Naar de navigatie Naar de inhoud

Prinsjesdag 2018: de belangrijkste afspraken

De kabinetsplannen en de Rijksbegroting voor het komende jaar zijn bekend gemaakt. In dit artikel zetten we de belangrijkste afspraken die op ondernemers van toepassing zijn op een rij.

Btw-tarief van 6% naar 9%

Het kabinet heeft plannen om het lage btw-tarief te verhogen van 6% naar 9% per 1 januari 2019. Dit heeft gevolgen wanneer u een dienst of een product aanbiedt dat onder het lage btw-tarief valt. Bent u kapper, fietsenmaker of kleermaker? Dan heeft u met dit tarief te maken. De Eerste Kamer moet het nog goedkeuren, maar mogelijk wilt u zich al wel voorbereiden, bijvoorbeeld door te na te gaan hoe u de tarieven in uw administratiesysteem kunt aanpassen.

Cybercrime

Big data en Internet of Things: driekwart van de MKB-respondenten geeft in onderzoek van ABN AMRO aan dat big data niet relevant is voor het bedrijf. Toch kunnen we er niet meer omheen. De verwachting is dat er in 2020 450 miljard transacties per dag via internet lopen. En eerder dit jaar waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat de ernst en omvang van de digitale dreiging in Nederland aanzienlijk is. De overheid wil cybercrime daarom aanpakken. Voor cybersecurity en de bestrijding van cybercrime trekt het kabinet eenmalig € 30 miljoen extra uit. Dit komt bovenop de structurele € 95 miljoen uit het regeerakkoord. 

Met deze investering wil de overheid de teams versterken die de vitale infrastructuur van de toegang tot internet en betalingsverkeer bewaken.. Daarnaast wil ze samenwerkingen tussen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties opzetten om snel informatie uit te wisselen bij ICT-incidenten. Ook wil de overheid een stelsel voor certificering van dienstverleners op het gebied van ICT-beveiliging opzetten. Bedrijven zouden dan garanties hebben dat ze bij deze dienstverleners terecht kunnen voor beveiliging. 

Zo zorgt u als ondernemer voor een digitaal veilig bedrijf: 

  • Maak gebruik van een tweestapsverificatie 
  • Zorg dat al uw systemen up-to-date zijn
  • Gebruik een beveiligingssysteem en maak back-ups
  • Beveilig draadloze verbindingen
  • Maak veilig gebruik van online diensten, ook als u thuiswerkt.

Versterking van het mkb

Het kabinet gelooft dat het mkb de ruggengraat van de Nederlandse economie is. Dit heeft de staatssecretaris eind juni al uitgesproken in het MKB-actieplan. Komend jaar is er extra aandacht voor diverse uitdagingen die het mkb heeft. Tot en met 2021 stelt het kabinet €200 miljoen beschikbaar voor het MKB-actieplan om uitdagingen als het vinden van geschikt personeel, digitalisering en financiële daadkracht aan te pakken. Zo wil zij in 2019 investeren in de samenwerking tussen mkb en hbo en mbo versterken, toegepast onderzoek en innovatie en digitale veiligheid.

Toegepast onderzoek en innovatiekracht

Komend jaar wil het kabinet €112 miljoen uittrekken voor innovatie gericht op maatschappelijke uitdagingen. En in 2020 nog eens €150 miljoen. De Nederlandse instituten voor toegepast onderzoek ontwikkelen technologische oplossingen voor uitdagingen op het gebied van hightech, voeding, energie, veiligheid en water. In 2018 hadden zij al €42 miljoen extra te besteden. Het kabinet investeert in kennisgebieden waar Nederland economisch in voorop wil lopen. Komend jaar zal de focus liggen op voldoende duurzaam geproduceerd voedsel en betaalbare toegankelijke gezondheidszorg. Innovatieve mkb-ers en start-ups worden hier actief bij betrokken.

Start-ups moeten sneller winst maken

Vorig jaar heeft het kabinet €2,5 miljard geïnvesteerd in investeringsfonds Invest-NL. Invest-NL is een investeringsinstelling waarvan de staat de enige aandeelhouder is. Dit fonds moet in 2019 operationeel worden. Daarbij komt dat u als start-up vanaf 2019 de verliezen met toekomstige winsten moet verrekenen over zes boekjaren. Voorheen stond daar een termijn van negen jaar voor. Hiermee wil het kabinet winstgevendheid stimuleren.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren