Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Een vermogen schenken aan uw kind

Verhaal uit de praktijk

"Als ouder wil je je kinderen helpen waar je kunt"

Richard is ondernemer en woont met zijn vrouw in Den Bosch. Toen zoon Rick (26) aan een studie begon, kocht Richard een woning voor hem. Tijdens zijn studie heeft Rick in dit huis gewoond, samen met twee vrienden. Inmiddels is Rick afgestudeerd en woont hij er samen met zijn vriendin. Het huis is nu ca. € 300.000,- waard. “We kochten het huis voor € 225.000,- zodat het ook financieel goed is uitgepakt. Een mooie bijvangst, want daar was het ons niet om te doen.”

Mijn vermogensplanner heeft een doorrekening gemaakt van mijn inkomen en vermogen. Het is ook belangrijk je eigen toekomst voor ogen te houden. Dat ik de woning voor mijn pensioensituatie niet nodig had, was een geruststelling.

 

Tijdens een gesprek met mijn vermogensplanner ontstond het idee om de woning aan Rick en zijn vriendin over te dragen. “Dan zit de woning voor de belasting niet meer bij mij in box 3 maar bij Rick in box 1. Dat is gunstiger en ook een waardestijging komt bij Rick terecht. Maar misschien nog belangrijker is dat Rick en zijn vriendin Simone onafhankelijk van mij zijn. Dat is voor iedereen prettig.” 

ABN AMRO

Een fijnere situatie voor iedereen

“Mijn vermogensplanner heeft een doorrekening gemaakt van mijn inkomen en vermogen. Dat ik de huur kon missen wist ik al wel. Maar het is ook belangrijk je eigen toekomst voor ogen te houden. Dat ik de woning voor mijn pensioensituatie niet nodig had, was een geruststelling.”

“Rick en Simone hebben de woning van mij gekocht. Voor Rick hebben we daarbij nog gebruik gemaakt van de jubelton (ca. € 100.000,-). De overige € 200.000,- konden zij prima lenen bij de bank. Die opbrengst ga ik gebruiken voor schenkingen aan mijn andere zoon en dochter. Het zal nog wel even duren voordat zij aan een woning toe zijn.”

Schenkingen van in totaal € 300.000,- is natuurlijk veel geld, maar in het dagelijks leven merkt Richard er weinig van. "De uitgave voor de woning heb ik jaren geleden al gedaan. Die investering zet ik nu om in hulp aan mijn kinderen bij het kopen van een huis. Ik prijs me gelukkig dat ik dit voor ze kan doen."

Goede afspraken gemaakt

Op aanraden van de vermogensplanner hebben Rick en Simone goede afspraken gemaakt over de aankoop van de woning en over het inbrengen van de jubelton door Rick. Daarnaast hebben ze testamenten gemaakt, zodat de situatie helder is als er een overlijden plaatsvindt.

Een plan voor de jongere kinderen

De volgende stap is een schenkingsplan voor de jongste kinderen. “Nu de jubelton er niet meer is, moet ik wat verder vooruit plannen. Het plan is dat ik schenkingen aan ze ga doen binnen de vrijstellingen van de schenkbelasting. Op deze manier kan ik ook een mooi bedrag aan ze overdragen. Het is prettig dat ik via de bank een bewind op de schenkingen kon regelen. Dat geeft me de zekerheid dat het geld straks ook echt aan een woning wordt besteed.” Lees meer over  De ‘eigenwoningschenking’ in 2023

 

Heeft u vragen over vermogensoverdracht? We helpen u bij het vinden van de antwoorden.

Bent u op zoek naar mogelijkheden om uw vermogen over te dragen aan uw kind(eren)? Bekijk dan een van onze oplossingen of neem contact met ons op.