Naar de navigatie Naar de inhoud

Bereken uw nettowinst met 5 vragen

Iedere ondernemer wil weten of hij winst of verlies maakt. Met een winst- en verliesrekening brengt u de kosten en opbrengsten van uw bedrijf in kaart. 5 vragen en antwoorden over een winst- en verliesrekening.

U gaat voor het eerst een administratie bijhouden. Dan is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen een balans en een winst-en-verliesrekening (ook wel resultatenrekening genoemd). Een balans geeft een overzicht van de bezittingen en het vermogen van een onderneming. De kosten en opbrengsten van een bedrijf staan in een winst-en-verliesrekening. Deze resultatenrekening geeft inzicht in de gang van zaken bij een bedrijf: hoeveel winst of verlies u maakt. En of het goed of slecht gaat in vergelijking met vorig jaar.

1. Wat doet mijn boekhoudprogramma?

Als u gebruik maakt van een boekhoudprogramma zorgt het programma ervoor dat boekingen grotendeels automatisch op de juiste plek op de winst- en verliesrekening terecht komen. Toch kan het wel handig zijn als u ook als zzp’er een beetje weet hoe de winst- en verliesrekening in elkaar zit. Verschillende boekhoudprogramma’s tonen de resultatenrekening zowel in cijfers als in mooie grafieken, vaak in combinatie met ratiocijfers zoals de liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit.

2. Is het maken van een resultatenrekening verplicht?

Voor de aangifte bij de Belastingdienst heeft u een berekening van het bedrijfsresultaat nodig. Het bedrijfsresultaat, uw nettowinst of verlies, berekent u aan de hand van een winst- en verliesrekening. Het maken van een winst- en verliesrekening is verplicht voor ondernemers.

3. Hoe ziet een winst-en-verliesrekening eruit?

Een winst-en-verliesrekening geeft een overzicht van de kosten en opbrengsten van uw onderneming in een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar. De kosten zet u aan de linkerkant van de rekening: de debetkant. De opbrengsten zet u aan de rechterkant van de rekening: de creditkant. Voorbeelden van kosten zijn opleidingskosten, verkoopkosten, telefoonkosten en de inkoopwaarde van producten. Voorbeelden van opbrengsten zijn huuropbrengst en omzet uit verkochte producten en diensten.

4. Hoe bereken ik nettowinst of -verlies?

De linkerkant en rechterkant van een winst- en verliesrekening zijn onder aan de streep altijd in balans. Als de kosten hoger zijn dan de opbrengsten, moet u aan de opbrengstenkant (credit, rechts) een extra post plaatsen die dit verschil weer laat verdwijnen. Dit is de post 'nettoverlies'. Als kosten hoger zijn dan de opbrengsten is er immers sprake van verlies. Zijn de opbrengsten hoger zijn dan de kosten, dan plaatst u aan de kostenkant (links, debet) een extra post: de 'nettowinst'.

5. Hoe zit het met afschrijvingen?

Om uw dienst of product te kunnen maken of leveren, heeft u bedrijfsmiddelen nodig. Denk aan een laptop, auto of machine. Deze middelen gaan een aantal jaar mee en de fiscus ziet deze bedrijfsmiddelen als investering. Daarom mag u niet alle kosten in een jaar aftrekken, maar moet u ze afschrijven. Een voorbeeld: u koopt een laptop van € 1500,-. De laptop gaat ongeveer 4 jaar mee. Dat kost u dus € 375,- per jaar. Deze kosten zet u aan de kostenkant (debet, links) van de winst- en verliesrekening. Zo spreidt u de totale kosten voor de laptop uit over 4 jaar.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.