Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat u moet weten over werkkapitaal – deel 2

Bij veel ondernemers in het mkb is werkkapitaal het ondergeschoven kindje. Onterecht, want werkkapitaal is de levensader van elke onderneming. Accountants kunnen daarin een belangrijke rol vervullen. "Als accountant ben je de financiële huisarts van de ondernemer", zegt Marco Moling, voorzitter van Novak, de beroepsvereniging voor mkb-accountants.

Lees ook deel 1: Wat is werkkapitaal, en waarom mag het niet te hoog zijn?
Lees ook deel 3: Uw werkkapitaal op peil houden
Lees ook deel 4: 4 alternatieven voor meer werkkapitaal

 

Hoewel ze gerelateerd zijn, zijn werkkapitaal en cashflow niet hetzelfde. Daar waar cashflow draait om de geldstromen (inkomsten en uitgaven) in een bepaalde periode, omvat het begrip werkkapitaal meer dan alleen cash. Werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa (voorraad, debiteuren en liquide middelen) op de balans van de onderneming en de vlottende passiva (crediteuren en andere kortlopende schulden). Het is het kapitaal dat bedrijven nodig hebben om aan hun dagelijkse verplichtingen te voldoen. Denk aan het betalen van leveranciers en het uitkeren van salarissen. Wel is cashflow belangrijk voor het werkkapitaal: als debiteuren een lange betaaltermijn hanteren, of niet betalen, dan komt u mogelijk in de problemen met binnenkomende rekeningen.

Tot 2001 hadden Nederlanders nog een middenstandsdiploma nodig om ondernemer te kunnen worden. Tijdens deze opleiding leerden de ondernemers in spe alle kneepjes van het vak: verkoop, management, personeelszaken, wet- en regelgeving en administratie. Tegenwoordig is dat diploma niet meer nodig. Dat is te merken, zegt Marco Moling, naast voorzitter van de beroepsvereniging ook mede-eigenaar van accountantskantoor Accountax. "Veel ondernemers van nu hebben weinig kennis van boekhouden en de administratie en onderschatten de waarde daarvan voor hun bedrijf."

 

Ondernemen is inzicht hebben

Daardoor ontbreekt vaak ook het inzicht in het werkkapitaal. "Dat is het ondergeschoven kindje bij veel ondernemers", aldus Marco. Dat verbaast hem wel eens. "Werkkapitaal, het woord zegt het al, is het kapitaal waarmee je kunt werken. Het stelt je in staat je bedrijfsactiviteiten te optimaliseren. Als je daar niet periodiek inzicht in hebt, kan het snel fout lopen. Ondernemen is een vak. Het is meer dan alleen facturen versturen." Marco vindt het dan ook geen verrassing dat de meerderheid van de nieuwe ondernemers binnen 5 jaar vaak financiële problemen heeft.

Accountant blijft problemen voor

Met een goede accountant aan hun zijde blijven ondernemers problemen voor. In tegenstelling tot boekhouder is accountant een beschermd beroep. Dit geeft ondernemers de garantie dat ze met een deskundige en onafhankelijke financieel expert te maken hebben.

Wat werkkapitaal betreft, verschaft de accountant de ondernemer waardevol inzicht via de zogeheten liquiditeitsplanning. Marco: "We kijken zowel terug als vooruit. Waar sta ik nu? Waarom gaat het nu beter of juist slechter? Wat is de debiteurenpositie? Wat is de omloopsnelheid van de voorraad? Welke investeringen staan er op de planning? Een accountant brengt structuur aan in de kasstromen."

Openstaande facturen zijn niks waard

Wanneer de ondernemer beter weet wat hem in de komende periode te wachten staat, kunnen onderbouwde keuzes worden gemaakt. "Daar gaat het vaak mis", constateert Marco. "Dan denken ondernemers: we hebben veel facturen de deur uit gedaan, dan kunnen we wel investeren. Maar omzet is één, geld echt bezitten is heel wat anders", weet Marco. "Soms moeten ondernemers lang wachten op hun geld, of betalen klanten niet. Of blijkt de voorraad onverkoopbaar. In dat laatste geval ben je geholpen met een voorraadanalyse door een accountant."

Bijsturen van de financiële situatie

Marco vindt dat elke ondernemer op elk moment inzicht moet kunnen hebben in zijn werkkapitaal. "Dan kun je, indien nodig, bijsturen." Ook zouden ze zich elk kwartaal moeten laten bijpraten over de actuele financiële situatie en de vooruitzichten. "De administratie is de thermometer van je bedrijf. Met begeleiding door een goede accountant kun je ondernemen zonder problemen."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.