Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw bedrijf maakt winst. Wat nu?

Nadat op de winst inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting) en sociale premies zijn ingehouden, kunnen ondernemers met het overgebleven geld doen wat ze willen. Er zijn keuzes genoeg: uitgeven, sparen, investeren, beleggen. We spraken met Martijn Broer, mede-eigenaar van Reclamebureau MMX uit Bergambacht. Wat doet hij met de winst van zijn bedrijf?

In 2010 begonnen Martijn Broer en zijn zakenpartner Edwin Verdoold aan hun onderneming, "met niets dan ambitie", aldus Martijn. Reclamebureau MMX, waarin de afkorting verwijst naar het jaar van de oprichting, ontwerpt merkidentiteiten, huisstijlen en websites voor het bedrijfsleven. Het eerste jaar hield de winst niet over dankzij opstartkosten, de huur van een kantoor en het langzaam opbouwen van een klantenkring. Maar daarna was het Martijn al snel duidelijk wat ze in elk geval met de winst moesten doen: een buffer aanleggen. "Wij hebben een pot gemaakt waarin we geld sparen voor periodes waarin het eventueel minder gaat", vertelt de ondernemer.

CRM-systeem

Toen dat gerealiseerd was en het bedrijf op stoom kwam, kwam er ruimte om geld uit te geven en te investeren. Dat ging onder meer naar een boekhouder en een administratie- en CRM-systeem, zaken die Martijn elke ondernemer kan aanbevelen.

"Advies van iemand die goed de weg weet in de fiscale wereld, is noodzakelijk om de juiste beslissingen te kunnen nemen", vertelt hij. "Een goede boekhouder verdient zichzelf terug." Omdat Martijn en Edwin over een goed administratiesysteem beschikken, zijn ze ook minder geld kwijt aan de boekhouder. "Die kan onze administratie met één druk op de knop importeren. Dat scheelt haar ook werk."

Auto’s op de zaak

Ook heeft het duo winst opgespaard om twee auto’s op de zaak te kunnen aanschaffen. Dat gebeurde vorig jaar. "Dat kost zakelijk wel geld, maar je gaat er ook privé op vooruit", licht Martijn toe. Daarnaast investeren zij ook in apparatuur en de nieuwste software. "Als reclamebureau moet je up to date blijven." Naast het ‘gebruikelijk loon’ dat Martijn en Edwin zichzelf uitkeren, wordt het restant van de winst vooral opgespaard, in de hoop hun huurpand ooit te kunnen verruilen voor een kooppand.

Toen er eind vorig jaar een leuk bedrag overbleef, kozen de ondernemers uit Bergambacht niet voor een dividenduitkering, maar voor een zogeheten tantième – een belastingtechnisch voordelige bonus. "Een idee van de boekhouder", haast Martijn zich te zeggen. Lachend: "Want zulke dingen verzin je zelf niet. Ik niet tenminste."

Wat kunt u nog meer doen met uw winst?

1. Personeel aannemen

Houdt u geld over en wilt u doorgroeien, dan kunt u ervoor kiezen personeel in dienst te nemen. Dat hoeft geen dure voltijdkracht te zijn. U kunt klein beginnen, bijvoorbeeld met een stagiair of iemand met een deeltijdcontract. Bevalt dit, dan kunt u het contract verlengen en/of uitbreiden.

2. Oudedagreserve opbouwen

Van de fiscus mag u 9,8% van uw winst onbelast toevoegen aan uw oudedagsreserve, met in 2017 een maximum van €8.946,-. U hoeft het geld niet werkelijk opzij te zetten; het is een reservering van een deel van de winst. Hiermee stelt u de belastingheffing over dit bedrag uit, wat u op korte termijn een belastingvoordeel oplevert. Deze regeling geldt niet voor bv’s.

3. Investeren in een AOV

U kunt uw winst gebruiken voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Of, als u deze al heeft, voor het uitbreiden of upgraden van deze verzekering. Uw premie gaat dan omhoog, maar u bent wel beter verzekerd voor het geval u door een ongeluk of ziekte niet meer kunt werken.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

4. Beleggen

U kunt uw geld laten beleggen. Een relatief veilige vorm is mogelijk via beleggingsfondsen. Daarin wordt uw geld belegd, samen met dat van vele andere deelnemers. Het geld wordt gespreid belegd en beheerd door een ervaren fondsmanager.

5. Een opleiding volgen

Als ondernemer is het soms moeilijk om uit de waan van de dag te stappen. Wie het gevoel heeft soms te veel op de automatische piloot te draaien, kan ervoor kiezen een cursus of opleiding te volgen in het eigen vakgebied. Zo frist u uw kennis of creativiteit weer op.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.