Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Mariëlla Pistone

Expert aan het woord

Uw vermogen overdragen aan uw kinderen komt steeds dichterbij. Dat wilt u goed geregeld hebben. Next coach Mariëlla Pistone vertelt hoe zij de kinderen van klanten helpt voor te bereiden op vermogen.
 

Uw kind voorbereiden op vermogen

"Het verschilt hoe er in families gesproken wordt over vermogen. Bij sommigen worden financiën thuis aan de keukentafel besproken, anderen zijn zich er wel bewust van dat ze vermogend zijn, maar hebben geen idee van de cijfers," vertelt Mariëlla. "Ik stimuleer Next-klanten om gesprekken aan te gaan met hun ouders over het vermogen. Ouders hebben vaak een idee van ‘dat komt nog wel’. Echter, de kinderen kunnen niet ‘koud’ de vermogenswereld instappen. De jongvolwassen kinderen van vermogende ouders zijn vaak geïnteresseerd in financiën, meer dan niet-vermogenden, maar ze zijn minder ‘street-wise’. Daarom is het goed om ze te laten begeleiden door bijvoorbeeld een Next coach."
ABN AMRO

Uw kind betrekken bij beleggen

"Jongvolwassenen hebben ook veel vragen bij het starten en onderhouden van beleggingen. Het helpt om er als gezin naar te kijken. Een jongedame die ik coach is met haar familie bezig met het opzetten van een beleggingsplan. Zij heeft meegedaan aan de Generation Next Academy en dit is iets wat de Academy ook aanspoort. Jongeren hebben een ingang nodig tot het krijgen, beheren en behouden van vermogen. Ook is er in deze generatie veel interesse in duurzaamheid. Een deelnemer aan de Generation Next Academy zei ooit: ‘Waarom zou je eigenlijk níet voor duurzaam kiezen’? Dat maakt mij best een beetje trots."

Uw kind helpen bij het kopen van een huis

"Vaak hebben vermogende kinderen die op zichzelf wonen de huisvesting geregeld met hulp van hun ouders. Een klant van mij heeft bijvoorbeeld een huis gekocht in Amsterdam voor zijn studerende dochter, waar zij met drie of vier andere studenten woont. De andere studenten betalen hier huur voor, waardoor het ook een goede investering is," zegt Mariëlla.

"Next-klanten kunnen via de bank een hypotheek nemen, maar ook bij de ouders. Het is in de praktijk vaak óf bij ouders, óf bij de bank. Het gaat bij ons om het feit dat ze weten wat de mogelijkheden zijn wanneer ze een huis willen kopen. Laatst belde een klant mij vanuit Canada om te vertellen dat de aankoop van zijn huis onverwacht toch was doorgegaan. Gelukkig hadden we in de weken daarvoor samen alle papieren in orde gemaakt en tijdens een videogesprek de laatste puntjes op de 'i' gezet. Zo kon hij ongestoord genieten van zijn vakantie."

Een vermogen erven, en dan?

"Bij de doelgroep van Next is er nog weinig sprake van vererven van de ouders. Wel is er sprake van het erven van vermogen bij het overlijden van de grootouders. Een Next-klant heeft bijvoorbeeld onlangs een ton geërfd na het overlijden van haar oma. Zij had geen idee wat ze met dit vermogen aan moest en had geen enkele kennis van of interesse in beleggen. Maar ze wilde wel dat het geld kon groeien. Zij had hulp nodig om te beslissen of beleggen bij haar past. Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Goede begeleiding is daarom erg belangrijk."
ABN AMRO
 

Heeft u vragen over vermogensoverdracht? We helpen u bij het vinden van de antwoorden.

Bent u op zoek naar mogelijkheden om uw vermogen over te dragen aan uw kind(eren)? Bekijk dan een van onze oplossingen of neem contact met ons op.