Naar de navigatie Naar de inhoud

Van hobby naar handel

U heeft een uit de hand gelopen hobby: uw zelfgemaakte sieraden vinden bijvoorbeeld gretig aftrek bij vrienden en kennissen. U denkt erover om van deze hobby uw werk te maken. Welke zaken veranderen dan?

Voordat u besluit uw baan op te zeggen, is het verstandig om goed na te denken wat er allemaal bij een eigen bedrijf komt kijken. Een hobby is een liefhebberij, iets dat u doet om te ontspannen na een dag hard werken. Op het moment dat u hiermee uw geld wilt verdienen, verandert dat. U zult moeten professionaliseren.

Dat betekent dat u altijd dezelfde kwaliteit moet leveren, deadlines moet halen en klachten netjes af moet handelen. U moet een reële prijs voor uw product gaan vragen, een financiële prognose maken en een nette administratie gaan bijhouden. En uw klanten zijn ineens niet meer uw vrienden, maar mensen die iets van u verwachten.

Ervan kunnen leven

De eerste vraag is of uw hobby voldoende geld in het laatje brengt om rond te kunnen komen. Daarbij kijkt u eerst naar uw privésituatie. Bent u alleenstaand en woont u in een huurwoning, dan heeft u misschien minder inkomen nodig dan iemand die met een partner in een koophuis woont. Een partner kan ook een vaste baan hebben, en daardoor voor financiële zekerheid zorgen. Als startende ondernemer bent u minder zeker van een stabiel inkomen.

Zet alle kosten voor vaste lasten op een rij, zoals hypotheek of huur en energie. Vergeet niet om ook de kosten voor uw pensioen of verzekeringen in dit overzicht mee te nemen. Nu weet u wat u moet verdienen om uw baan op te kunnen zeggen. Dit is de winst die u aan uw omzet moet overhouden.

Omzetberekening

Nu u weet hoeveel u nodig heeft om van te kunnen leven, kunt u uw minimale jaaromzet gaan berekenen. Omzet is niet hetzelfde als winst. Van uw omzet betaalt u de inkoop en vaste lasten van uw bedrijf. Over de omzet betaalt u meestal belasting. Het bedrag dat daarna overblijft is bruto winst. Dat is uw inkomen om privé van te kunnen leven. Over dit bedrag betaalt u inkomstenbelasting.

In het artikel Zo maakt u een financiële schatting vindt u een praktisch stappenplan voor het maken van een financiële prognose voor uw bedrijf.

Tarieven

Tot op heden heeft u uw product misschien voor een vriendenprijsje verkocht, of uw dienst geleverd tegen een flesje wijn. Zodra u ervan moet leven is dat niet meer voldoende. U zal een reële prijs moeten vragen: de tijd en het geld dat u erin stopt, wilt u bij de verkoop terugverdienen. En meer dan dat: u wilt er ook iets op verdienen om van te kunnen leven. Dat kan betekenen dat u uw tarief of verkoopbedrag moet wijzigen.

De Belastingdienst

Veel ondernemers die van een hobby hun werk willen maken, beginnen naast hun baan een eigen bedrijf. Zolang u nog in loondienst werkt, vallen de inkomsten van uw hobby bij de belastingaangifte onder ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Wanneer u officieel als ondernemer aan de slag gaat, heeft dit gevolgen voor uw inkomstenbelasting.

Wanneer de Belastingdienst u ziet als ondernemer, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de belastingvoordelen voor ondernemers, zoals de startersaftrek. U bent voor de Belastingdienst ondernemer, wanneer u voldoet aan het urencriterium. Dit betekent dat u minimaal 1225 uren aan uw bedrijf moet besteden. 

Doe de OndernemersCheck van de Belastingdienst en check of u voor de inkomstenbelasting een ondernemer bent.

Ondernemingsplan schrijven

Een belangrijke stap richting ondernemerschap is het schrijven van een ondernemingsplan. Dit is niet verplicht, maar het helpt wel degelijk om inzicht te krijgen in de kansen die uw onderneming heeft. U definieert in uw ondernemingsplan duidelijk uw doel en hoe u dat wilt bereiken. Ook krijgt u een beter beeld van mogelijke risico’s, kansen en bedreigingen.

Zakelijke rekening

Met een zakelijke rekening kunt u veel beter zakelijke en privé geldstromen uit elkaar houden. Bovendien kunt u financiële producten zoals kredieten alleen op een zakelijke rekening aanvragen. Ook pinbetalingen, betaalmodules zoals iDEAL en incasso’s zijn gemakkelijk aan uw zakelijke rekening te koppelen. Ook een online boekhouding is vaak eenvoudig aan een zakelijke rekening te koppelen.

Tip: Ondernemerskwaliteiten

Uw hobby is uw passie, maar ondernemen met uw hobby vergt een serieuze aanpak en veel aandacht. Twijfelt u over uw ondernemerskwaliteiten? Op de website van de KvK kunt u testen of u ondernemersbloed hebt.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.