Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp’er Anne Vrieze over minder werken

Zzp’er Anne Vrieze is 55 jaar. Over 5 jaar wil ze stoppen met werken. Nu al heeft ze de vrijheid om minder uren te maken, mocht ze dat willen. Ze vertelt hoe zij dit heeft geregeld.

Anne startte haar bedrijf WWZ Consultancy in 2008. "Ik help gemeenten en zorg- en welzijnsinstellingen met hun vraagstukken over zorg en welzijn. Ik adviseer over beleid, ben projectleider en bevorder de deskundigheid op dit vlak. Na 11 jaar in dienst van een gemeente wilde ik mij alleen nog maar met de inhoud bezighouden. Ik had geen zin meer in de vele reorganisaties die toen speelden. Ik vind het belangrijk dat iedereen volwaardig kan meedoen in de samenleving. Ongeacht aard, afkomst, beperking of niveau. Ik nam ontslag toen ik gevraagd werd voor een aantal opdrachten en begon mijn eigen bedrijf. Nu wil ik nooit meer anders."

Minder werken

Anne ontdekte in 2012 dat haar bedrijf – waarvan het verdienmodel is gebaseerd op uurtje-factuurtje – niet meer verder kon groeien. "Door een hernia ondervond ik aan den lijve dat er minder geld binnenkwam. Ik kon immers niet genoeg declarabele uren draaien. Op een gegeven moment werkte ik 40 uur declarabel in de week. Ik werkte mij over de kop en ontdekte dat mijn plafond op € 120.000 per jaar lag."

Passief inkomen

Dat moest anders, vond Anne. "Ik wilde een passief inkomen genereren en besloot ook online te gaan werken. Ik heb eind 2014 een online onderwijsinstituut opgezet, de WWZ Academie. Hiermee leid ik online Wet maatschappelijke ondersteuning- en jeugdconsulenten op. Ook geef ik andere online trainingen en cursussen. Het loopt heel goed. De verdiensten gaan gewoon door, of ik nu werk of niet. Tijdens mijn vakantie afgelopen 2 weken draaide de boel ook gewoon door. Ik kan werken wanneer ik wil, dat geeft mij rust."

Stoppen met werken

"Over 5 jaar ben ik 60. Samen met mijn man heb ik besloten om dan te stoppen met werken en niet te wachten tot de pensioengerechtigde leeftijd. Dan zouden we bijna 70 zijn. Wij hebben een life planner, een financieel planner voor je leven, om advies gevraagd. Hij vroeg ons wat we zouden willen. Hij heeft onze bankrekeningen, pensioenvoorzieningen en bezittingen bekeken. Op basis daarvan berekende hij dat wij rustig kunnen stoppen met werken als wij 60 zijn."

Pensioen

"Ik spaar voor mijn pensioen. Ik zet jaarlijks het maximale bedrag opzij voor mijn fiscale oudedagsreserve. Daarmee bouw ik tevens spaargeld op. Dat is mijn spaarpot voor later, naast nog wat andere spaarpotjes en ons huis. De life planner adviseerde wel om jaarlijks te evalueren hoe wij ervoor staan. Bovendien zal ik wel de zaak moeten verkopen en waarschijnlijk verkopen we ook ons huis. Maar de verwachting is ook dat onze kosten omlaag gaan. Nu woont onze zoon nog thuis, maar straks gaan we in een kleiner huis wonen en zullen we goedkoper kunnen leven."

Bezig blijven

Stopt Anne dan straks helemaal? "Nee, ik zal altijd bezig blijven. Maar doe dan alleen de dingen die ik belangrijk en echt leuk vind. Daarnaast ga ik genieten van mijn vrije tijd, zeilen…"

Tip

"Onderzoek de mogelijkheden om minder te gaan werken. Bedenk iets waar je passief een inkomen uit haalt. Online bijvoorbeeld. Ik haal daar 3 keer zoveel omzet uit als uit mijn uurtje-factuurtje werk. Je moet natuurlijk wel inspelen op een behoefte en iets unieks bedenken."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren