Naar de navigatie Naar de inhoud

Administratietips voor zzp'ers

Met een goed georganiseerde administratie laat u als zelfstandig professional of freelancer zien hoe u er met uw  onderneming voor staat. Hoe u dat doet? Lees onze tips.

Het belang van een goede administratie

Door een goede administratie heeft u inzicht in wat u ontvangt en wat u uitgeeft. Voor uzelf is het prettig om te weten of er een positief resultaat wordt geboekt. En als het nodig is, kunt u op tijd ingrijpen. Bovendien moet u het gewoon: als zzp'er bent u belastingplichtig.

Tip 1: Wees zorgvuldig

Zorg dat er 1 plek is waar u facturen, bonnetjes en offertes legt. Het werkt bijvoorbeeld goed om bakjes te maken of insteekhoesjes te kopen waar de verschillende papieren in bewaard kunnen worden. Zo raakt u minder snel iets kwijt. Plan vervolgens een moment in de maand waarop u alles kunt verwerken en digitaliseren.

Tip 2: Digitaliseer uw administratie

Tegenwoordig is het prettig om uw administratie zoveel mogelijk te digitaliseren. Zo verkleint u de kans dat u een bonnetje kwijtraakt. Bovendien is het goed voor uw moderne imago. Maak bijvoorbeeld van alle inkomende papieren een scan. Het digitaliseren van uw administratie maakt de kans op fouten kleiner, u kunt er altijd bij en op lange termijn scheelt het veel in kosten voor papier en postzegels. Verder is het op deze manier makkelijk om aan de wettelijke bewaartermijn van 7 jaar te voldoen. Het is dan wel belangrijk dat u backups maakt van de scans.

Tip 3: Houd uw gewerkte uren goed bij

Zorg dat u altijd uw uren kunt verantwoorden. Maak daarom uw urenadministratie eenvoudig toegankelijk, voor uzelf, klanten en de Belastingdienst en wees zorgvuldig met invullen. Een goede urenadministratie is handig voor het opstellen van uw facturen, maar ook noodzakelijk om eventueel aan de Belastingdienst te bewijzen dat u aan het urencriterium voldoet.

Tip 4: Vraag om hulp

Tegenwoordig is er veel (betaalbare) administratiesoftware verkrijgbaar die uw administratiewerkzaamheden kunnen vereenvoudigen. Maar is het bijhouden van de administratie toch niet jouw kwaliteit of kom je ondanks bovenstaande tips toch uren te kort? En lukt het al helemaal niet met uw jaarrekening? Schakel dan uw administratiekantoor in. Voor een zzp'er hoeft een boekhouder of accountant niet zo veel administratieve taken te verrichten, waardoor de tarieven meestal niet heel hoog zijn.

Tip 5: Gebruik de Boekhoudkoppeling

U kunt de kosten voor een boekhouder of accountant beperken als u een zakelijke rekening bij ABN AMRO heeft. Met de gratis Boekhoudkoppeling kunt u uw rekening direct koppelen aan de bekendste boekhoudpakketten. Uw bij- en afschrijvingen komen dan direct in uw boekhouding terecht.

Met de Boekhoudkoppeling koppelt u uw boekhoudsoftware aan uw zakelijke rekening. Zo worden uw bij- en afschrijvingen dagelijks automatisch in uw online boekhouding verwerkt.

Tip 6: Regel uw bankzaken goed

Een goed inzicht van uw betalingsverkeer is belangrijk. Gebruik de ABN AMRO Mobiel Bankieren app om betalingen in te plannen en altijd inzicht te hebben in uw banksaldo. Ook kunt u eenvoudig zien welke inkomende of uitkomende facturen zijn voldaan. Heeft u nog geen zakelijke rekening? Regel dit dan snel, zodat uw privé-administratie gescheiden kan blijven van uw zakelijke administratie. Naast het betalingsverkeer denken wij als bank graag verder met u mee. Denk aan het geld reserveren voor de belastingen, aan het goed regelen van uw administratie en een schadeverzekering.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren