Naar de navigatie Naar de inhoud

Samenwerken in een vof

Raymond Zachariasse is zzp'er. Hij is uitgever, illustrator en auteur. Als ondernemer is hij altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Daarom zette hij onlangs de vof Mirent Productions op, samen met een andere zzp'er. Dit bedrijf richt zich op de markt van 3D-animaties, bedrijfsfilms, boektrailers en infographics.

Raymonds eigen bedrijf, Mira Loves Books, bestaat sinds 2015. Raymond: "Ik werkte in de IT. Op kantoor zat ik tegenover een nu heel bekende schrijver, Walter van den Berg. Hij inspireerde mij en ik besloot een eigen kinderboek te schrijven. Dit deed ik naast mijn werk. Ik merkte dat ik niet helemaal de juiste begeleiding kreeg bij de uitgeverijen. Je geeft je boek uit handen en dan moet het gewoon goed gaan." Toen hij in de WW belandde, besloot hij niet bij de pakken te gaan neerzitten en startte zijn eigen uitgeverij. "Nu geef ik jaarlijks zo’n 12 boeken uit van andere auteurs. Eerst vooral jeugdboeken en nu heel breed, van thriller tot roman." Naast het uitgeven van andermans boeken, wil Raymond zelf ook groeien als auteur. Hij werkt momenteel hard aan een nieuw boek.

Samenwerken

Raymond vindt het ondernemerschap heerlijk. Hij zoekt altijd naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Via een bijeenkomst van Business Network International komt hij in contact met een andere zzp'er. "Hij maakt 3D-visualisaties. Ik maak 2D-illustraties. Waarom zouden we de krachten niet bundelen?" Ze besluiten samen een vof op te richten en met dit bedrijf animatiefilms te gaan produceren.

Geen hobby

"Wij zijn 2 zzp'ers dus moesten op zoek naar de juiste rechtsvorm. Hij is een stuk jonger dan ik. Ik neem de ervaring mee. Als je samen een bedrijf start, heb je beiden rechten en plichten. Dan is het niet meer een vrijblijvende samenwerking. Je wilt voorkomen dat het een hobby wordt. Een rechtsvorm, zoals een vof, biedt structuur en duidelijkheid."

Waarom een vof?

“Voor 2 zzp'ers is het betrekkelijk eenvoudig om een vof op te zetten”, vertelt Raymond. "Je hebt geen investering nodig, je hoeft niets in te leggen. Wij gebruiken onze eigen computers, kantoorruimte et cetera. Van zzp naar een vof is echt de makkelijkste manier om samen iets op te starten." Natuurlijk moet je wel wat regelen: "Je moet de vof inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat gaat heel snel, omdat je zelf al ingeschreven staat als zzp'er. In een onderling contract leg je afspraken vast. Wie doet wat en wanneer. Wie is waar verantwoordelijk voor. Wij hebben samen de naam bedacht en openen binnenkort een gezamenlijke zakelijke rekening."

Samenwerkingscontract

Raymond heeft geen hulp ingeschakeld van buitenaf om de vof op te zetten. Dat was ook niet nodig, vertelt hij. "Je kunt online heel veel informatie vinden en ik ben naar een startersdag van de KvK geweest. Je kunt zelfs een sjabloon voor een samenwerkingscontract downloaden en gebruiken. Let wel op: bekijk goed wat je hier wel en niet van wilt gebruiken. Maak het geschikt voor jouw bedrijf en specificeer alles."

Afspraken vastleggen

Al eerder is Raymond samenwerkingen aangegaan en daar heeft hij van geleerd. "Maak heel duidelijke afspraken en leg ze vast. Denk bijvoorbeeld aan het beiden toegang hebben tot de gezamenlijke zakelijke rekening. Vertrouw elkaar, maar leg de gemaakte afspraken wel vast. Maar denk ook aan het nemen van bepaalde beslissingen of keuzes. Bekijk samen wie je in de arm neemt, bijvoorbeeld voor de boekhouding en het opstellen van de jaarrekening."

Tip

"Wij hebben heel duidelijk met elkaar afgesproken en vastgelegd dat al het geld dat we binnenkrijgen in eerste instantie in het bedrijf blijft. Je krijgt pas uitgekeerd als er winst is en dan is de verdeling 50/50. Mocht er een derde persoon aanhaken, dan komt er een andere verdeelsleutel."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.