Naar de navigatie Naar de inhoud

Time management: 6 stappen

Gedreven door uw passie maakt u als zzp'er vaak lange dagen. Maar hoeveel passie voelt u nog als u steeds tot in de kleine uurtjes de boekhouding bij zit te werken? Dat vraagt om beter time management. Lees hoe u in 6 stappen meer inzicht in uw onbetaalde uren krijgt.

Veel ondernemers schipperen met declarabele en niet-declarabele uren. Laatstgenoemde zijn uren die u wél moet maken – de boekhouding, het updaten van de website en netwerken met potentiële opdrachtgevers – maar die niet direct geld opleveren. Belangrijk is dat u een goed beeld heeft van het percentage niet-declarabele uren ten opzichte van de uren die wel geld opleveren. Volgens schattingen van ZZP Servicedesk kunt u het beste een gemiddelde van ongeveer 30% aan onbetaalde uren aanhouden, maar dit percentage hangt af van de aard van uw bedrijf. En van de fase waarin uw bedrijf zich bevindt. In de opstartfase steekt u nou eenmaal veel tijd in acquisitie en dat levert niet meteen iets op.

Uurtarief berekenen

Vergeet ook niet de niet-declarabele uren in uw uurtarief te verwerken. U kunt uw uurtarief niet alleen baseren op de 40 uur die u per week voor uw klanten werkt. Dat zou betekenen dat u de niet-declarabele uren zelf betaalt. Als u de tijd die in de voorbereiding en administratie gaat zitten erbij optelt, komt u misschien wel op 60 uur uit. Zzp-platform De Ondernemer berekent het uurtarief als volgt: neem 20 keer het maandsalaris van iemand in vaste dienst. Laten we dit voor het gemak het 'jaarloon' noemen. Probeer in te schatten hoeveel declarabele en onbetaalde uren u gaat maken; vergeet daarbij ook uw vakantie niet. Deel het 'jaarloon' door de uren en u hebt uw uurtarief. Tot zover de theorie, in werkelijkheid zijn uren natuurlijk niet eenvoudig in te schatten. Laat bovendien ook de moeilijkheidsgraad van uw klus, de duur van de klus en het tarief van de concurrent meewegen in uw uurtarief. Het is verstandig om uw niet-declarabele uren zoveel mogelijk terug te dringen. Hoe u dat doet, leest u hieronder.

Stappenplan time management

1. Weet hoeveel tijd u kwijt bent aan declarabele en niet-declarabele uren en bedenk of die balans goed is.
 
Het is belangrijk om inzichtelijk te krijgen hoeveel tijd u kwijt bent aan niet-declarabele en declarabele uren. Maar uren zeggen niet alles. Als u elke avond met plezier uw administratie bijwerkt en naar eigen maatstaven voldoende omzet, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Zit u weekend na weekend te stressen of heeft u geen tijd voor uw privéleven, dan is het tijd voor verandering.

2. Bepaal waarom de niet-declarabele uren zoveel tijd kosten.

Is het een kwestie van (slechte) planning, een gebrek (of juist een teveel aan) interesse of ligt het aan uw dienst/product? Is bijvoorbeeld de manier waarop u offertes maakt heel ingewikkeld en tijdrovend?

3. Bereken hoeveel meerwerk er in opdrachten is gaan zitten. 

Duik nog eens in de prijsafspraken met opdrachtgevers en kijk of u meer uren kwijt bent dan u had begroot. Het kan tijd zijn om uw uurtarief te verhogen en betere prijsafspraken te maken. 

4. Besteed niet-declarabel werk uit.

Wie weet is het goedkoper of geeft het meer rust om bepaalde – niet-declarabele – werkzaamheden die veel tijd of energie kosten uit te besteden. Denk aan de belastingaangifte en onderhoud aan uw website. 

5. Bundel, plan in en rond af.

Wie voelde de hete adem van de Belastingdienst in april niet in zijn nek? Het is erg aanlokkelijk om bepaalde taken ad hoc op te pakken. Beter is het om taken, zoals administratie bijwerken en offertes maken, te bundelen. Plan het werk in en rond het meteen af. 

6. Ontspan.

Kunt u afstand nemen van uw werk of denkt u continu aan wat er nog moet gebeuren? Ontspan op zijn tijd. Dan kunt u daarna beter focussen op uw taken, of ze nou declarabel zijn of niet.
Met deze handige rekenhulp berekent u makkelijk het aantal declarabele uren per jaar.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren