Naar de navigatie Naar de inhoud

Regelingen voor internationaal ondernemen

Mkb’ers en zzp’ers die internationaal (willen) ondernemen, kunnen gebruik maken van verschillende subsidies en regelingen. Wij zetten er een aantal voor u op een rij.

Voor ondernemers die in het buitenland zaken (gaan) doen, bestaan er Europese, Nederlandse en regionale subsidies en regelingen. Er zijn bijvoorbeeld specifieke regelingen voor innovatie of wanneer u plannen heeft om te gaan ondernemen in een opkomende markt of in een ontwikkelingsland.

Starters International Business (SIB)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt bedrijven die de stap willen maken naar buitenlandse markten met het coachingstraject Starters International Business (SIB). U kunt gebruik maken van 3 verschillende mogelijkheden:

 • Coaching bij het maken van een concreet actieplan
 • Deelname aan een handelsmissie of beursdeelname
 • Kennis: fiscale of juridische ondersteuning van een externe deskundige

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de uitvoerende organisatie. Op de website van de RVO vindt u de voorwaarden om deel te mogen nemen aan deze regeling.

Partners for International Business (PIB)

Voor samenwerkende bedrijven (en kennisinstellingen) die een buitenlandse markt willen betreden is er het programma Partners for International Business (PIB) van de RVO. PIB biedt u steun bij het verkrijgen van toegang tot kansrijke buitenlandse markten. Daarvoor zet de overheid onder andere haar buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en de Netherlands Business Support Offices (NBSO’s) in. Samen met de RVO ontwikkelt uw groep van samenwerkende bedrijven een meerjarenprogramma op maat. Hierin staan de onderwerpen: promotie en matchmaking, kennisuitwisseling, netwerken en economische diplomatie centraal.

Belangrijkste voorwaarden voor deelname aan het programma zijn:

 • De groep moet uit minimaal 5 in het Koninkrijk der Nederlanden gevestigde bedrijven en/of kennisinstellingen zijn.
 • Er is sprake van duidelijke marktkansen in de beoogde doelmarkt of de markt die u wilt betreden is een combinatie van een topsector en een focusland.

Op de website van RVO vindt u alle toelatingscriteria voor PIB.

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Het is een fiscale regeling voor het bevorderen van research en development (R&D). Ondernemers dragen minder loonbelasting af voor medewerkers die R&D-werk verrichten. Zzp’ers krijgen subsidie in de vorm van een flinke verhoging van de zelfstandigenaftrek. Zo verlaagt u de R&D-kosten voor innovatie in uw bedrijf. WBSO is geen specifieke regeling voor internationaal ondernemen, maar is zeker interessant voor ondernemers die innoveren én internationale ambitie hebben. Veel R&D-bedrijven zijn internationaal actief. Een subsidie als de WBSO kan voor een belangrijke stimulans zorgen. 

Op de website van de RVO leest u de voorwaarden en kunt u de subsidie aanvragen.

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u deze aftrekpost toepassen op uw belastingaangifte.

Subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheids- en investeringsvoorbereidingsstudies (DHI)

De subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies (DHI) is er voor ondernemers met internationale ambities en interesse in buitenlandse markten. Je kan subsidie aanvragen voor:

 1. Demonstratieprojecten voor het demonstreren van uw technologie, kapitaalgoed of dienst in één van de DHI-landen.
 2. Haalbaarheidsstudies voor een onderzoek naar de technische of commerciële haalbaarheid van een buitenlandse investering in uw product.
 3. Investeringsvoorbereidingsstudies voor onderzoek naar de technische en commerciële haalbaarheid van uw investering in een onderneming in één van de DHI-landen.
De voorwaarden om deel te mogen nemen aan deze regeling staan op de website van de RVO.

Horizon 2020

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Het totaalbudget voor de periode 2014-2020 is ongeveer €80 miljard. Het initiatief is voor organisaties die actief zijn in onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie in internationaal verband. Horizon 2020 biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid van de financiering van een innovatief project, het versterken van internationale netwerk van ondernemers en het opdoen van nieuwe kennis en expertise.

Opkomende markten en ontwikkelingslanden

In opkomende markten en ontwikkelingslanden liggen ook kansen voor Nederlandse ondernemers. De Nederlandse overheid wil de groei in verschillende opkomende markten en ontwikkelingslanden stimuleren. Daarvoor zijn een aantal subsidies en regelingen zoals:

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen

Elke provincie in Nederland heeft een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM). De ROM’s investeren met name in innovatieve en snelgroeiende regionale bedrijven. Ze verstrekken risicokapitaal en worden soms aandeelhouder in bedrijven. Daarnaast begeleiden ze u in uw bedrijfsvoering. Ook bij uw internationale plannen kunnen ROM’s u helpen. Hieronder ziet u per provincie de ontwikkelingsmaatschappij:

 • Flevoland: Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland
 • Gelderland en Overijssel: Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL
 • Groningen, Friesland en Drenthe: NOM Investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland
 • Noord-Brabant: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)
 • Limburg: LIOF
 • Noord-Holland: Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN)
 • Utrecht: Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU)
 • Zeeland: Impuls Zeeland
 • Zuid-Holland: InnovationQuarter

Leestip: Ondernemer Bert Dommerholt vertelt in een interview over zijn ervaringen met een ROM. Bert gebruikte de subsidie voor de internationale groei van zijn bedrijf.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren