Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp’er over risico’s en veiligheid

Als zzp’er heeft u misschien niet de risico’s die personeel met zich meebrengt. Uw eenmanszaak kan wel worden getroffen door bijvoorbeeld brand of cybercrime. Zzp’er Jasper Bakker (44) is journalist met als specialisme ICT en internet. Na jaren in loondienst te hebben gewerkt, besloot hij in 2014 te gaan freelancen. Hij vertelt hoe hij risico’s voor zijn bedrijf beperkt.

Cybercrime, ransomware, malware; het zijn allemaal onderwerpen in het straatje van freelance ICT- en techjournalist Jasper Bakker (44). Hoe is het met de veiligheid in zijn bedrijf gesteld? “Als ik aan veilig ondernemen denk, denk ik als eerste aan het beschermen en bewaren van belangrijke bestanden voor mijn bedrijf. Voor mij zijn dat mijn artikelen, naast natuurlijk de boekhouding. Toen ik begon als zzp’er besefte ik al snel dat het veiligstellen van mijn bestanden heel belangrijk is. Als mijn geschreven artikelen iets overkomt, haal ik de deadline niet. Dan stel ik een opdrachtgever teleur. Bovendien schaadt het mijn reputatie. Moet je je voorstellen: een ICT-journalist die zijn opdrachtgever moet vertellen dat bestanden kwijt zijn, omdat zijn computer stuk is of gestolen is!”

Een verzamelnaam voor schadelijke en frauduleuze software. Ook wel computervirus genoemd. Via malware weten fraudeurs precies wat u op uw computer doet.

Financiële schade

“Maar dat niet alleen. Als de deadline het nog toelaat, moet ik artikelen opnieuw schrijven. Zakelijk gezien is dat niet rendabel. Dan ben ik 2 keer zoveel tijd kwijt. Tijd die mijn klanten niet zullen betalen.” Dus zorgt Bakker voor dubbele kopieën van zijn bestanden, op verschillende plekken. Hij huurt werkruimte in Amsterdam en neemt altijd zijn laptop mee. Belangrijke documenten bewaart hij op die computer en op zijn pc thuis, maar ook altijd op een derde plek. “En dat is dus niet op de harde schijf van diezelfde computer! Je kunt ervoor kiezen om een back-up te maken op een usb-stick, maar dat moet je wel netjes bijhouden. Ik heb thuis een NAS (externe harde schijf op het pc-netwerk, red). Daar kopieer ik alles heen met een back-up-tooltje. Daarnaast gebruik ik nog cloudopslag: OneDrive, maar er zijn meer opties. Alles wat ik tik en maak synchroniseert met OneDrive en wordt regelmatig geback-upt naar de NAS. Dus als mijn laptop kapot gaat, is er geen probleem. Het staat nog in de cloud, op de NAS en op de computer thuis.”

Diefstal

Bakker vertelt dat hij niet apart zakelijk is verzekerd tegen diefstal. Hij gebruikt zijn gezonde verstand en zal niet zomaar een laptop thuis voor het raam laten staan. Op zijn werkplek handelt hij niet anders. “Vanaf het begin ben ik oplettend geweest, haast wantrouwig. Niet naar de mensen en collega’s, maar wel naar de toch wel open locatie. Ik ben hier niet elke dag en de werkruimte is afgesloten met een gewone kantoordeur. Mijn inschatting is dat inbrekers zo binnen zijn. Het is ook al een keer gebeurd: via de branddeur. Een laptop van iemand anders was toen weg.”

Informatie

“Ik heb geen dure bedrijfsmiddelen. Ik heb bijvoorbeeld geen busje met duur gereedschap. Mijn waarde zit in informatie en dat is lastig te verzekeren. Het is voor een deel kennis. Wanneer ik werk aan projecten of artikelen, zorg ik ervoor dat ik die altijd bij mij heb. Ik laat niet zomaar informatie slingeren.”

Juridisch

Zakelijke risico’s beperken gaat over meer dan alleen het beschermen van bestanden of bedrijfsmiddelen. Het gaat ook over hoe je de zaken juridisch regelt. “Ik ben lid van de NVJ, beroepsvereniging en vakbond voor journalisten. Wanneer dat nodig zou zijn, krijg ik van de NVJ juridische bijstand. Soms zeggen mensen iets en schrikken ze als het opgeschreven staat. Ik ben journalist, en probeer altijd fair te spelen: ik pas hoor- en wederhoor toe. Ik geef inzage, maar geen herschrijfrecht. Zolang ik daar maar duidelijk over ben, kom ik ook niet in de problemen. Verder verwijs ik geïnterviewden naar de algemene voorwaarden van de bond.”

Risicospreiding

“Ik heb geleerd van collega’s dat je niet teveel eitjes in één mandje moet leggen. Ik bedoel daarmee dat je je risico’s moet spreiden. Ik probeer niet teveel afhankelijk te zijn van een grote opdrachtgever. Ik ken verhalen van freelancers die hun geld voor een grote klus nooit hebben gezien omdat de opdrachtgever failliet ging. Werk ik toch aan een grotere opdracht, dan beperk ik het risico door mij in termijnen te laten betalen. Soms krijg ik daar opmerkingen over van klanten. Maar het is een kwestie van vertrouwen, van beide kanten.”

Briefing van opdracht

Is het toch wel eens misgegaan? “Voor een grote opdracht ontving ik een nogal breed interpreteerbare briefing. Toen het stuk af was, bleek het toch niet te zijn wat ze hadden verwacht. Ik had dus moeten doorvragen omdat de opdracht niet helder was. Nu kreeg ik de helft van mijn geld, terwijl ik er wel veel uren aan had gewerkt.”

Tip

“Denk goed na wat waardevol is voor jouw bedrijf en hoe je dat beschermt. De schade van bijvoorbeeld cybercrime kan heel groot zijn voor jou als zzp’er. Het is de ‘bad guys’ niet eens om jou te doen. Zie ze als zakkenrollers. Ze rollen je in een minuut voor een paar euro, maar jij bent naast je geld ook nog eens je rijbewijs, je paspoort en meer kwijt.”

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.