Sterke aandelenstijging na positief vaccin-nieuws

 

10 november 2020 - Gisteren kwamen Pfizer en BioNTech met goed nieuws over testresultaten van hun vaccin tegen het coronavirus. Een vaccin zou het einde kunnen betekenen van de corona-maatregelen waar de economie momenteel onder zucht. Dit nieuws is een stap in de goede richting en aandelen stegen dan ook sterk.

Gisteren kondigden farmaceutisch bedrijf Pfizer en partner BioNTech positief nieuws aan over het Covid-19-vaccin. Een vroege analyse van de teststudie op hun vaccin liet namelijk een hoge mate van werkzaamheid zien. Een grote groep testdeelnemers die vaccinaties kregen, ondervond 90% minder Covid-19 infecties dan de groep die een placebo kreeg. De schatting van de werkzaamheid van het vaccin zou kunnen veranderen tegen de tijd dat het onderzoek wordt afgerond. Ook zijn er nog veel openstaande vragen. Toch is het dicht bij een best-case scenario.

In de derde week van november verwachten Pfizer en BioNTech meer duidelijkheid over de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin te kunnen geven. Tegen die tijd zijn de deelnemers aan het testonderzoek twee maanden lang gemonitord op bijwerkingen. Op basis daarvan zullen de twee bedrijven een vergunning aanvragen voor noodgevallen. Dat betekent dat de eerste groepen kwetsbare mensen, zoals gezondheidswerkers en ouderen, kunnen worden gevaccineerd. Het is zeer waarschijnlijk dat deze vergunning zal worden verleend. Pfizer verwacht voor het einde van dit jaar te kunnen beginnen met vaccineren. Hoewel het een immense operatie zal zijn om iedereen te vaccineren en dit tot ver in 2021 zal duren, is het handig dat er al grote hoeveelheden van het vaccin zijn geproduceerd.

Sterke marktreactie

De reactie op de financiële markten is zeer sterk, aangezien een vaccin zou kunnen leiden tot het einde van de meeste coronamaatregelen, die zwaar op de economie drukken. De prijzen van risicovolle activa zoals aandelen en olie stegen, terwijl ‘veilige havens’ zoals obligaties wat daalden. De Europese Stoxx 600-index steeg met meer dan 4% op het nieuws. Aandelen die het meest geraakt werden door ‘social distancing’-maatregelen, zoals luchtvaartmaatschappijen, hotels, winkels, winkelcentra en restaurants, zijn met meer dan 10% gestegen. Ook zeer cyclische aandelen, zoals financiële instellingen en oliemaatschappijen, zijn gestegen, omdat het vaccin doet hopen op een verbetering van de economie. Aandelen die van de lockdown hebben geprofiteerd, zoals online bedrijven, deden daarentegen een stap terug.

In ons basisscenario verwachten we een economisch herstel in het tweede kwartaal van 2021. We zijn daarom onlangs iets positiever geworden ten aanzien van aandelen, en hebben nu een neutrale positie. In dit basisscenario gingen we ervan uit dat er tegen het einde van het jaar een vaccin voor noodgevallen beschikbaar zou zijn. Het goede nieuws van gisteren zal de kans daarop vergroten. We blijven de situatie op de markten nauwlettend volgen en passen zo nodig onze beleggingsstrategie aan.

Piet Schimmel
Senior Equity Thematic Expert