Naar de navigatie Naar de inhoud

7 tips voor de startende tandarts

De startende tandarts gaat vaak aan de slag als zzp’er. Wat moet u in dat geval allemaal regelen? Deze 7 tips helpen u op weg.

1. Registreer u in het BIG-register

De titel ‘tandarts’ is beschermd bij de wet. Om dit beroep uit te kunnen oefenen is een afgeronde opleiding en een BIG-registratie vereist. In het BIG-register zijn alle Nederlandse zorgverleners opgenomen. Elke 5 jaar is een herregistratie noodzakelijk. Dit is een extra kwaliteitswaarborg, waarbij u met een werkervarings- of scholingseis moet aantonen dat u nog over voldoende kennis en vaardigheden beschikt. Op dit moment staan er ruim 10.000 tandartsen ingeschreven in het BIG-register.

2. Kies zorgvuldig een tandartsenpraktijk

Als afgestudeerde tandarts is het relatief eenvoudig om een praktijk te vinden waarin u als zzp’er kunt werken. Er is immers een tekort aan tandartsen, met name buiten de grote steden. Start echter niet te snel, maar denk eerst goed na over uw wensen. Zaken waar u over na moet denken:

  • Waar wilt u wonen of werken?
  • Wilt u in een grotere of juist kleinere praktijk werken?
  • Sluit de werkwijze in de praktijk aan bij uw visie op de mondzorg?
  • Kunt u op termijn de praktijk overnemen? 

Neem de tijd om u goed te oriënteren en ga in gesprek met meerdere praktijkhouders. Als er over en weer een match is, kunt u verdere details van de samenwerking bespreken.

3. Kies de juiste naam bij de KvK

Als zzp’er schrijft u zich als eenmanszaak in bij de Kamer van Koophandel. Na uw inschrijving ontvangt u een KVK-nummer als bewijs van registratie. Een belangrijk onderdeel is het kiezen van een bedrijfsnaam. Tip: kies een naam die duidelijk maakt wat u doet, en combineer deze met uw achternaam. Een voorbeeld: Mondzorg De Vries.

4. Sluit goede verzekeringen af

Open een aparte zakelijke bankrekening voor uw zakelijke inkomsten en uitgaven. Zo houdt u uw administratie overzichtelijk. Daarnaast zijn goede verzekeringen zeer belangrijk. Een medische fout waarvoor u als tandarts aansprakelijk wordt gesteld, kan ingrijpende gevolgen hebben. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert u zich tegen de financiële gevolgen. De beroepsrechtsbijstandverzekering verzekert de kosten van juridische bijstand, bijvoorbeeld bij medische tuchtzaken. Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering is sterk aan te raden. U ontvangt als zzp’er immers geen inkomen als u vanwege ziekte of een ongeval arbeidsongeschikt raakt.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade dekt bij derden door beroepsfouten. Onder beroepsfouten wordt verstaan: vergissingen, onachtzaamheden, verzuim, nalatigheid, onjuiste adviezen en andere onzorgvuldigheden.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

5. Stel een modelovereenkomst op

De wet DBA regelt de voorwaarden waaronder zzp’ers moeten werken. Dit moet onder andere voorkomen dat zzp’ers in verkapt dienstverband werken. Daarom maakt u afspraken met uw opdrachtgever, deze legt u vast in een Overeenkomst van Opdracht. Bij de beroepsorganisaties KNMT en ANT vindt u modelovereenkomsten voor praktijkmedewerking en praktijkwaarneming. Omdat de handhaving van de wet tot 1 juli 2018 is uitgesteld, volgen er tot die datum nog geen naheffingen en boetes voor opdrachtgevers en -nemers. U hebt enkel een inspanningsverplichting. Dit betekent dat u en uw opdrachtgever - waar nodig – er alles aan doen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

6. Bepaal samen het percentage van de omzet

De meeste tandartsen werken als zzp’er voor een percentage van de omzet. Dit percentage ligt meestal tussen de 30% en 45%. Als een praktijkeigenaar zijn praktijk overdraagt, blijft deze soms tijdelijk als zzp’er in de praktijk werken. In dit geval wordt soms 50% overeengekomen. Uw ervaring, de locatie van de praktijk en schaarste bepalen de hoogte van het percentage. Hoeveel u uiteindelijk verdient, is afhankelijk van uw omzet die weer wordt bepaald door het aantal patiënten dat u op een dag behandelt.

7. Word lid van een beroepsorganisatie

Het is verstandig lid te worden van een beroepsorganisatie. De beroepsorganisaties ANT en KNMT komen op voor de belangen van tandartsen en bieden hun leden diverse voordelen, zoals korting op de zorgverzekering en tips op maat over de praktijkvoering. Verder kunt u bij beide gebruikmaken van de klachtenservice. Als een patiënt een klacht over u wilt indienen, kan deze kosteloos terecht bij de klachtenregeling van een van deze beroepsorganisaties. Sinds 1 januari 2017 stelt de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) dat elke tandarts verplicht is om een eigen klachtenregeling te hebben.

Bent u enthousiast geworden? Lees dan ook de whitepaper met praktische tips voor startende tandartsen.

Vragen over uw bankzaken?
Advies nodig van een specialist medici?

Neem contact met ons op

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.