Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw onderneming als erkend leerbedrijf

De praktijk is uiteindelijk de beste leerschool. Daarom neemt een stage een belangrijke plek in tijdens de schooljaren van (mbo-)leerlingen. De kwaliteit van een stage is heel belangrijk. U kunt daar als bedrijf een bijdrage aan leveren door erkend leerbedrijf te worden. Hiermee toont u aan dat leerlingen bij u gedegen praktijkkennis op kunnen doen en dat zij hierbij de juiste begeleiding krijgen.

 

Nederland telt inmiddels bijna 250.000 leerbedrijven. Erkende leerbedrijven vindt u in elke branche, van de bakkerij tot het garagebedrijf en van de IT-sector tot de zorg. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijven (SBB) bepaalt sinds 2015 wie zich erkend mag noemen.

Smallsteps kinderdagverblijven is een van die erkende leerbedrijven. HR-manager Nathalie van Koperen ziet voordelen hiervan voor zowel de leerlingen als voor het bedrijf zelf. “Wij willen werknemers in dienst die de juiste kennis en ervaring hebben. Dan moeten we er ook voor zorgen dat ze de kans krijgen om deze op te doen.”

Toekomstige medewerkers

Erkende leerbedrijven bieden studenten een kwalitatieve praktijkopleiding, zodat het bedrijfsleven uiteindelijk de vakmensen krijgt die het nodig heeft. Erkend leerbedrijf zijn is een investering in de toekomst. In sommige branches levert het bedrijven daarnaast direct iets op. Als een deel van het personeel al kan worden ingezet tijdens de opleiding, scheelt dit in de kosten.

In de meeste branches speelt de ondernemer al gauw quitte. De uren die de werkbegeleiders maken, brengen namelijk kosten met zich mee. Maar een goede stagiair levert ook iets op en hoeft later veel minder ingewerkt te worden. Nathalie legt uit: “Er vindt een soort wisselwerking plaats. De stagiairs hebben dit praktijkgedeelte van hun opleiding nodig en wij hebben altijd behoefte aan nieuwe aanwas met de juiste kennis in huis. Het gebeurt niet zelden dat studenten later vast bij ons komen werken. En soms kunnen we ze tijdens hun stageperiode al inzetten op piekdagen en bij ziekte van collega’s.”

Voor welke leerlingen is een leertraject bedoeld?

Het leertraject bij een erkend leerbedrijf is bedoeld voor jongeren: mbo-leerlingen, leerlingen met een beperking uit het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs en vmbo-leerlingen in een leerwerktraject. Het SBB bepaalt in samenspraak met de werkgever voor welke opleiding een erkenning wordt afgegeven. Ook bij Smallsteps. Nathalie: “Wij krijgen hier voornamelijk leerlingen van de opleidingen Pedagogisch Medewerker niveau 3, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 en de opleiding Sport & Bewegen.”

Hoe wordt u een erkend leerbedrijf?

Om een erkend leerbedrijf te worden, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Samengevat staat in de richtlijnen van het SBB dat:

  • een leerbedrijf een werkplek moet bieden die aansluit bij de opleiding van de leerling;
  • het bedrijf de faciliteiten moet bieden voor een goede praktijkopleiding;
  • er goede begeleiding moet zijn;
  • en er moet worden samengewerkt met de school.
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u zich op de website van SBB inschrijven. Na het invullen van uw bedrijfsgegevens en de opleiding(en) waarvoor de aanvraag geldt, dient u de aanvraag in. Binnen 10 werkdagen krijgt u reactie vanuit SBB. Schrijft u zich als nieuw bedrijf in bij SBB, dan komt er iemand van SBB bij u langs ter controle. “Het is niet heel ingewikkeld om een erkend leerbedrijf te worden”, spreekt Nathalie uit ervaring. “Maar je moet er wel echt de ruimte, tijd en middelen voor hebben.”

In het betalingsverkeer zijn werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag.

Werkbegeleiding

Om een leerling te mogen begeleiden, moeten de werkbegeleiders een opleiding hebben afgerond van minimaal hetzelfde niveau als dat van de leerling. “Eerst werkten we met aparte praktijkopleiders naast de werkbegeleiders, maar deze laag is er tussenuit gehaald”, vertelt Nathalie. “Degene die dagelijks met de stagiair werkt, is ook degene die de gesprekken voert en de leerlingen samen met school beoordeelt. Onze werkbegeleiders worden jaarlijks intern getraind op gebied van stagebegeleiding.”

SBB geeft zelf ook workshops voor beginnende praktijkopleiders. Een workshop duurt een ochtend of middag en deelname hieraan is gratis. Bedrijven die aan een workshop willen deelnemen, kunnen dit regelen via de adviseur die zij via SBB krijgen aangesteld.

Voortgang bespreken

Onderdeel van de begeleiding is het regelmatig bespreken van de voortgang. Dit is zowel voor de leerling als voor het bedrijf van belang. Net als bij andere medewerkers heeft een bedrijf er niets aan als een leerling niet op zijn plek zit en onvoldoende functioneert. Nathalie: “Over het algemeen zijn onze ervaringen heel erg positief, maar het komt natuurlijk ook wel eens voor dat een stage niet zo goed verloopt. We maken soms mee dat een student echt niet op zijn of haar plek blijkt. We hebben vaste momenten tijdens de stages waarbij de begeleider samen met de student om tafel gaat om de voortgang te bespreken. Heel soms komt het voor dat het advies luidt om een andere opleiding te gaan doen, omdat dit werk echt niet bij iemand blijkt te passen.”

Tip

Houd er rekening mee dat het werk van de werkbegeleiders naast de dagelijkse begeleiding op de werkvloer ook nog een investering van minimaal 1 keer per maand vraagt om de voortgang te bespreken (voor het beoordelen van opdrachten en invullen van formulieren).

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren