Naar de navigatie Naar de inhoud

Veilig werken als zzp'er

Hans van Kempen (59) is veiligheidskundige. Als zzp'er komt hij voor zijn bedrijf BHV-Kompleet veel ondernemers tegen. "Mensen nemen vaak te veel risico."

Van bouwvakker tot fabrieksmedewerker en van tandarts tot kapper; iedereen is uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. Ook de zzp’er die aan het werk is voor een opdrachtgever. Dat beaamt ook Hans van Kempen. Na een jarenlange carrière als veiligheidskundige in de vleeswarenindustrie startte hij in 2014 zijn eigen bedrijf. Sindsdien komt hij in veel bedrijven om risico’s te beoordelen en advies te geven op het gebied van veiligheid.

Arbowet

“Iedere werkgever is volgens de Arbowet verplicht om de risico's op de werkplek zoveel mogelijk weg te nemen. Werkgevers moeten in kaart brengen aan welke risico’s werknemers en zzp'ers worden blootgesteld en daar maatregelen op nemen. Denk aan de verplichting tot het dragen van veiligheidsschoenen of gehoorbescherming."

Neerleggen van werk

“Bij iedere taak die iemand uitvoert, moet hij of zij zich altijd bewust zijn van de risico’s. Zodra het risico te groot is, moet een zzp’er zélf het werk neerleggen. Daar ligt nu precies het probleem. Wanneer een zzp'er het werk neerlegt, zijn er waarschijnlijk anderen die de risico’s anders inschatten en de klus klaren. Bij wijze van spreken staan er dan 10 anderen buiten te wachten om het werk over te nemen. In de bouw gebeuren daardoor veel ongelukken. Ik heb de krant erop nageslagen. In een willekeurige week viel er iemand in een liftschacht, gebeurde er iets met een betonplaat en ging het mis bij het plaatsen van zonnepanelen. Allemaal ongevallen met ernstig letsel tot gevolg."

VCA-certificaat

“Als zzp'er moet je je houden aan de regels van het bedrijf waar je aan het werk gaat. Sommige opdrachtgevers vereisen een VCA-certificaat. Dat komt veel voor bij bijvoorbeeld metselaars op een bouwplaats of onderhoudsmonteurs. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is bedoeld om zzp’ers veiliger te laten werken en het aantal ongevallen te verminderen. Zzp'ers met het VCA-diploma op zak weten wat er op veiligheidsgebied van hen wordt verwacht.”

Risico’s nemen

“Iedereen kent de veiligheidsmaatregelen, maar mensen nemen vaak te veel risico. Door even vlug een klus te doen, gebeuren de grootste ongelukken.” Is het dan niet zo dat er door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW, voorheen de arbeidsinspectie) wordt gecontroleerd? “SZW controleert inderdaad, maar onverwachte controles komen maar zelden voor. Ze worden eigenlijk altijd aangekondigd. Wanneer er een ongeval plaatsvindt, komt het soms tot een boete of sanctie. Maar daarnaast is het niet kunnen werken en het lijden van imagoverlies een groot risico voor een zzp'er. Het is leuk hoor om die paar uurtjes extra te werken, maar als je daardoor in het ziekenhuis terechtkomt, heb je er helemaal niets aan.”

Bewust van risico’s

“Wees je bewust van de risico’s die je werk met zich meebrengt. Ook ik loop veel risico als veiligheidskundige. Ik kom in allerlei bedrijven. In voor mij nieuwe omgevingen loop ik extra risico. Elk bedrijf kent zijn eigen specifieke risico’s. Wordt alles wel goed bevestigd bij het hijsen? Is er voldoende valbeveiliging aangebracht bij werken op hoogte? Ik moet mij van dit soort risico’s constant bewust zijn. Ook ik heb mijn eigen veiligheid voor een groot deel zelf in de hand.”

Tip

“Iedere zzp’er die mogelijk risico loopt, zou een VCA-training moeten volgen. Je krijgt veel tips die je helpen bij de bewustwording van de risico’s de je loopt. Dat hoeft echt niet veel tijd en geld te kosten. Vergelijk de kosten eens met een dag verzuim, omdat je even niet veilig genoeg werkte.”

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.