Naar de navigatie Naar de inhoud

Zo financiert u uw bedrijf en diensten

Voordat u gaat verdienen als ondernemer, zult u vooral geld uitgeven. Geld dat nodig is voor een bedrijfspand, winkel, voorraden of materialen. Ook als u al wat langer ondernemer bent, kan extra kapitaal wenselijk zijn. Lees hier waar u die financiering vandaan haalt.

1. Klop aan bij een bank

Als vanouds is een bank het eerste adres voor een krediet of lening. U kunt hier een rekening-courantkrediet afsluiten. U spreekt dan een limiet af met uw bank. Daarbinnen kunt u op elk gewenst moment geld opnemen. Ook bedrijfskredieten of –hypotheken zijn mogelijk. Soms ook starterskrediet ter stimulering van start-ups waar een bank potentieel in ziet. Banken willen wel enige zekerheid over de bestemming van de financiering. U moet dus goed beslagen ten ijs komen. Zorg in ieder geval voor een gedegen ondernemings- en financieringsplan. Besteed ook aandacht aan uw presentatie: een bank komt alleen over de brug als er het vertrouwen is dat u het geld waard bent en uw verplichtingen kunt nakomen.

Met een rekening-courantkrediet kunt u doorlopend rood staan op uw zakelijke betaalrekening.
Is hetzelfde als kredietlimiet. Het bedrag dat u maximaal kunt rood staan of opnemen van uw rekening.

2. Kleine kredieten voor een goed idee

Kunt u niet bij een bank terecht? Dan is microfinanciering misschien mogelijk. Qredits is daarvan de bekendste aanbieder. Dit is een onafhankelijke organisatie die ondernemers helpt met (kleinere) kredieten, coaching en tools. U kunt in aanmerking komen voor een microkrediet van maximaal € 50.000,- of een mkb-krediet of hypothecair krediet tussen € 50.000,- en € 250.000,-. Bij Qredits zijn 650 vrijwilligers aangesloten die een (startende) ondernemer graag bijstaan. Ook een lening van Qredits krijgt u niet zomaar. U moet heel goed kunnen omschrijven wat uw idee is en welke perspectieven u heeft. Bovendien zijn de voorwaarden strikt: Qredits kijkt streng toe of u de rente- en aflossingsverplichting kunt naleven. Ook wordt altijd persoonlijke aansprakelijkheid van u gevraagd.

3. De overheid helpt een handje mee

De meeste mkb'ers, ook met vrije beroepen, kunnen gebruikmaken van de BMKB Borgstellingsregeling. Voor bestaande bedrijven is er tot een kredietbehoefte van € 266.667,- de mogelijkheid om driekwart te financieren met BMKB-krediet. Bij een hogere kredietbehoefte ligt de grens op maximaal de helft van de kredietverstrekking. De overheid staat borg voor 90%. Bedoeld voor starters die korter dan 5 jaar geleden zijn begonnen. Bovendien mag u geen andere onderneming hebben gevoerd in de 6 jaar vóór het afsluiten van een kredietovereenkomst. U moet kunnen aantonen dat er in uw branche rentabiliteit en continuïteit te verwachten is. Er gelden strenge regels voor omvang, looptijd, aflossing en opschorting.

4. Doe het zelf, mobiliseer uw vrienden

Crowdfunding is een populair alternatief voor het verkrijgen van fondsen. Vaak is het de laatste mogelijkheid als u bij andere financiers geen voet tussen de deur krijgt. U begint dan een actie onder de mensen uit uw netwerk, dus ook vrienden en familie. U vraagt hen om uw idee, investering of bedrijfsplan te steunen met een donatie of investering. U moet hen dus wel kunnen overtuigen van uw doelstellingen. En bedenk dat het voeren van een (online) campagne veel tijd, kennis van social media en soms ook weer geld kost.

5. Informal Investors Services van ABN AMRO

Bij Informal Investors Services fungeert ABN AMRO als intermediair tussen investeerders en (startende) ondernemers. Doel is om kapitaal, netwerk en kennis van succesvolle (ex-)ondernemers en topbestuurders beschikbaar te maken voor starters. Informal Investor Services biedt 2 diensten. Informal Investors Match voor kapitaal, kennis, ervaring en netwerk en Coachmatch voor alleen kennis, ervaring en netwerk. ABN AMRO bemiddelt bij bedragen tussen de € 100.000,- en € 2.000.000,-.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren