Naar de navigatie Naar de inhoud

7 keer slim netwerken

Misschien vindt u het heerlijk, misschien haat u het: netwerken. Maar belangrijk is het wel, want zo'n 30% van de opdrachten van zzp'ers komt 'via via' binnen. Daarom: 7 netwerktips voor beginners.

1. Netwerk als u op uw best bent

De kans dat er een leuke klik ontstaat, is veel groter op het moment dat u zich goed voelt. Ochtendmens? Zet dan vooral in op ontbijtevents of koffiedates. Wie 's avonds opbloeit, kan het beste kiezen voor een netwerkborrel na het werk. Weten waar u nog meer contacten kunt opdoen? Lees deze 6 tips voor netwerken.

2. Vergeet niet te luisteren

Vaak blijft de naam van een nieuwe gesprekspartner niet hangen. Probeer dus goed te luisteren naar de naam van de persoon met wie u kennismaakt en naar wat hij of zij doet. Gebruik desnoods een ezelsbruggetje. Als u tuinman Peter Panhuis ontmoet, bedenkt u bijvoorbeeld: bij een huis met pannen op het dak hoort een tuin. En voor die tuin is een tuinman nodig. Met een naam en een beroep in uw hoofd kunt u later gemakkelijk contact zoeken, bijvoorbeeld via social media.

3. Stel de juiste vragen

Vindt u het lastig om een gesprek te beginnen of op gang te houden? Denk dan vooraf alvast na over brede, open vragen die u kunt stellen. Bijvoorbeeld: hoe bent u in dit vak begonnen? Of: hoe ziet u de toekomst van deze branche? Zorg ook dat u wat interessante dingen over uzelf kunt vertellen. Bij voorkeur iets origineels, want dat vergroot de kans dat uw gesprekspartner over een tijdje nog weet wie u bent.

4. Verwacht niet teveel

Als u tijdens een netwerkbijeenkomst 3 nieuwe klanten wilt binnenhalen, raakt u waarschijnlijk teleurgesteld. Het is realistischer om minimaal één interessant persoon te ontmoeten. Ook levert lang niet ieder nieuw contact werk op. Geen probleem, het gaat om de lange termijn.

5. Hou het kort

Blijf niet te lang hangen. Niet op de bijeenkomst, maar ook niet in een gesprek. Een kort en krachtig gesprek laat vaak een betere indruk achter dan één van 2 uur.

6. Focus!

Een groot netwerk vol mensen met wie u niets gemeen heeft of die niets voor u kunnen betekenen, levert niks op. Investeer daarom in mensen die hetzelfde doel hebben als u. Bijkomend voordeel: u kunt dan veel netwerkbijeenkomsten overslaan. Dat bespaart weer tijd.

7. Denk verder dan de netwerkborrel

Ook online kunt u veel netwerken. Stuur bijvoorbeeld iemand uit uw LinkedIn-netwerk een berichtje als daar een aanleiding voor is. En bel, mail, chat of tweet regelmatig met mensen uit uw netwerk om te informeren hoe het gaat.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren