Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe bepaalt u een uurtarief?

Een uurtarief bepalen is niet eenvoudig. Veel zzp'ers worstelen met hoeveel zij kunnen vragen. Standaardtarieven zijn er niet. Wat u aan een opdrachtgever vraagt, moet u dus zelf bepalen. Maar hoe? Begin met het beantwoorden van deze 7 vragen.

1. Hoe speciaal is de opdracht of mijn kennis?

Als u een vak uitoefent dat iedereen wel onder de knie heeft, zal uw vraagprijs een stuk lager moeten liggen dan wanneer u specifieke kennis heeft die nodig is voor een bepaalde opdracht. Zeker als die kennis vrijwel nergens aanwezig is.

2. Hoe lang duurt de opdracht?

Als een opdrachtgever u wilt inhuren voor een klus van 4 uur, zal uw uurtarief waarschijnlijk hoger liggen dan wanneer u een opdracht kunt krijgen waar 3 maanden werk in zit. Deze 3 maanden hoeft u zich immers geen zorgen te maken over uw inkomen. Maar kijk wel vooruit. Na deze 3 maanden moet u ook weer een opdracht binnen halen.

3. Is er concurrentie?

Als u een opdracht kunt krijgen die veel zzp'ers willen uitvoeren zult u uw prijs misschien moeten aanpassen. Dat weten opdrachtgevers ook. Ze zullen daar misschien gebruik van maken.

4. Wat verwacht de opdrachtgever?

In gesprekken met uw opdrachtgever kunt u al snel ontdekken hoe hard deze uw specialisme nodig heeft en wat hij verwacht te moeten betalen. Als het goed is, weet de opdrachtgever hoe de markt eruit ziet en wat de prijzen in deze markt zijn.

5. Hoe goed kan ik onderhandelen?

Belangrijk is dat u onderhandelt over het uurtarief. Er zit altijd wel een marge in die u naar zich toe kunt trekken. Opdrachtgevers weten dat ook en proberen zo voordelig mogelijk uit te zijn. Dit speelt vooral bij grote opdrachten. Hoe graag wilt u en hoeveel mensen staan in de rij bij uw opdrachtgever? Zet in ieder geval niet te hoog in, anders overspeelt u uw hand. Maar ben ook niet te bang. Een te laag tarief wekt argwaan. De opdrachtgever kan zich hierdoor afvragen of u wel zo goed bent als u zichzelf voordoet.

6. Wat heb ik nodig om rond te komen?

Wat u ook kan helpen bij het bepalen van het uurtarief, is het vaststellen van een zogenaamd taakstellend uurtarief. Breng hiervoor uw kosten goed in kaart. Stel dat u per jaar € 25.000,- netto wilt verdienen. Wat moet dan uw uurtarief zijn? Om € 25.000,- netto te verdienen moeten al uw kosten voor het bedrijf en de privébelastingen en sociale lasten hierbij opgeteld worden en verdeeld over het aantal uren dat u per jaar kunt declareren.

Een voorbeeld berekening 
€ 25.000,- netto zal bruto ongeveer € 32.000,- zijn. Stel dat uw bedrijfskosten ongeveer € 12.000,- per jaar zijn. Samen is dit € 44.000,- . Als u 1.200 uren per jaar kunt werken (en factureren), betekent dit een uurtarief van € 36,66 exclusief btw. Of dit uurtarief haalbaar is hangt natuurlijk af van vraag en aanbod. Maar het kan wel een leidraad zijn.

7. Wat zijn voorbeeldtarieven?

Enkele voorbeelden van gangbare tarieven:

Zzp'er Uurtarief
Vrachtwagenchauffeur € 28,00
Verpleegkundige € 29,00
Tegelzetter € 32,50
Journalisten € 65,00
ICT-consultant € 75,00
Interim-manager € 110,00
Advocaat € 250,00
Let op: dit zijn willekeurige voorbeelden. Maak zeker uw eigen berekening! 
Bovendien zijn deze bedragen exclusief btw. Heeft u een uurtarief bepaald? Vergeet dan niet te vermelden dat dit exclusief btw is.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren