Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe is het nu met de wet DBA?

De VAR (verklaring arbeidsrelatie) is verleden tijd. Sinds 1 mei 2016 geldt de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Maar door alle onrust die ontstond na de invoering, is de handhaving van de wet opgeschort. Wat betekent dit voor u?

Onrust

De invoering van de wet leverde in 2016 behoorlijk wat onrust op onder zzp'ers en opdrachtgevers. De mogelijke nadelige gevolgen van het samenwerken met zzp'ers zouden ervoor gezorgd hebben dat zelfstandigen minder werden ingehuurd. Ook weken opdrachtgevers uit naar een payrollconstructie.

Geen handhaving tot 1-7-2018

In 2017 besloot staatssecretaris Eric Wiebes dat er een overgangsperiode is tot in ieder geval 1 juli 2018. Zo kunnen volgens de staatssecretaris alle partijen aan de nieuwe manier van werken wennen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen tot die tijd in principe geen boetes of naheffingen van de Belastingdienst. Bovendien onderzoekt het kabinet of het arbeidsrecht herijkt moet worden.

Regel toch uw zaakjes goed

Ondanks dat de wet niet gehandhaafd wordt, is het van belang uw zaakjes goed te regelen. Twijfelt u over een mogelijke arbeidsrelatie met een opdrachtgever, volg dan de onderstaande stappen voor het regelen van een modelovereenkomst:

1. Kies een overeenkomst
Op de website van de Belastingdienst staat een aantal modelovereenkomsten dat u kunt gebruiken. Hierin staat dat het gaat om een werkovereenkomst tussen een opdrachtgever en een zzp'er. En niet tussen een opdrachtgever en een medewerker in loondienst. Ook bevat de overeenkomst regels waar u als opdrachtgever en als zzp'er aan moet voldoen. Er zijn algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten per branche. U kiest de overeenkomst die het beste aansluit bij uw situatie.

2. Pas de overeenkomst aan (als u dat nodig vindt)
Bij het beoordelen van de overeenkomsten heeft de Belastingdienst alleen gekeken naar het deel dat voor hen van belang is: de fiscale bepalingen. Deze bepalingen zijn geel gemarkeerd en mag u niet aanpassen. De niet-gemarkeerde artikelen kunt u aanvullen en aanpassen aan uw eigen situatie. Deze aanpassingen hoeft u niet voor te leggen aan de Belastingdienst.

3. Meld uw opdrachtgevers dat u via deze overeenkomst werkt
U hoeft de overeenkomst niet te ondertekenen. Het is voldoende om de modelovereenkomst als bijlage mee te sturen in de mail waarin u afspraken maakt met uw opdrachtgever. Of u verwijst naar het nummer van de modelovereenkomst.

4. Volg de overeenkomst
Zorg ervoor dat er conform de overeenkomst wordt gewerkt, zowel door uzelf, als door de opdrachtgever.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren