Javascript is required
Beleggingsstrategie maandelijkse update februari 2023

Wachten op duidelijkheid

De financiële markten zijn van slag. Er worden tegenstrijdige signalen afgegeven en marktrally’s en forse dalingen volgen elkaar in rap tempo op. Te midden van deze onzekerheid handhaven wij onze onderweging van aandelen. Binnen de aandelenportefeuille kiezen we voor een nadruk op aandelen uit opkomende markten.

De marktthema’s zijn nog altijd inflatie, renteverhogingen door centrale banken en de mogelijkheid van een recessie. Hoeveel tijd deze ontwikkelingen in beslag nemen is moeilijk met zekerheid te zeggen. Wat we wel weten, is dat zij elkaar doorgaans opvolgen.

We kregen te maken met inflatie: die steeg sinds halverwege 2021 hardnekkig en bleef langer aanhouden dan verwacht. Wereldwijd reageerden centrale banken hierop door de rente te verhogen: alleen al in 2022 verhoogde de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de rente met meer dan 4%; de Europese Centrale Bank (ECB), op haar beurt, voerde een agressiever renteverhogingsbeleid dan ooit tevoren. Centrale banken lijken nu voorzichtig te gaan geloven dat de inflatie onder controle komt. Als gevolg van de renteverhogingen zien we waarschijnlijk een recessie tegemoet. Het verkrappende beleid van centrale banken zal ervoor zorgen dat overcapaciteit – gefinancierd met ‘goedkoop geld’ toen de rente laag was – wordt ingedamd.

Ondertussen hebben we aandelenmarkten zien opveren, in reactie op sterker dan verwachte economische groei in Europa en China. Aandelenkoersen stegen eveneens omdat in de markt de hoop groeide dat de Fed eerder dan verwacht een soepeler monetair beleid zou gaan voeren. Die hoop staat haaks op alle hints die de Fed zelf geeft over de te volgen beleidskoers. Gezien de onzekerheid hierover hebben we te maken met volatiliteit (marktbeweeglijkheid) en zien we ook verschillen tussen markten onderling.

Recessie verwacht

Ons economische basisscenario speelt een belangrijke rol bij het bepalen van onze beleggingsstrategie. In ons huidige basisscenario verwachten we een lichte maar langdurige recessie in Europa in 2023. Voor wat betreft de VS is het beeld gunstiger, maar de Amerikaanse economie zal weldegelijk te maken krijgen met een groeivertraging. In een eerder stadium verwachtten we dat de economische achteruitgang in Europa ernstiger zou zijn. Maar de vooruitzichten voor de energiemarkt zijn verbeterd en consumenten profiteren van lagere gasprijzen. Daarom bevindt de eurozone zich in een betere positie dan eerder verwacht.

Bovendien profiteert Europa meer dan de VS van de heropening van de Chinese economie, nu China het zero-covid-beleid heeft losgelaten. In 2023 zal de economische groei in China naar verwachting uitkomen op 5,2%. Dit is beduidend hoger dan de opwaarts bijgestelde groeiprognoses voor Europa (-0,3%) en de VS (0,7%). De Chinese groei zal waarschijnlijk ook een gunstig effect hebben op andere economieën in die regio.

Al met al blijft de economische situatie uitdagend. Tegen deze achtergrond hebben we besloten om onze algehele assetallocatie (vermogensverdeling) ongewijzigd te laten. We blijven onderwogen aandelen en overwogen liquiditeiten. Onze visie op obligaties is nog altijd neutraal. In onze regionale aandelenallocatie hebben we een aanpassing gedaan: we geven nu de voorkeur aan opkomende markten (overwogen) versus ontwikkelde markten (onderwogen). Ook binnen de obligatieportefeuille is een wijziging doorgevoerd: er zijn overheidsgerelateerde obligaties en gedekte obligaties aangekocht. Deze transacties zijn gefinancierd met de verkoop van staatsobligaties uit Europese kernlanden.

Sterker accent op opkomende markten

We leggen binnen aandelen een accent op opkomende markten, door de allocatie naar opkomende markten te verhogen van neutraal naar overwogen. In de afgelopen 18 maanden stonden de bedrijfswinsten in opkomende markten onder druk. Maar wij geloven dat de versnelling van het economische groeitempo in China ten goede komt aan andere Aziatische economieën en daarmee ook aan de bedrijfswinsten. Voor de komende kwartalen verwachten we positieve winstgroei in die markten. Ook denken we dat de Federal Reserve tegen het einde van het jaar zal beginnen met het verlagen van de rente. Een lagere rente, in combinatie met een zwakkere Amerikaanse dollar, is doorgaans positief voor de financiële condities in opkomende markten.

Op sectorniveau hebben we geen wijzigingen doorgevoerd. We blijven overwogen in de sector gezondheidszorg; we zijn licht onderwogen in de sectoren communicatiediensten en luxegoederen & diensten. We zijn neutraal gepositioneerd in alle overige sectoren.

Obligaties: voorkeur voor hoge kwaliteit

Obligaties zijn aantrekkelijker geworden dit jaar. We verwachten dat de meeste obligatiesegmenten positieve rendementen zullen opleveren. Maar gezien het recessierisico staan we nog altijd terughoudend tegenover het uitbreiden van posities in risicovollere obligatiesegmenten, zoals high-yield bedrijfsobligaties of schulden uit opkomende markten. Wel hebben we wat Duits en Frans staatspapier verkocht. Met de opbrengst daarvan hebben we overheidsgerelateerde obligaties en gedekte obligaties gekocht: deze obligaties bieden een hogere rente. De risicopremies op deze obligaties zijn relatief aantrekkelijk en hebben ruimte om te dalen. Ook zouden deze obligaties goed bestand moeten zijn tegen recessierisico's.

Conclusie

We denken dat beleggers nog enige tijd zullen moeten wachten op een aanhoudend marktherstel. Tot die tijd zullen markten beweeglijk blijven, waarbij beurzen flink kunnen reageren op onder andere macrodata, beleidsstappen van centrale banken, inflatiecijfers en banenrapporten. Zowel de Fed als de ECB laten er geen twijfel over bestaan dat zij nog niet klaar zijn met het verhogen van de rente. We verwachten dat hun laatste renteverhogingen zullen samenvallen met een langdurige recessie in Europa en een scherpe groeivertraging in de VS. Voor beleggers blijft het daarom zaak om voorzichtig te zijn en geduld te hebben, zowel ten aanzien van de aandelen- als de obligatiemarkten.

Richard de Groot
Voorzitter ABN AMRO Beleggingscomité

Lees ook

Beleggen brengt risico's met zich mee

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.