Naar de navigatie Naar de inhoud

Zo maakt u een financiële schatting

Voldoende saldo op uw rekening, om iedere maand alle rekeningen te betalen, geeft u als zzp’er rust. Voorkom slapeloze nachten en maak een heldere financiële prognose.

Aan het einde van de maand moeten alle rekeningen, zowel privé als zakelijk, worden betaald. Denk aan vaste lasten, uw verzekering of kosten voor administratie. U wilt waarschijnlijk ook wat geld overhouden om een keer op vakantie te gaan en andere leuke dingen te kunnen doen. Als zzp’er bestaan uw inkomsten uit omzet in uw bedrijf. Omzet is geen winst. Over omzet moet u meestal btw betalen, met uitzondering van enkele vrijstellingen. Van de omzet betaalt u de inkoop en alle vaste lasten van uw bedrijf. Onderaan de streep blijft winst over waar u inkomstenbelasting over moet betalen. Maar ook wellicht uw arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorziening.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

Financiële prognose maken

3 begrotingen vormen samen uw financiële prognose. U maakt een investeringsbegroting, een exploitatiebegroting en een liquiditeitsbegroting. Aan de hand van de begrotingen kunt u bijvoorbeeld bepalen of uw wellicht uw eerder geschreven businessplan moet bijstellen of dat u kosten kunt besparen.

1. Investeringen
In een investeringsbegroting legt u vast hoeveel u nodig heeft om uw bedrijf op te zetten. Ook voor zzp’ers die toe zijn aan een volgende stap is het belangrijk om eventuele investeringen in kaart te brengen. Bijvoorbeeld de kosten voor de inkoop van materialen om nieuwe producten te ontwikkelen en in de markt te zetten. Maar ook de kosten die u maakt voor een verhuizing of nieuwe inrichting. Zet alle verwachte investeringen onder elkaar. Zet ook op papier hoeveel eigen vermogen u beschikbaar heeft of hoeveel financiering u nodig heeft.

2. Exploitatie
In een exploitatiebegroting zet u op een rij wat de kosten en baten van uw bedrijf zijn. Zet variabele kosten zoals inkoop- en verzendkosten op een rij. Vervolgens berekent u uw vaste lasten zoals marketing- en werkruimtekosten. Wanneer u weet hoe duur het is om uw product in te kopen, weet u wat de minimale verkoopprijs is die u moet vragen. Over de kostprijs van uw product- of dienstverlening berekent u een marge, zodat u ook winst kunt maken. Houd daarbij onder andere rekening met wat de concurrentie doet en hoeveel vraag er naar uw product of dienst is.

3. Liquiditeit
In een liquiditeitsbegroting brengt u geldstromen in kaart. Wat komt er maandelijks aan geld binnen en wat gaat er uit? Denk aan betalingen van klanten, periodieke betalingen zoals belasting en bepaalde jaarlijkse afschrijvingen zoals uw Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Meestal stelt u deze begroting voor een boekjaar op, verdeeld in maanden en kwartalen.

Tips

  • Hypotheekverstrekkers kijken kritisch naar uw inkomen als zzp’er. Een positieve en heldere financiële prognose helpt bij het aanvragen van een hypotheek. Houd hier dus rekening mee wanneer u in een hypotheekaanvraag zit.
  • Houd rekening met mogelijk mindere tijden in de toekomst. Zorg voor een financiële reserve op bijvoorbeeld een spaarrekening.
  • Bespreek uw financiële plan met een boekhouder of accountant. Zij kunnen u voorzien van handige tips en adviezen.
  • Houd rekening met betaaltermijnen van uw opdrachtgevers. Wettelijk is dat 30 dagen voor bedrijven onderling, maar in de praktijk wachten zzp’ers langer op betaling van hun facturen.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.