Naar de navigatie Naar de inhoud

Vrijwilligerswerk doen als zzp’er

Als zzp’er kunt u uw talenten ook inzetten als vrijwilliger. Bijvoorbeeld door onbetaald taken te verrichten voor verenigingen, stichtingen of evenementen. Dit kan gevolgen hebben voor uw werk als ondernemer. In dit artikel leggen we uit waar u rekening mee moet houden.

Als u als zzp’er uw bedrijfsactiviteiten gratis (of tegen een vrijwilligersvergoeding) inzet voor andere partijen, bijvoorbeeld de ondernemersvereniging , dan kunnen deze uren meetellen voor het zogeheten urencriterium.

Wat is het urencriterium ook alweer?

Een zelfstandig ondernemer die elk kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan zijn onderneming besteedt, heeft recht op fiscale voordelen. Als u dit urencriterium haalt, mag u tijdens de aangifte inkomstenbelasting gebruikmaken van de ondernemersaftrek. Hieronder vallen onder meer de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Als u gebruik mag maken van deze aftrekposten, betaalt u minder inkomstenbelasting. 

Volgens de Belastingdienst mag u alle uren opvoeren ‘die u besteedt aan uw onderneming’. Dit hoeven niet alleen maar betaalde uren te zijn. Ook onrendabele en niet-declarabele uren tellen mee, zolang de werkzaamheden maar worden verricht in het belang van uw onderneming.

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u deze aftrekpost toepassen op uw belastingaangifte.

Bedrijfsactiviteiten

Het is dan van belang dat u de relatie tussen uw vrijwilligerswerk en uw bedrijf aannemelijk kunt maken. Als u uw vrijwilligerswerk doet uit het oogpunt van bijvoorbeeld netwerken, dan tellen deze uren mee voor het urencriterium. U krijgt er niet voor betaald, maar het is wel een tijdsinvestering in uw netwerk. Wellicht dat uw werk als vrijwilliger u op termijn zelfs nieuwe klanten oplevert. 

Het wordt anders wanneer u vrijwilligerswerk doet dat niet gerelateerd is aan uw onderneming. U bent bijvoorbeeld freelance fotograaf en bent ook penningmeester bij de lokale voetbalvereniging. In dat geval is de link tussen uw zzp-activiteiten en uw vrijwilligersactiviteiten niet duidelijk. Dan tellen de uren niet mee voor het urencriterium.

Tijdsverdeling

Wel moet u erop letten dat u niet meer tijd besteedt aan het vrijwilligerswerk dan aan uw eigen onderneming. Als u meer tijd besteedt aan uw vrijwilligerswerk dan aan uw bedrijf, dan komt u niet in aanmerking voor de ondernemersaftrek. Deze regel geldt overigens alleen voor zzp’ers die de afgelopen 5 jaar elk jaar ondernemer zijn geweest. Was u in 1 van de afgelopen 5 jaren geen ondernemer, dan geldt deze regel nog niet voor u. 

In álle gevallen geldt dat u de gemaakte uren aannemelijk moet kunnen maken voor de Belastingdienst. Zorg er dus voor dat u uw uren duidelijk administreert en, indien nodig, de relatie tussen uw vrijwilligersactiviteiten en onderneming beschrijft.

Vrijwilligersvergoeding

Niet al het vrijwilligerswerk is onbetaald. U kunt als vrijwilliger, als u 22 jaar of ouder bent, ook een vrijwilligersvergoeding ontvangen. Deze zijn belastingvrij, op voorwaarde dat u onder de volgende maximabedragen blijft: 

  • € 4,50 per uur 
  • € 150 per maand 
  • € 1.500 per jaar
Per 1 januari 2019 wordt de vrijwilligersvergoeding verhoogd naar maximaal € 170 per maand en € 1.700 per jaar. Ook lagere vergoedingen zijn mogelijk. Er is sprake van een vrijwilligersvergoeding als de vergoeding zo laag is dat deze ‘niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk’. De genoemde vrijwilligersvergoedingen zijn belastingvrij. De organisatie waarvoor u werkt hoeft die vergoeding dan ook niet door te geven aan de Belastingdienst. Komt u boven de maximale bedragen uit, dan moeten de vergoedingen wel worden opgegeven aan de fiscus (zowel door uzelf als door de organisatie waarvoor u werkt). Dan betaalt u er wel belasting over.

Fiscaal voordeel

Werkt u als vrijwilliger voor een (culturele) ANBI-instelling? Dan mag u, als u om wat voor reden dan ook afziet van een vrijwilligersvergoeding, het (niet-ontvangen) bedrag als gift aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Hierdoor hoeft u minder belasting te betalen. 

Franck Fielemon uit Voorschoten heeft een eenmanszaak en zet zich daarnaast in als vrijwilliger voor de lokale ondernemersvereniging. ‘Dat vrijwilligerswerk is kosteloos, maar niet belangeloos’, legt hij uit. Lees hier hoe Franck zijn onderneming combineert met vrijwilligerswerk.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren