Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

‘Als ouder wil je je kinderen helpen waar je kunt’

Het verhaal van Richard

Richard is ondernemer en woont met zijn vrouw in Den Bosch. Toen zoon Rick (26) aan een studie begon, kocht Richard een woning voor hem. Tijdens zijn studie heeft Rick in dit huis gewoond, samen met twee vrienden. Inmiddels is Rick afgestudeerd en woont hij er samen met zijn vriendin. Het huis is nu ca. € 300.000,- waard. “We kochten het huis voor € 225.000,- zodat het ook financieel goed is uitgepakt. Een mooie bijvangst, want daar was het ons niet om te doen.”

 

‘Ik ben ondernemer en woon met mijn gezin in Den Bosch. Toen mijn zoon Rick (26) aan zijn studie begon, hebben we een woning voor hem gekocht. Tijdens zijn studie heeft Rick in dit huis gewoond, samen met twee vrienden. Inmiddels is Rick afgestudeerd en woont hij er samen met zijn vriendin Simone. Het huis is nu ca. € 300.000,- waard. We hebben het huis gekocht voor € 225.000,- zodat het ook financieel goed is uitgepakt. Een mooie bijvangst, want daar was het ons niet om te doen.

Mijn vermogensplanner heeft een doorrekening gemaakt van mijn inkomen en vermogen. Dat ik de huur kon missen, wist ik al wel. Maar het is ook belangrijk je eigen toekomst voor ogen te houden. Dat ik de woning voor mijn pensioen niet nodig had, was een geruststelling. Tijdens dit gesprek ontstond het idee om de woning aan Rick en zijn vriendin te verkopen. Dan zit de woning voor de belasting niet meer bij mij in box 3, maar bij Rick in box 1. Dat is gunstiger en ook een waardestijging komt bij Rick terecht. Maar misschien nog belangrijker is dat Rick en Simone onafhankelijk van mij zijn. Dat is voor iedereen prettig.

Rick en Simone hebben de woning van mij gekocht. Voor Rick hebben we daarbij nog net gebruik kunnen maken van de ‘jubelton’ (ca. € 100.000,-). Helaas is deze verhoogde schenkingsvrijstelling inmiddels afgeschaft. De overige € 200.000,- hebben zij geleend bij de bank. Die opbrengst ga ik gebruiken voor schenkingen aan mijn andere zoon en dochter. Het zal nog wel even duren voordat zij aan een woning toe zijn.

Schenkingen van in totaal € 300.000,- is natuurlijk veel geld, maar de uitgave voor de woning heb ik jaren geleden al gedaan. Die investering zet ik nu om in hulp aan mijn kinderen bij het kopen van een huis. Ik prijs me gelukkig dat ik dit voor ze kan doen.

Op aanraden van onze vermogensplanner hebben Rick en Simone goede afspraken gemaakt over de aankoop van de woning en over het inbrengen van de jubelton door Rick. De afspraken hebben ze bij de notaris goed vastgelegd in een samenlevingscontract. Tevens hebben ze testamenten gemaakt, zodat de situatie helder is als een van de twee overlijdt.

Nu de jubelton er niet meer is, moet ik wat verder vooruitplannen. Er zijn mogelijkheden om op een aantrekkelijke manier over te dragen. Een bedrag lenen en in kleine stukjes schenken. Het plan is dat ik schenkingen aan ze ga doen binnen de vrijstellingen van de schenkbelasting. Op deze manier kan ik ook een mooi bedrag aan ze overdragen. Het is prettig dat ik via de bank een bewind op de schenkingen kon regelen. Dat geeft me meer zekerheid dat het geld straks ook echt aan een woning wordt besteed.’

ABN AMRO

Familievermogens (E-)book

Als bank denken we graag met u mee. We weten: zoveel families, zoveel familievermogensscenario’s. Die scenario’s, waarin u zich als lezer mogelijk herkent, staan daarom centraal in dit boek. De inhoud is samengesteld door de experts van de bank. Die staan ook voor u klaar als u verder wilt praten over dit onderwerp.

  • 4 scenario’s 
  • 4 klantcases 
  • Te bestellen als pdf of printversie
ABN AMRO

Meer weten over vermogensoverdracht?

Goed voorbereid zijn op de toekomst, nadenken hierover gaat verder dan alleen uw eigen toekomst. U denkt ook na over de toekomst van uw (klein)kinderen. Hoe u uw vermogen overdraagt, is afhankelijk van uw situatie en uw wensen.