ervoor om op sectorniveau wat minder cyclisch te beleggen (cyclische sectoren zijn gevoelig voor de ontwikkeling van de economie). In de eerste plaats doen we beleggers de suggestie om hun positie in de industriesector te verlagen van licht overwogen naar neutraal. Onze tweede suggestie is om de weging van de sector basismaterialen te verlagen van neutraal naar licht onderwogen. In deze beide sectoren kunnen bedrijven te maken krijgen met een afnemende vraag, vooral nu de groei in China minder snel aantrekt dan eerder voorzien.

Tegelijkertijd kiezen we ervoor om wat meer te beleggen in gezondheidszorg. Onze suggestie aan beleggers is om hun positie in de sector gezondheidszorg te verhogen van neutraal naar licht overwogen. Deze sector is minder gevoelig voor het verloop van de economie. Bovendien profiteren bedrijven die actief zijn op het vlak van gezondheidszorg van demografische ontwikkelingen op de lange termijn, zoals de vergrijzing.

Ook de sector informatietechnologie (IT) plukt de vruchten van langetermijntrends. De digitalisering zet door. En de opmars van generatieve AI zal naar verwachting een drijvende kracht blijven voor veel IT-ondernemingen. Eerder dit jaar verlaagden we de weging van IT van overwogen naar neutraal, omdat de waarderingen in de sector sterk waren opgelopen. Maar tijdens de verkoopgolf in augustus werden IT-aandelen hard geraakt. Hiermee zijn de waarderingen van deze aandelen iets omlaag gegaan. We zien dit dan ook als een goed moment om de weging van IT weer op te schroeven – van neutraal naar licht overwogen.

Onze visie op de overige sectoren blijft neutraal – met uitzondering van de sector consumptiegoederen, waarin we nog altijd licht onderwogen zijn. Op regioniveau handhaven we onze voorkeur voor de VS boven Europa en staan we nog altijd neutraal tegenover opkomende markten.

Obligaties: kies voor kwaliteit

De Europese Centrale Bank is in juni begonnen met het verlagen van de rente. Afgelopen week is ook de Amerikaanse Federal Reserve gestart met een renteverlagingstraject: de Fed verlaagde de rente met 0,5%. Lagere rentes zijn doorgaans goed nieuws voor obligaties: wanneer de obligatierente daalt, dan stijgen de koersen. We blijven daarom licht overwogen in deze beleggingscategorie.

Wel denken we dat de risicopremies op risicovolle obligaties weinig ruimte hebben om verder te dalen. Met risicovolle obligaties doelen we op obligaties die relatief veel kredietrisico dragen, zoals high yield en schulden uit opkomende markten. Mocht de economische situatie verslechteren dan zouden de risicopremies op deze obligaties juist oplopen (waarbij de koersen dalen).

De rente op obligaties van hoge kwaliteit, zoals staatsobligaties, is slechts marginaal lager dan de rente op risicovolle obligaties. Maar kwaliteitsobligaties zijn beter bestand tegen mogelijk tegenvallende macro-omstandigheden. In dat licht vinden we het raadzaam om wat minder kredietrisico te nemen. We doen beleggers daarom de suggestie om hun positie in risicovolle obligaties uit opkomende markten te verlagen. De opbrengst daarvan kan gebruikt worden om veiligere Europese staatsobligaties en investment-grade bedrijfsobligaties te kopen.

Landing is ingezet

In de afgelopen maanden zagen we dat de beweeglijkheid (volatiliteit) in de financiële markten bij vlagen oplaaide. In de komende maanden kunnen de Amerikaanse presidentsverkiezingen eveneens leiden tot hogere volatiliteit. En beleggers zullen beducht blijven op economische tegenvallers, nu de landing van de economie is ingezet. Dat traject kan hier en daar wat hobbelig aanvoelen. Maar om de luchtvaartmetafoor nog even aan te halen: wanneer we vanuit het denkbeeldige vliegtuigraam een blik naar buiten werpen, dan lijken de weersomstandigheden vriendelijk genoeg om een zachte landing mogelijk te maken.

Richard de Groot Voorzitter
ABN AMRO Beleggingscomité

Lees ook