Naar de navigatie Naar de inhoud

Oprichten vereniging of stichting

De eerste stappen

De knoop is doorgehakt, u gaat (samen) een vereniging of stichting oprichten. Kiest u voor een vereniging of stichting en waar schrijft u zich in? Wat zijn de eerste stappen bij het oprichten van een vereniging of stichting? Mag u met een vereniging of stichting wel of geen winst maken?

Vereniging of stichting vergadering met mensen
 

Een stichting oprichten

U richt een stichting op als u een bepaald ideëel of sociaal doel wilt realiseren. Voor oprichting gaat u naar de notaris. Een stichting is een rechtspersoon, kent geen leden en heeft altijd volledige rechtsbevoegdheid. De volledige rechtsbevoegdheid wordt van kracht door het opstellen van de notariële akte of testament.

Hoe richt u een stichting op?

Een stichting wordt opgericht door één of meer personen (natuurlijke personen of rechtspersonen). De akte bevat een verklaring van de oprichter(s) dat de stichting in het leven is geroepen, net als de statuten van de stichting. Als dat is gebeurd, kunt u met een afschrift van deze notariële akte naar de Kamer van Koophandel voor inschrijving. 

 

Een vereniging oprichten

Een vereniging wordt meestal opgericht door een groep mensen die een belang delen en dit samen op een efficiënte manier wil nastreven. Er zijn veel soorten verenigingen. Denk aan een vereniging uit een politieke of geloofsovertuiging. Of juist aan een vereniging op het gebied van sport, muziek en toneel.

Soort vereniging

Voordat u een vereniging gaat oprichten, is het goed om na te denken over het soort vereniging dat u wilt oprichten. Dat bepaalt in welke mate u kosten maakt en welk risico u loopt. In juridische zin kan er sprake zijn van een vereniging met volledige of beperkte rechtsbevoegdheid

 

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als stichting en als vereniging met een volledige rechtsbevoegdheid, moet u zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Als vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid hoeft u dat niet te doen. Als u de persoonlijke aansprakelijkheid van het bestuur wilt beperken, is het wel aan te raden. Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u uitgebreide informatie hoe inschrijven in zijn werk gaat en wat het tarief voor inschrijving is.

Aanmelden bij de Belastingdienst

Als u een vereniging of stichting opricht, moet u deze aanmelden bij de Belastingdienst. De fiscus kan dan beoordelen voor welke belastingen u als rechtspersoon belastingplichtig bent. Aanmelden hoeft u niet altijd zelf te doen. Als u zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel, geeft zij uw gegevens al door. Als u níet bij de KvK bent ingeschreven, meldt u zich aan bij de Belastingdienst met de 'Opgaaf startende rechtspersoon'.

 

Tip: winst maken?

Kiest u voor een vereniging of een stichting? Onthoud dat verenigingen en stichtingen winst maken en reserves opbouwen, maar de opbrengsten alleen voor een gemeenschappelijk doel gebruikt mogen worden. Een vereniging mag zich daarom niet richten op het maken van winst en moet deze dan ook verdelen onder de leden. Het mag wél een besloten vennootschap (bv) oprichten, waarin de commerciële activiteiten voor de leden zijn ondergebracht. Het meest bekende voorbeeld daarvan is de ANWB.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.