Naar de navigatie Naar de inhoud

Trends in de fysiotherapie

We signaleren de meest recente trends in de fysiotherapie en zetten de 5 belangrijkste op een rij.

1. Zorgvraag versus zorgkosten

Door vergrijzing en technologische vooruitgang stijgt de zorgvraag. Mensen leven langer en er is technologisch gezien meer mogelijk, waardoor fysiotherapeuten een grotere rol spelen in de mobilisatie van patiënten. De vraag naar fysiotherapeutische zorg voor chronische aandoeningen neemt de komende jaren ook toe. Daarom onderzoekt de overheid of dit binnen de basisverzekering kan worden opgenomen. Bezuiniging en beheersing van zorgkosten staan voorop; in behandelingen ligt de focus op preventie en zelfzorg.

2. Grotere rol voor fysiotherapeuten

De verschuiving van zorg van de tweede naar de eerste lijn raakt ook de fysiotherapie. Patiënten liggen korter in een ziekenhuis, waardoor zij na hun ziekenhuisopname in een relatief slechtere conditie thuiskomen. De fysiotherapeut is dan de aangewezen professional voor nazorg. Daarnaast zijn er concrete behandelingen die niet in de tweede lijn, maar bij de fysiotherapeut terechtkomen. Denk aan de behandeling van zogenaamde etalagebenen.

3. Ketenzorg

Er is sprake van toenemende samenwerking binnen multidisciplinaire teams in de eerste lijn. Ketenzorg is zorg waarbij verschillende schakels van zorgverlening op elkaar zijn afgestemd. Op die manier ontstaat een samenhangend aanbod, gericht op de behoeften van de patiënt. De huisarts coördineert meestal de ketenzorg, maar we zien een steeds grotere rol voor de fysiotherapeut. Denk bijvoorbeeld aan een obesitasprogramma waarbij een fysiotherapeut knieklachten behandelt, maar ook schakelt met een huisarts, psycholoog en diëtist. Wanneer deze expertises nauw samenwerken kunnen betere adviezen worden geven.

4. Macht zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars kopen scherp in en domineren het inkoopproces. Ze stellen meer kwaliteitseisen. Dit leidt bij fysiotherapeuten tot hogere administratieve lasten, omdat zij alle gekozen handelingen binnen een behandeling nauwkeurig moeten vastleggen. Ook zorgt dit voor verschillen in onderhandelingspositie en contracten met zorgverzekeraars. Zo hanteert de zorgverzekeraar een behandelindex voor doelmatige zorg. Dit is een cijfer waarmee een praktijk kan zien hoeveel hij behandelt ten opzichte van andere praktijken in Nederland. Afwijkingen op de index hebben consequenties voor de tarieven. Heeft een fysiotherapeut meer behandelingen nodig voor eenzelfde klacht, dan kan een zorgverzekeraar het contract met de praktijk beëindigen of de vergoeding hiervoor verlagen.

5. Belang van innovatie

Zorgconsumenten worden steeds kritischer. Het onderscheidend vermogen van een praktijk is van belang. Dit vraagt om ondernemerschap, innovatie en creativiteit. E-health is een goed hulpmiddel om patiënten gerichter te behandelen en therapietrouw te bevorderen. Dat gaat verder dan online een afspraak kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een app, waarbinnen patiënten oefeningen kunnen terugzien en bijhouden. Een iPad-consult is ook een optie.

Vragen over uw bankzaken?
Advies nodig van een specialist medici?

Neem contact met ons op

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.