Naar de navigatie Naar de inhoud

"Positieve reviews zijn goed voor mijn zaak"

Anne Kien (42) is een veelzijdige zzp'er. Naast haar teamtraining- en adviesbureau Motivatio heeft ze een eigen vergaderlocatie in Almere en schreef ze 2 boeken. De positieve recensies leverden haar meer dan eens nieuwe klanten voor haar bureau én lezers van haar boeken op.

"Motivatio bestaat sinds 1999. Omdat ik toen geen ruimte kon vinden waar ik mijn trainingen kon doen, ben ik zelf een goede trainings- en vergaderlocatie gestart. Het resultaat is deVLOER in Almere", vertelt Anne.

In 2015 verscheen haar eerste boek 'Zonder meer zonder maar'. "Tijdens mijn zwangerschap is door een virusinfectie mijn zoons linkerhersenhelft beschadigd. Matthijs is daardoor doof aan 1 oor en heeft andere fysieke beperkingen zoals ook een zeldzaam epilepsiesyndroom." Anne neemt de lezer mee in de dagelijkse belevenissen van haar gezin. "In 2016 is de linkerhersenhelft van Matthijs 'uitgezet' middels een operatie, omdat hij ten onder ging aan de epileptische aanvallen. Mijn tweede boek 'Verder met de helft' gaat over het proces tot aan de operatie en wat dat met je als ouder doet. Ik wil graag andere mensen triggeren. Mijn situatie heeft mij geleerd dat het leven maakbaar is. Je kunt het zelf veranderen."

Recensies en reacties

Anne ontvangt regelmatig reacties op haar boeken en die publiceert ze op haar website. Bij de boeken zit een boekenlegger waarop ze de lezers vraagt om op haar site een review achter te laten. Voor haar dienstverlening met haar trainingsbureau ligt het delen van klantervaringen soms wat moeilijker: "Het is lastig. Ik bied hulp bij soms precaire situaties binnen bedrijven. Dat willen ze nu eenmaal niet van de daken schreeuwen. Ik vraag wel altijd feedback na een opdracht."

Reviews

Anne zegt veel te hebben aan het online waarderingssysteem waar ze gebruik van maakt voor haar vergaderlocatie: "Mijn klanten kunnen op Meetingreview mijn locatie een cijfer geven. Ik scoor daar vanaf het begin altijd al heel hoog. Ik win regelmatig awards voor de beste locatie!" Wat is haar geheim? "Ik geloof in mijn product. De mensen die bij mij komen geven met plezier die 9. En de reviews zijn echt. Je kunt mijn klanten gewoon vinden op social media. Dat zie je ook weleens anders."

Negatieve reactie

Maar wat als er toch een mindere review komt? "Dan vraag ik waarom en kan ik er hopelijk iets aan veranderen. Maar soms kan dat niet. Dan vinden klanten de omgeving ook belangrijk. Daar kan ik helaas niets aan wijzigen. DeVLOER zit nu eenmaal op een industrieterrein."

Kosten

Het delen van recensies op haar boek, kost Kien niets. Ook het gebruik van Meetingreview is kosteloos. "Maar ik weet dat ze ermee bezig zijn dat we ervoor moeten gaan betalen. Ik ga alleen echt geen honderden euro’s betalen. Dan wordt het een drempel én een prestige-ding. Dan gaat het z’n doel voorbij. Dat geld geef ik dan liever uit aan een zelf te organiseren event.”

Social media

De recensies op haar boeken en reviews van de vergaderlocatie plaatst ze op haar websites. Soms deelt ze ze ook op social media. “Maar dat doe ik niet heel regelmatig, ik heb er niet altijd tijd voor. Zo plaats ik af en toe wat op Facebook of LinkedIn.”

Tip

"Kijk of er een prijs te winnen valt. Prijzen als zakenvrouw van het jaar, awards op basis van reviews genereren veel free publicity. Maak het wel waar, zorg dat je het waard bent om die prijs te winnen. Je moet het ook echt leuk vinden wat je doet. Als je alleen meedoet om te winnen, dan werkt het echt niet."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren