Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Macro Economie

Macro-economie

Een selectie artikelen van het Economisch Bureau

Het Economisch Bureau schrijft dagelijks over ontwikkelingen in de macro-economie. Er is een sterke focus op Nederland, maar ook de eurozone, de VS en China worden op de voet gevolgd. Tot slot heeft de afdeling een team met specialisten op het gebied van duurzaamheid.

FX Weekly- Lagere CPI lagere Britse pond

19 juli 2023

Lager dan verwacht CPI-cijfer resulteert in een golf van winstnemingen in het Britse pond. CPI cijfers in Nieuw-Zeeland waren iets hoger dan verwacht. Dit is de laatste editie van deze publicatie tot na de zomervakantie.

Woningmarktmonitor - Eind prijscorrectie komt in zicht, maar vooruitzichten blijven matig

18 juli 2023

Ondanks het ernstig verslechterde woningmarktsentiment komt het eind van de prijscorrectie in zicht. De betaalbaarheid zal zeer geleidelijk verbeteren: via loonstijgingen ter compensatie van de gestegen inflatie.

NL Update – De economische implicaties van de kabinetsval

13 juli 2023

De precieze gevolgen van de val van het kabinet voor de economie laten zich op dit moment nog moeilijk voorspellen. Concreet betekent de val van het kabinet op de korte termijn lagere overheidsuitgaven en mogelijk uitstel van de investeringen./p>

NL Update – Huishoudens in Nederland sparen flink door

12 juli 2023

Tijdens de pandemie groeiden de spaartegoeden. De spaarquote is nog steeds hoger dan voor de pandemie; ondanks de inflatie.

De ECB houdt de druk op de ketel

3 juli 2023

De ECB zal de rente nog wat verder verhogen en blijft verkrappingsgezind. Onze verwachtingen voor de beleidsrente zijn onveranderd. Onze ramingen voor de lange rente en de euro-dollarkoers zijn wel veranderd.

Wanneer komt de inflatie weer terug op 2%?

26 juni 2023

Centrale banken zijn goed op weg om prijsstabiliteit te herstellen: inflatie is het afgelopen jaar ongeveer gehalveerd ten opzichte van de piek. De inflatie zal het komende jaar waarschijnlijk weer in de buurt van 2% komen.

ABN AMRO

Woningmarktmonitor

De hypotheekrente zit weer in de lift, het aanbod aan woningen groeit en kopers zijn kritischer. Zaken als een laag of hoog energielabel of het verduurzamen van een woning spelen daarbij een belangrijke rol. De experts van het Economisch Bureau monitoren dagelijks de ontwikkelingen op de woningmarkt.

icoon
SustainaWeekly - Slimmere netwerken voor een snellere transitie

Slimmere netwerken voor een snellere transitie

In deze editie van de SustainaWeekly richten we ons op de rol van slimme netwerken in de energietransitie. We duiken in de verwachte voordelen van netdigitalisering, trends op het gebied van investeringen in slimme netwerken en eindigen met enkele uitdagingen die gepaard gaan met de uitrol van slimme netwerken.

Nieuwe strategie om de uitstoot van broeikasgassen door de zeescheepvaart te verminderen

Nieuwe strategie om de uitstoot van broeikasgassen door de zeescheepvaart te verminderen

De Internationale Maritieme Organisatie heeft haar strategie herzien om de uitstoot van broeikasgassen sneller terug te dringen.

Wilt u op de hoogte blijven?

Actuele cijfers en analyses over macro-economie, zo vaak als u wilt.