Naar de navigatie Naar de inhoud

Werken met een strippenkaart

Nicole Frant (45) is jurist. In de praktijk van haar bedrijf Helder Juridisch Advies ziet Nicole veel zakelijke conflicten ontstaan door miscommunicatie. Volgens Nicole zijn goede contractuele afspraken meestal de oplossing. Zelf wil zij ook helder zijn naar haar klanten. Daarom werkt ze met een strippenkaart voor haar dienstverlening.

Nicole Frant startte haar bedrijf in 2012. "Daarvoor was ik werkzaam voor grote bedrijven. Ik werk graag op mijn eigen manier en bovendien houd ik van het contact met bevlogen mensen. Daarom ben ik 5 jaar geleden voor mezelf begonnen. Nu help ik ondernemers door ze te leren helder over hun bedrijf en hun werkwijze te communiceren. De meeste zakelijke conflicten ontstaan door miscommunicatie. De verwachtingen zijn niet goed naar elkaar uitgesproken. De term ‘helder’ is met opzet in mijn bedrijfsnaam opgenomen. Helderheid om zakelijke conflicten te voorkomen."

Voorkom problemen

"Zaken die jij belangrijk vindt voor je bedrijf, leg je schriftelijk vast. Zo voorkom je problemen. Jij staat erachter en je kunt het heel goed uitleggen. Zorg ervoor dat jouw klant weet wat het hem oplevert, wat zijn eigen verplichtingen zijn én wat het kost."

Uurtje-factuurtje

Voor Nicole zelf geldt ook dat helderheid over haar dienstverlening essentieel is: "Het is een veelgehoorde klacht dat je bij juristen nooit weet welke rekening er gepresenteerd gaat worden. Ik heb dat zelf ook meegemaakt. Uit angst voor een factuur zijn ondernemers soms huiverig om met een jurist in zee te gaan. Daarom werk ik bijna niet meer op basis van uurtje-factuurtje. Mijn dienstverlening heb ik omgezet naar producten en ik hanteer vaste prijzen zodat mijn klanten achteraf nooit schrikken van de rekening."

Strippenkaart

"Al enkele jaren werk ik met strippenkaarten van 5 of 10 uur. Daarmee krijgen klanten ook korting op mijn tarief. Ze betalen de strippenkaart vooraf. Dat neemt de onzekerheid weg over het betalen van de rekening én zorgt voor continuïteit in mijn bedrijf. Ik spreek van tevoren goed af met welke tijdseenheden ik werk en leg gemaakte uren vast in een tijdsregistratiesysteem. Zo kan ik altijd aantonen waarvoor de uren zijn gebruikt. In al die jaren is daar trouwens nog nooit om gevraagd!"

Andere contractvormen

Werkt Nicole nog met andere contractvormen? "Ja, ik heb ook stuksprijzen. Bijvoorbeeld voor het opstellen van een contract. Ook heb ik een programma ontwikkeld waarin ik een-op-een ondernemers een dag help met het scherpstellen van hun zakelijke basis. Dat is dan tegen een all-in prijs. Ze kunnen mij achteraf ook nog vragen stellen. Bij conflicthantering kan ik van tevoren niet inschatten hoeveel uur het kost. Dan is een strippenkaart de oplossing. Mocht achteraf blijken dat er minder uren zijn gebruikt, dan is er de mogelijkheid tot restitutie."

Tips

  • "Zorg voor klantvriendelijke en leesbare algemene voorwaarden. Zet de belangrijkste onderwerpen ook op je website en in het aanbod zelf."
  • “Zorg dat je geïnformeerd bent over het wettelijke kader dat voor jouw bedrijf geldt."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.