Naar de navigatie Naar de inhoud

"MVO is óók belangrijk voor zzp'ers"

Yvonne Keijzers (55) vond 10 jaar geleden dat het tijd was om haar hart te volgen. Na jaren in dienstverband te hebben gewerkt, wilde ze zelf aan het roer staan. Zo kon ze haar ideeën over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en het klimaat vormgeven.

Met haar bedrijf Pasklaar Communicatie is Yvonne gespecialiseerd in duurzaamheid, MVO en de circulaire economie. Vanuit haar kennis en expertise organiseert ze events rondom deze thema’s en doet ze de communicatie voor duurzame projecten. Yvonne: "Op dit moment ben ik de aanjager van de Green Capital Challenge. In 2018 is Nijmegen de Groene Europese hoofdstad. Ik coördineer daarvoor de Challenges Circulaire Economie en Gezond & Bewegen, in opdracht van de stichting Green Challenges die daarachter zit."

"We richten bijvoorbeeld een modelwoning in met circulaire producten en diensten. Ook verzamelen we e-waste op scholen (verouderde elektronische apparaten), waarmee we stadsmeubilair gaan maken. En ik ben mede-initiatiefnemer van het Future Builders Network, een netwerk voor vrouwen die werken aan duurzame en innovatieve projecten."

Keiharde realiteit

MVO is wat Yvonne betreft een must: "Het is dé manier om de wereld over te dragen aan volgende generaties. De keiharde realiteit is dat we dat wel moeten. Ik draag mijn steentje bij door mij in te zetten voor de thema’s duurzaamheid en circulaire economie. Ik bied mijn kennis en expertise. En, nee, dat doe ik echt niet altijd belangeloos. Wel draai ik soms meer uren dan waar ik voor word betaald.”

MVO als zzp’er

Voor Yvonne is het logisch om ook thuis bewust met duurzaamheid om te gaan: "Ik kies bewust. Ik probeer bijvoorbeeld niet altijd alleen maar voor het goedkoopste of handigste te gaan. Ik kijk ook of een product recyclebaar is. En dat doe ik dus ook in mijn werk. Wanneer alle 800.000 zzp’ers in Nederland bewuster werken, kunnen we veel effect sorteren. Een voorbeeld: je kunt kiezen voor de goedkoopste auto, maar je kunt ook kiezen om elektrisch te gaan rijden. MVO is echt niet altijd ‘activistisch’. Er zijn genoeg alternatieven, je moet alleen wel weten dat ze bestaan."

Netwerk en voldoening

Wat levert MVO Yvonne op? "Zonder mijn specialisatie zou ik nooit zijn gekomen waar ik nu sta. Ik heb een enorm leuk netwerk van bedrijven om mij heen verzameld die het belangrijk vinden om sociaal en maatschappelijk een bijdrage te leveren. Maar vooral; het geeft mij veel voldoening. Het is meer dan alleen maar plat geld verdienen."

MVO-subsidies

Yvonne vertelt nooit gebruik te maken van MVO-subsidies of -regelingen voor de projecten die ze doet. "Als ondernemer vind ik het belangrijk dat een project zijn eigen broek moet kunnen ophouden. Er zit altijd een businessplan achter. Ik toets eerst of er behoefte is: willen mensen een bijdrage leveren? Natuurlijk is het wel mooi dat er financiële ondersteuning mogelijk is, waar het anders niet lukt."

Werk lokaal

"Voor MVO-projecten wil je je netwerk kunnen benutten. Daarom is een lokaal netwerk heel belangrijk. Ik werk met name mee aan regionale en lokale initiatieven. Dat is zo gegroeid, en ik zie dat het heel goed werkt. Als je bijvoorbeeld circulair wilt gaan werken met je bedrijf, dan is het nu eenmaal makkelijker om iets met je buren te doen dan met iemand aan de andere kant van de wereld."

Kijk wat de impact is

Wat kun je als zzp’er volgens Yvonne doen aan MVO? "Het is heel simpel. Kijk wat je koopt en wat de impact op de wereld daarvan is. Vraag in de winkel wanneer je een apparaat koopt of het recyclebaar is. Daarmee prikkel je de leverancier, hij gaat daar over nadenken. Zo is het ook bij de enorme groei aan biologische voeding gegaan. De consument werd kritischer, de vraag groeide. Zo werkt het zakelijk ook."

Tip

"Het is heel leuk om verder te kijken dan alleen maar 'wat levert het financieel op?'. Vraag jezelf af wat jij kunt doen met jouw expertise om een MVO-probleem op te lossen. Dat levert vaak een boeiende zoektocht op."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren