Javascript is required
ABN AMRO

De volgende stap zetten

Het is tijd om de volgende stap te zetten en wat meer in aandelen te beleggen. We doen dat tegen de achtergrond van stijgende markten en verbeterende economische vooruitzichten. Bovendien denken we dat centrale banken hun economieën zullen ondersteunen, als dat nodig is.

  • Economisch plaatje wordt vriendelijker
  • Positief aandelensentiment kan aanhouden
  • Obligatiemarkten keren terug naar normale situatie
  • Kansen doen zich voor nu dreigingen afnemen

Aan het begin van dit jaar hadden we te maken met de dreiging van recessie en inflatie. Maar de zorgen daarover nemen duidelijk af. Hoewel de inflatie hardnekkig is, komt deze in de VS en in Europa wel meer onder controle. We denken dat de renteverhogingstrajecten van centrale banken achter de rug zijn. De beleidsrentes hebben hun piekniveau bereikt. En we verwachten de eerste renteverlagingen in juni.

Een recessie verwachten we ook niet. Consumenten hebben nog altijd een buffer van spaargeld. Daarnaast bewegen de reële inkomens (inkomens gecorrigeerd voor inflatie) zich in de goede richting. En in tegenstelling tot een paar jaar geleden heeft de Federal Reserve (Fed) nu meer ruimte om de economie te ondersteunen. Mocht er toch een recessie dreigen, dan kan de Fed de rente snel en fors verlagen. Voorwaarde is dan wel dat de inflatie geen probleem vormt.

Er is geen sprake van astronomische groei. Maar het groeitempo neemt wel toe. We verwachten dat de groei in de VS dit jaar zal uitkomen op 2,1%. Dat is iets boven de trend. In Europa zal de groei in 2024 waarschijnlijk laag zijn, maar wel positief: 0,4%. Volgend jaar zal de groei in Europa naar verwachting aantrekken en uitkomen op 1,6%. We denken dat de Amerikaanse economie in 2025 wat zal vertragen, om uit te komen op een groeicijfer van 1,9%.

Economisch plaatje wordt vriendelijker

Het macro-economische plaatje is vriendelijker geworden sinds het begin van dit jaar. Cijfers vanuit de maakindustrie verbeteren; cijfers vanuit de dienstensector stabiliseren. De Amerikaanse economie toont meer veerkracht dan de Europese. Die veerkracht is te danken aan een ongebruikelijke combinatie van gematigde loongroei en toenemende productiviteit. In Europa groeien de lonen ook een beetje, terwijl de inflatie gematigd is vanwege lagere energieprijzen. De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt de markten voor te bereiden op een renteverlaging van 25 basispunten in juni. En na de meest recente beleidsvergadering van de Fed liet Fed-voorzitter Jerome Powell eveneens doorschemeren dat er een koerswijziging nadert.

Vorige maand hebben we de eerste stap gezet richting een positievere visie op aandelen. Dat deden we door enkele sectorwijzigingen voor te stellen. Daarmee konden beleggers hun portefeuilles minder defensief maken en juist meer voorsorteren op groei. We zetten nu een voorzichtige volgende stap. We doen beleggers de suggestie om hun positie in aandelen uit te breiden tot licht overwogen. We handhaven onze lichte overweging van obligaties. En in alle risicoprofielen blijven we onderwogen in liquiditeiten.

Positief aandelensentiment kan aanhouden

Het sentiment op de aandelenmarkten is uitbundiger gebleken dan we hadden verwacht. Natuurlijk laten niet alle markten dezelfde stijgingen zien. De Amerikaanse aandelenmarkten, bijvoorbeeld, doen het beter dan de Europese. En de opkomende markten blijven achter bij zowel de VS als Europa. Binnen de VS zien we een tweedeling: de grote tech-aandelen profiteren van het enthousiasme over AI (artificial intelligence), terwijl de rest van de markt het zonder die impuls moet doen. We zien dan ook dat de waarderingen van aandelen in bepaalde delen van de IT-sector aan de hoge kant zijn, terwijl de aandelenwaarderingen in de bredere markt minder hard zijn opgelopen.

Analisten verwachten een sterk herstel van de bedrijfswinsten in de komende 12 maanden en over heel 2024, met een geschatte winstgroei van 9,6% in de VS, 3,4% in Europa en 16% in de opkomende markten. Wij zijn minder optimistisch over de winstvooruitzichten. Maar we denken dat er in specifieke sectoren voldoende kansen liggen. Die kansen ontstaan onder meer omdat we aan het begin staan van een meerjarige periode van wereldwijde investeringen in AI, de energietransitie en data-infrastructuur.

Ondertussen bevinden we ons in een nieuwe macro-economische fase. De inflatie komt onder controle en de eerste renteverlagingen zullen waarschijnlijk nog maar een paar maanden op zich laten wachten. Tegen deze achtergrond denken we dat het sterke marktsentiment kan leiden tot verdere koersstijgingen. Vandaar onze suggestie aan beleggers om hun blootstelling aan aandelen voorzichtig te vergroten, van een neutrale weging naar een lichte overweging. Voor sommige beleggers heeft deze uitbreiding van de aandelenpositie al op een ‘natuurlijke’ manier plaatsgevonden, door de koersstijgingen van de afgelopen maanden. Dit is een situatie die in de beleggingswereld ook wel als ‘market drift’ wordt aangeduid.

Op regioniveau voeren we geen wijzigingen door. We geven nog altijd de voorkeur aan de VS (overwogen) boven Europa (onderwogen). Onze visie op opkomende markten is neutraal. Onze favoriete sectoren zijn informatietechnologie en gezondheidszorg (beide overwogen). De sector financiële instellingen is onderwogen. Vorige maand hebben we de weging van de sectoren industrie en luxegoederen & diensten verhoogd (van onderwogen naar neutraal).

Obligatiemarkten keren terug naar normale situatie

Kwaliteitsobligaties blijven aantrekkelijk. De rente op Amerikaanse en Duitse 10-jarige staatsobligaties ligt momenteel rond respectievelijk 4,2% en 2,4%. Die niveaus wijzen erop dat de obligatiemarkten onderweg zijn naar normalere rentes en omstandigheden. Het rendement op deze obligaties is hoger dan de rente op spaargeld. En wanneer risicovollere beleggingen in zwaar weer verkeren, kunnen deze obligaties als buffer fungeren. We geven nog altijd de voorkeur aan obligatiesegmenten van hogere kwaliteit, zoals staatsobligaties en investment-grade bedrijfsobligaties. Deze obligaties bieden positieve rendementen en hebben een lager risicoprofiel. De belangrijkste aanjagers van de obligatiemarkten zijn nog altijd het beleid van centrale banken en de communicatie omtrent renteverlagingen.

Kansen doen zich voor nu dreigingen afnemen

Er was veel geduld voor nodig, maar we denken dat beleggers eindelijk opgelucht kunnen ademhalen. De dreiging van inflatie en recessie is duidelijk afgenomen. Consumenten staan er goed voor en bedrijven kunnen vooruitkijken naar een daling van de rente in de tweede helft van het jaar.

In hun strijd tegen de inflatie hebben centrale banken de rente fors verhoogd. Eén van de voordelen daarvan is dat centrale banken nu ook meer bewegingsruimte hebben, mocht dat nodig zijn. Het zal even duren voordat de huidige hoge rentes weer verlaagd zijn tot de niveaus die centrale banken voor ogen hebben. Dat heeft een vertragend effect op het economisch herstel. Maar wat ons betreft zijn er genoeg positieve marktindicatoren en kansrijke beleggingsgebieden om voorzichtig weer wat meer in aandelen te beleggen.

Richard de Groot
Voorzitter ABN AMRO Beleggingscomité

Lees ook