Naar de navigatie Naar de inhoud

Tandarts koopt huis

Kevin is tandarts en gaat met zijn vriendin Eva samenwonen in een koophuis. Omdat Eva minder verdient dan Kevin financiert hij het huis alleen. Omdat ze de zaken graag goed regelen, sluiten ze een samenlevingscontract af. Mocht Kevin iets overkomen, dan kan Eva in het huis blijven wonen. Toch?

In handen van erfgenamen

Helaas ligt het anders. Als Eva geen mede-eigenaar is en Kevin overlijdt, heeft zij als bewoner recht om maximaal 6 maanden in de woning te blijven wonen. Vervolgens nemen de erfgenamen van Kevin de regie over en dat kan onwenselijk zijn. Eva heeft geen zekerheid over wie die erfgenamen zijn, want Kevin kan die op elk gewenst moment wijzigen.

Verblijvingsbeding opnemen

Om vervelende situaties in de toekomst te voorkomen, is het daarom slimmer om Eva mede-eigenaar te maken. Dit kan door het opnemen van een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract. Omdat Kevin meer eigen vermogen inbrengt, kunnen zij zelfs een verhouding van 99 om 1 procent voorstellen. Het doel is om gemeenschappelijk eigendom te creëren. Ieder betaalt vervolgens ook zijn aandeel - gelijk aan de eigendomsverhouding - in de aflossing van de hypotheek. Door de toevoeging van het verblijvingsbeding in het samenlevingscontract, kan Eva in de woning blijven wonen mocht Kevin komen te overlijden.

Kinderen? Sluit een testament af

Er is nog een puntje van aandacht: mochten er kinderen komen, dan kunnen zij – ondanks het verblijvingsbeding - het erfdeel opeisen. Met een samenlevingscontract zijn Eva en Kevin namelijk niet automatisch erfgenaam van elkaar. Met een testament kunnen ze dit voorkomen. Door hier een vruchtgebruikbepaling in op te nemen, kan Eva zelfs tot haar dood in het huis blijven wonen.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Extra tip voor kopers

Wilt u een huis kopen met uw partner en leaset u een auto? Besef dan dat de private lease als lening wordt geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Daar wordt 65% van het maandbedrag vermenigvuldigd met de looptijd in maanden. Dit heeft dus gevolgen voor uw maximale leencapaciteit voor een hypotheek.

Dit is het bedrag dat u elke maand ontvangt of moet betalen.

Vragen over uw bankzaken?
Advies nodig van een specialist medici?

Neem contact met ons op

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.