Naar de navigatie Naar de inhoud

Wetswijzigingen voor zzp’ers

Selma Voskamp (38) heeft haar eigen belastingadvieskantoor: Zilt Belastingadvies. Ze helpt zzp’ers en mkb’ers met hun belastingen en administratie. Ze krijgt veel vragen over aftrekbare kosten en bijvoorbeeld de auto van de zaak. Als daar in de wet iets aan verandert, adviseert ze haar klanten direct.

Belastingcoach

“Ik help kleine ondernemers en zzp’ers met aangiftes en hun administratie. Daarnaast richt ik mij meer op de adviserende kant van het vak. Zo sta ik mensen bij als Belastingcoach. Ze doen dan hun administratie en aangifte zelf en ik kijk op verzoek met hun mee. Ik geef ze persoonlijke tips die op hun zijn situatie afgestemd.”

Momenteel weinig wetswijzigingen

Selma merkt dat het nu “even rustig” is voor wat betreft wetswijzigingen. “Er zijn niet echt zaken te noemen die heel belangrijk zijn voor zzp’ers. Er zijn wel veel vragen over de Wet DBA. Toch hebben mijn klanten er niet veel last van. De wet raakt vooral mensen die langdurig op een klus zitten. Mijn klanten werken meestal een kortere tijd voor meerdere opdrachtgevers of voor particulieren.”

Pensioen in eigen beheer

Voor ondernemers die pensioen in eigen beheer hebben opgebouwd is het belangrijk om te weten dat pensioen opbouwen in eigen beheer binnenkort niet meer mogelijk is. Vanaf 1 april 2017 hebben zij 3 maanden de tijd om hun huidige regeling premievrij te maken. “Maar ook dit is voor de meeste zzp’ers niet van belang, zij zijn meestal een eenmanszaak. Ik krijg wel vragen over de FOR, de fiscale oudedagsreserve. Als ondernemer mag je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor de oudedagsvoorziening. Maar daar zijn tot nu toe geen wijzigingen voor aangekondigd.”

Auto van de zaak

Per 1 januari 2018 zijn de nieuwe percentages voor de bijtelling voor leaseauto’s bekendgemaakt. "Daar heb ik mijn klanten eerder over geadviseerd. Bijvoorbeeld dat ze voor 1 januari een zuinigere auto moesten aanschaffen om nog te kunnen profiteren van een lagere bijtelling." Wat speelt of gaat er nog meer spelen qua wetswijzigingen? "Ondernemers die verplicht zijn om jaarrekening in te dienen, moeten dat vanaf nu digitaal doen. Een jaarrekening moet je indienen wanneer je bijvoorbeeld een BV of kleine onderneming hebt. Op de site van de Kamer van Koophandel vind je of je een jaarrekening moet indienen. Wat ook veranderd is, zijn de tarieven in box 3 van de inkomstenbelasting. Die zijn gewijzigd met ingang van 1 januari 2018."

Belasting box 3 die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

"Wat valt er onder het urencriterium?"

Selma beantwoordt veel vragen over aftrekbare kosten en het urencriterium. “Sommige startende ondernemers denken er gewoon niet aan of weten niet wat ze allemaal aan uren mogen meerekenen. Laatst nog moest ik 2 starters erop wijzen dat ze echt hun uren moesten bijhouden. Ze hebben samen een VOF en moeten straks wel kunnen aantonen dat ze genoeg uren maken om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek.”

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u deze aftrekpost toepassen op uw belastingaangifte.

MKB-winstvrijstelling?

Voor Selma’s bedrijf hebben wetswijzigingen in het verleden niet veel invloed gehad op haar bedrijfsvoering. “Ik ben wel heel benieuwd naar wat er nu gaat gebeuren na de verkiezingen. Bestaat de mkb-winstvrijstelling straks nog wel? Ik ben er wel voor om de loonbelasting af te schaffen en alleen inkomstenbelasting te heffen. Als ik het voor het zeggen had, zou ik de inkomsten uit arbeid in loondienst of als zzp’er gelijk trekken. Dan maakt het niet uit hoe je het verdient. Daarmee verdwijnen veel regels die het onnodig ingewikkeld maken. En dan is er ook geen strijd meer tussen mensen in loondienst en zzp’ers.

Tip

“Zorg er als ondernemer voor dat je op tijd op de hoogte bent van wetswijzigingen en niet voor verrassingen komt te staan bij je aangifte. Dan kun je wel eens te laat zijn met het nemen van een bepaalde beslissing.”

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.