Naar de navigatie Naar de inhoud

Werk-privébalans voor zzp’er Raimke

Zzp’er Raimke van den Beemt-Groothuizen balanceert continu tussen werk en privé. Naast haar eigen bedrijf geeft ze les, is ze moeder van een 1-jarige dochter, schreef ze een boek en probeert ze genoeg tijd over te hebben voor haar partner, vrienden en familie. Hoe bewaakt zij haar werk-privébalans?

Raimke van den Beemt-Groothuizen (31) startte in 2010 haar eigen bedrijf: Raimke. Ze maakt animatiefilms voor bedrijven om lastige zaken op een eenvoudige en beeldende manier duidelijk te maken. “Ik werk voor verschillende branches en bedrijven. Zo maak ik animatiefilms voor zorginstellingen en bijvoorbeeld ook voor een benzinepomp."

TED Talk en een boek

Naast haar eigen bedrijf doceert Raimke 3 dagen per week aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. “Ik werk ongeveer 15 tot 20 uur aan mijn bedrijf en geef les in ondernemerschap en animatie. In 2014 werd ik gevraagd om een TED Talk te geven. Ik voelde me zeer vereerd, maar vind dat je dan wel een expert moet zijn. Nu ben ik zeker goed in animaties, maar daar zijn er zoveel van. Ik besloot het over mijn soms onhandige ervaringen te hebben als ondernemer. Daarna werd ik vaker als spreker gevraagd. Als je een expert bent, moet je ook een boek hebben. Tijdens mijn zwangerschap schreef ik een boek met 18 persoonlijke anekdotes die ik heb gekoppeld aan het ondernemerschap.”

Onhandig

Raimke vertelt dat haar grootste valkuil het bewaken van de balans tussen werk en privé is. “Ik ben er niet heel handig in, heb nog veel te leren op dat vlak. Aangezien ik al eerder op het randje van een burn-out zat, dacht ik nu wel de signalen te herkennen. Lesgeven, mijn eigen bedrijf, een boek en zwanger zijn. Daar ging ik weer… Ik denk dat het voor iedere ondernemer een valkuil is. Ondernemen is namelijk zo leuk! Ik verlies me in mijn eigen enthousiasme.”

Honderd procent

Wat is eigenlijk die juiste balans? “Ik wil voor de volle honderd procent aanwezig zijn in de rol die ik op dat moment heb. Als moeder, docent en ondernemer. Ik wil niet uitgeblust aan tafel zitten of wanneer ik met mijn dochter of partner ben nog in gedachten bij mijn werk zijn. En dat geldt ook andersom.” Raimke vertelt dat ze af en toe ook echt onbereikbaar is voor haar klanten: “De tijd dat ik met mijn dochter ben, ben ik er voor haar. En op school is dat ook zo. Mijn telefoon neem ik bewust niet mee of ik neem niet op. Het is zo’n gewoonte geworden om tig keer per dag mail te checken. Het wordt een reflex en het levert maar bar weinig op. Toen ik de app ‘Moment’ gebruikte, realiseerde ik me pas hoe vaak ik mijn telefoon checkte. Deze app registreert hoe vaak je op je telefoon kijkt."

Transparant

Raimke legt uit dat ze naar haar opdrachtgevers heel transparant is wanneer ze werkt. “Ik vertel altijd wanneer ik werk en dat ik voor de klas sta. Iedereen die met mij in zee gaat, weet dat ik niet altijd bereikbaar ben.” Wanneer Raimke op vakantie gaat, gaat de telefoon en soms een tablet mee. “Ik check 2 keer per dag de mail, de rest van de dag ligt het in de kluis.”

Deadlines en nee zeggen

Ondanks dat ze weet dat het soms allemaal teveel is, gaat het wel eens mis, vertelt Raimke. “Ik heb aan verschillende mensen in mijn omgeving gevraagd om mij een signaal te geven als zij zien dat het teveel wordt. Als het de verkeerde kant opgaat, ben ik nu eenmaal niet te genieten. Ik werk nu eenmaal met deadlines en dat gaat in golfbewegingen. Er komt een moment dat je rust moet nemen. Nee zeggen is noodzakelijk.”

Tip

“Ga op zoek naar mensen om je heen die je terug kunnen fluiten. Durf aan de bel te trekken, vraag om hulp. Als zzp’er heb je soms het idee dat je alles alleen moet doen. Maar dat is niet zo! Iedereen maakt fouten, je staat er echt niet alleen voor.”

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren