Naar de navigatie Naar de inhoud

Ondernemen met meer zekerheid

Het overkomt veel professionals: na jaren vaste dienst worden ze bij een reorganisatie ontslagen. Mogelijk volgt de WW. Maar wist u dat u vanuit de WW kunt starten met een eigen bedrijf? Deze tips helpen u bij uw eerste stappen als ondernemer.

1. Heeft u een WW-uitkering? Check bij het UWV

Als u een WW-uitkering heeft, kunt u contact opnemen met uw arbeidsdeskundige, of ‘adviseur werk’, van uitkeringsinstantie UWV om uw plannen te bespreken. Ga dus niet meteen naar het dichtstbijzijnde Kamer van Koophandel om uw bedrijf in te schrijven. Doet u dit wel, dan loopt u het risico dat uw uitkering wordt stopgezet of dat u wordt gekort.

2. Mag u gebruikmaken van de onderzoeksperiode?

Uw adviseur werk moet u toestemming geven om gebruik te maken van de onderzoeksperiode. Gedurende maximaal 6 weken mag u met behoud van uitkering en zonder sollicitatieplicht onderzoeken of het ondernemerschap iets voor u is. Zo kunt u nagaan of uw plannen haalbaar zijn en hoe het zit met verzekeringen en financiering. Ook heeft u de tijd om een ondernemingsplan te schrijven. Als u hierna besluit uw plannen niet door te zetten, dan verandert er niets. U behoudt volledig recht op uw WW-uitkering.

3. Begint u met of zonder startperiode?

Als u besluit na de onderzoeksperiode van start te gaan als zzp'er, kunt u kiezen uit 2 mogelijkheden:
  • A. Met startperiode

Met behoud van WW mag u uw bedrijf opstarten. Een halfjaar lang (26 weken) ontvangt u 29% minder WW-uitkering. Heeft u minder dan 26 weken recht op WW? Dan duurt de startperiode tot het einde van uw uitkering. U mag al opdrachten binnenhalen en aan de slag gaan. Ook hoeft u tijdens de startperiode niet te solliciteren. Maandelijks geeft u op Mijn UWV uw inkomstenopgave door. Dat is iets puur administratiefs, zodat uw uitkering wordt uitgekeerd. Tijdens de startperiode heeft u regelmatig contact met de adviseur werk van het UWV.

  • B. Zonder startperiode, met behoud van WW met urenkorting

U kunt ook kiezen voor urenkorting. U behoudt uw WW-uitkering en het UWV haalt het aantal uren dat u als zzp'er werkt blijvend van uw uitkering af. Overigens zijn dit alle uren, ook de zogenaamde indirecte uren zoals administratie en acquisitie. Hoe werkt dat? Het UWV berekent op basis van het dagloon in loondienst een bedrag per uur. U geeft door hoeveel uur u werkt als zzp'er. Het UWV vermenigvuldigt het aantal uren met het dagloon. Dit heet uw fictieve inkomen. Dit fictieve inkomen wordt blijvend van uw uitkering afgetrokken. Als u tijdelijk minder uren in uw bedrijf werkt, gaat de WW-uitkering dus niet omhoog. Let op: voor de uren waarvoor u nog WW ontvangt, moet u blijven solliciteren. Zijn uw inkomsten uit uw eigen bedrijf hoger dan 87,5% van uw WW-maandloon? Dan wordt uw uitkering stopgezet. Om gebruik te mogen maken van deze 2 mogelijkheden moet u voldoen aan enkele voorwaarden. Bovendien moet u zich aan de regels houden. Doet u dit niet dan staat u een boete, stopzetten of terugbetalen te wachten. Komt u er niet uit? Neem bij twijfel altijd contact op met het UWV.

4. De definitieve keuze: ik word zzp'er

U kiest voor het ondernemerschap. Heeft u nog steeds recht op WW? Zzp'ers die gebruikmaakten van de startperiode moeten nu alle uren, die ze besteden aan hun bedrijf, doorgeven aan het UWV. Die worden afgetrokken van de WW-uitkering. Voor starters zonder startperiode verandert er niets.

5 . De definitieve keuze: terug naar loondienst

Het ondernemerschap is toch niets voor u. Of u nog recht heeft op een WW-uitkering hangt af van uw situatie. U kunt een beroep doen op uw oude WW-recht mits u voldoet aan de voorwaarden. Uw adviseur werk van het UWV kan u hier ook in begeleiden.

Meer weten over starten vanuit een WW-uitkering? Starten.nl schreef een whitepaper over de 4 fases van dit proces.

Maak een goede start met een zakelijke rekening en profiteer van de korting voor starters.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.