Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw werkkapitaal op peil houden

Een gezond werkkapitaal is essentieel voor de groei van uw onderneming. Bij een acute financieringsbehoefte kunt u denken aan een krediet. Natuurlijk kan ABN AMRO u hierbij helpen, maar volgens specialist Maurits Born draagt de bank ook op andere manieren bij aan het op peil brengen of houden van uw financiële huishouding.

Lees ook deel 1: Wat is werkkapitaal, en waarom mag het niet te hoog zijn?
Lees ook deel 2: Hoe kan een accountant helpen met uw werkkapitaal?
Lees ook deel 4: 4 alternatieven voor meer werkkapitaal

Een tekort aan werkkapitaal bij bedrijven leidt tot een acute financieringsbehoefte. Is er te weinig geld om producten in te kopen, te investeren of personeel mee te betalen, dan komt de continuïteit van bedrijven in gevaar. “Werkkapitaal is belangrijk omdat het echt kapitaal is, dat vrij beschikbaar is voor het ontplooien van bedrijfsactiviteiten,” vertelt ABN AMRO-specialist Maurits Born.

Verschillende soorten bedrijven kunnen behoefte hebben aan een hoger werkkapitaal, bijvoorbeeld snelgroeiende bedrijven, seizoensgebonden ondernemingen of bedrijven in de retail met een voorraad die niet of moeizaam verkoopt. “Bedrijven die hard groeien, hebben vaak weinig cash om te investeren”, aldus Maurits. Dit komt vooral omdat snelgroeiende bedrijven voor veel projecten geld moeten voorschieten, terwijl zij hun geld voor het project vaak pas maanden na afloop ontvangen. “Zeker nu de economie in de lift zit, merk je dat meer bedrijven een tekort hebben aan liquide middelen, met name in de bouw. De betalingstermijn van debiteuren loopt op, terwijl er wel meteen geld nodig is voor personeel, materiaal en inkoop.”

Grote uitgaven

Veel ondernemers laten zich leiden door de stand van hun betaalrekening. En dan opeens komt de nul in zicht. “Dat gebeurt vooral bij grote uitgaven. Bij de btw-afdracht, belastingaanslagen en het uitbetalen van de salarissen. Krijg je daarin problemen? Trek dan meteen aan de bel. Win advies in bij je accountant of boekhouder.”

ABN AMRO kan deze bedrijven bijvoorbeeld helpen met een rekening-courant krediet. In normaal Nederlands: (meer) ruimte om rood te kunnen staan. “Zo krijgen ze extra ruimte om verder te kunnen groeien.” Met een zakelijk rekening-courant krediet kunt u flexibel geld opnemen en terugbetalen tot een vooraf afgesproken maximumbedrag, de zogeheten kredietlimiet. Hiervoor sluit u met de bank een kredietovereenkomst af. Over het bedrag dat u opneemt betaalt u een variabele rente. Ook zijn er provisiekosten en overige kosten aan deze financieringsmethode verbonden.

Kredietlimiet is hetzelfde als limiet. Dit is het maximale bedrag dat u mag rood staan of het bedrag dat u mag opnemen bij een doorlopend krediet.

Verder kijken

Geld lenen om werkkapitaal te financieren, is niet aan te raden – uitzonderingen daargelaten. Maurits: “De vuistregel is: lange activa lang financieren, korte activa kort financieren. Bij een tekort aan werkkapitaal hebben we het over om geldproblemen op de korte termijn, dan is een langetermijnlening niet de ideale oplossing.”

Toch is krediet niet de enige mogelijkheid. U kunt met een adviseur van ABN AMRO om de tafel gaan zitten. Samen met u zal hij of zij allereerst kijken naar de oorzaak van uw tekort aan werkkapitaal. Lopen uw debiteuren op? Is uw voorraad te hoog? Hoe ziet uw exploitatie eruit? Maurits: “Soms is het antwoord om de voorraden te verminderen en op die manier geld vrij te spelen. Of zit het werkkapitaal vast in een parkeerterrein vol met ongebruikte bedrijfsauto’s. Onze specialisten denken graag mee over de verschillende manieren om het werkkapitaal te verbeteren.”

Betaaltermijn

Uw facturen op tijd betalen is belangrijk voor de relaties die u heeft met uw leveranciers en dus de continuïteit van uw bedrijf. Bij een tijdelijk tekort in uw werkkapitaal kan een betalingstermijn wel uitkomst bieden. Maurits geeft als tip: “Nederlandse bedrijven betalen hun facturen over het algemeen altijd erg snel. Maar soms kan je daar net de tijdelijke ruimte vinden in je werkkapitaal die je nodig hebt om een incidenteel tekort op te lossen. Een week later betalen kan best een keer, als je gewoon binnen de wettelijke termijn blijft natuurlijk.”

Hoewel een te laag werkkapitaal problematisch is, kan een te hoog werkkapitaal dat evengoed zijn. Als de voorraad te hoog of onverkoopbaar is, of als de debiteuren oplopen, kan je werkkapitaal nog zo hoog zijn, maar cash is er niet. In ondernemerskringen wordt weleens gezegd: facturen zijn een mening, cash is een feit. Maurits bevestigt dat. “De kern blijft: hoe snel is geld liquide te maken, hoe snel staat het op je bankrekening? Daar draait het uiteindelijk om.”

De voordelen van rekening-courant krediet

  • Flexibel opnemen en terugbetalen binnen een duidelijke kredietlimiet.
  • Terugbetaald geld kunt u opnieuw opnemen, binnen uw limiet.
  • Opzeggen of krediet verlagen kan op elk moment.
  • Gebruikt u het krediet niet? Dan betaalt u geen rente.

Kredietlimiet is hetzelfde als limiet. Dit is het maximale bedrag dat u mag rood staan of het bedrag dat u mag opnemen bij een doorlopend krediet.
Is hetzelfde als kredietlimiet. Het bedrag dat u maximaal kunt rood staan of opnemen van uw rekening.

De nadelen van rekening-courant krediet

  • Elk kwartaal betaalt u bereidstellingsprovisie. De provisie is 0,375% van het niet gebruikte deel van uw krediet.
  • Het is misschien verleidelijk om rood te staan, ook wanneer het niet strikt noodzakelijk is.
  • U heeft geen zekerheid over uw rentelasten, omdat u een variabele rente betaalt en de opslag en toeslag gedurende de looptijd kunnen wijzigen.

Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht bij een rekening-courantkrediet voor het aanhouden van uw krediet. Deze betaalt u per kwartaal over het niet gebruikte deel van uw kredietlimiet. Over het gebruikte deel betaalt u rente.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.