Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Macro Economie

Macro-economie

Een selectie artikelen van het Economisch Bureau

Het Economisch Bureau schrijft dagelijks over ontwikkelingen in de macro-economie. Er is een sterke focus op Nederland, maar ook de eurozone, de VS en China worden op de voet gevolgd. Tot slot heeft de afdeling een team met specialisten op het gebied van duurzaamheid.

Visie op de Wereldeconomie 2024

14 december 2023

Geavanceerde economieën waren vorig jaar veerkrachtig ondanks de sterkste renteverhogingen in decennia. We verwachten beperkte groei voor een groot deel van 2024, maar we verwachten geen grote terugval.

Formatie begint met verslechterde groeivooruitzichten

29 november 2023

De Nederlandse groeivooruitzichten zijn ten opzichte van afgelopen kwartalen verslechterd. De groei bij onze handelspartners stagneert (eurozone) of staat af te nemen (Verenigde Staten) en de doorwerking van monetair beleid blijft voor economische tegenwind zorgen.

Economic Outlook 2024 - WEBINAR

11 december 2023

Video van het Engelstalige webinar van het Economisch Bureau van ABN AMRO over de economische vooruitzichten voor 2024.

Visie op de Verenigde Staten 2024 - Kan Trump Goudlokje uit koers brengen?

13 december 2023

Dankzij sterke financiële balansen van huishoudens en een verbeterd arbeidsaanbod is een recessie afgewend. De economie vertraagt tot een gemiddelde groei van 1% op jaarbasis in de komende drie kwartalen

NL Update - Vaste lasten omhoog door toename aan streamingabonnementen

22 december 2023

In elk huishouden zijn abonnementen tegenwoordig niet meer weg te denken. Een analyse op basis van geanonimiseerde en geaggregeerde transactiegegevens voor rekeninghouders laat zien dat het aantal streamingabonnementen sterk is gegroeid.

NL Update – Werkloosheid ook in november gedaald

21 december 2023

Het werkloosheidscijfer is in november gedaald naar 3,5%. Een maand eerder was het nog 3,6. Ook werkgevers signaleren dat de arbeidsmarkt nog steeds de meest belemmerende factor is in hun bedrijfsvoering.

ABN AMRO

Woningmarktmonitor

De hypotheekrente zit weer in de lift, het aanbod aan woningen groeit en kopers zijn kritischer. Zaken als een laag of hoog energielabel of het verduurzamen van een woning spelen daarbij een belangrijke rol. De experts van het Economisch Bureau monitoren dagelijks de ontwikkelingen op de woningmarkt.

icoon
SustainaWeekly - Hoe CO2 op te slaan?

Hoe CO2 op te slaan?

In deze Sustainaweekly gaan we verder met onze serie over koolstofafvang en -opslag door ons nu te richten op hoe de afgevangen CO2 moet worden opgeslagen. Dit is de laatste SustainaWeekly van dit jaar. We wensen u fijne dagen en een gelukkig nieuwjaar.

SustainaWeekly - Acute fysieke risico's hebben een grotere impact in nieuwe NGFS-scenario's

Acute fysieke risico's hebben een grotere impact in nieuwe NGFS-scenario's

In november werd de vierde jaargang van de klimaatscenario's van het Network for Greening Financial Services (NGFS) gepubliceerd. In SustainaWeekly van deze week vergelijken we deze scenario's met de vorige set. Geordende scenario's bevatten nu ongeordende elementen. 

Wilt u op de hoogte blijven?

Actuele cijfers en analyses over macro-economie, zo vaak als u wilt.