Javascript is required

Uw beleggingen en de SDG-doelen

afb_VB duurzaam artikel hero SDG-doelen

Wanneer u ESG of duurzaam belegt met Vermogensbeheer, tonen de kwartaalrapportages hoe bedrijven in uw portefeuille producten of diensten aanbieden die overeenkomen met de SDG's: Sustainable Development Goals oftewel Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Deze doelen zijn in 2015 opgesteld door landen die bij de Verenigde Naties horen, zoals Nederland.

Voor voortgang naar een betere wereld

In totaal zijn er 17 doelen die nauw met elkaar verbonden zijn opgesteld. Elk doel heeft onderliggende targets. Deze targets meten de voortgang naar een betere wereld in 2030. De SDG’s zijn de blauwdruk om voor iedereen een betere en duurzamere toekomst te bereiken. Ze pakken de wereldwijde uitdagingen aan waarmee we worden geconfronteerd. Het streven is dan ook om de doelen rond 2030 te bereiken.

SDG's in uw rapportage

In elke kwartaalrapportage lichten we een van de 17 SDG goals uit. Zo bent u inhoudelijk meer op de hoogte. Daarnaast tonen wij hoe uw portefeuille een positieve of negatieve invloed heeft op een betere wereld volgens de ontwikkelingsdoelen, en hoe deze daarop scoort. Om dit inzichtelijk te maken heeft onze dataleverancier ISS Oekom Research duurzaamheidscategorieën opgesteld om de impact te meten.

sdg doelen

15 meetbare duurzaamheidscategorieën

Dataleverancier ISS Oekom Research heeft op basis van de SDG’s 15 duurzaamheidscategorieën afgeleid. Deze 15 categorieën ( zie onderstaand tabel) verdelen zich over 7 sociale en 8 milieudoelstellingen. In onderstaande tabel ziet u deze categorieën, de gekleurde cijfers corresponderen met de 17 SDG’s.

7 social objectives
8 environmental objectives
Op basis van deze 15 categorieën geeft ISS Oekom elk bedrijf de volgende scores;
  • Totale impact score
  • Score environment aspecten
  • Score social aspecten
  • Per 15 categorieën een score
De volgende schaal bepaalt al deze scores:
SDG Schaal impact
ISS Oekom beoordeelt het aandeel op positieve of negatieve impact op meerdere categorieën van deze doelen. Aan de andere kant laat deze methode investeerders de impact van hun investeringen op de SDG's beoordelen. Dit doet ISS Oekom door:
  • Bedrijven te identificeren en te kijken hoe het bedrijf als geheel een positieve of negatieve bijdrage levert aan het behalen van de SDG's. Dit door bovenstaande vijfpuntsschaal 
  • Bedrijven te identificeren die oplossingen bieden voor de specifieke doelen, zoals water besparen of gendergelijkheid
De totale impactscore in uw rapportage bestaat uit de sociale en milieuscores van de onderliggende doelen. Elk bedrijf ontvangt een score per categorie op basis van de onderliggende scores. Deze 2 scores bepalen uiteindelijk de totale impact score. De weging van de scores vindt plaats op basis van het portefeuille-aandeel. Zo krijg je relatieve scores. Hierdoor weegt een bedrijf dat slechts een klein deel van de portefeuille uitmaakt, minder zwaar mee.
 
In uw kwartaalrapportage staan een cirkeldiagram en een staafdiagram die vergelijkbare gegevens tonen. Hier ziet u of uw portefeuille in lijn is met de verschillende SDG’s. U kunt u deze vergelijken met de benchmark en u ziet of een bedrijf positief of negatief aansluit bij een ontwikkelingsdoel.
 
Cirkeldiagram
 
Het cirkeldiagram toont hoe uw portefeuille overeenkomt met de SDG's. We laten hier het gewogen gemiddelde zien van alle bedrijven waarin belegd is. Dit is een weergave van zowel de positieve als de negatieve impact van een portefeuille. De totale ISS Oekom SDG score wordt hier als basis gebruikt. Hieronder ziet u een voorbeeld.
SDG impact taart
 Staafdiagram
 
Het staafdiagram laat zien welke van de 15 duurzaamheidscategorieën positief of negatief beïnvloed worden door de portefeuille. Soms levert de totale portefeuille geen bijdrage aan een categorie. We laten hier de gewogen gemiddelde bijdrages zien per doel. Hieronder ziet u een voorbeeld.
SDG bedrijven met impact

Duurzaamheidsrichtlijnen

Om te bepalen of een belegging voor ons duurzaam is, hebben we enkele richtlijnen opgesteld. Deze duurzaamheidsrichtlijnen vormen de basis voor ons duurzaam beleggingsbeleid.

ABN AMRO

Denkt u na over beleggen en duurzaamheid?

U kunt altijd geheel vrijblijvend in gesprek met een vermogensspecialist. Neem contact met ons op via het formulier.

Icon ABN AMRO MeesPierson

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.

Meer over de risico's

In gesprek over uw wensen en doelen?

Bel mij terug

Laat uw gegevens achter en we bellen u binnen twee werkdagen terug.

Bel ons direct

We staan op werkdagen tussen 08.00 en 21.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.